Gjærbakst Søt gjærbakst

Blåbærknuter

Nå er de norske blåbærene på sitt beste, søte og smakfulle. Her i Trondheim kryr det av blåbær og jeg fylte opp spannet mitt på null komma niks. På vei hjem fra bærturen begynte tankene naturlig nok å spinne på hva jeg skulle lage med alle de gode bærene. Jeg var innom både iskrem, pai og pavlova før jeg endte opp på at jeg hadde aller mest lyst på gjærbakst. Gjærbaksten fikk stå og heve seg mens jeg renset bærene, så mer nyplukkede blåbær skal det godt gjøres å få i bollene 🙂

Blåbærene skapte et godt og litt friskere resultat enn når man lager kanelknuter. Jeg lagde en dobbel porsjon for å kunne lagre noen i fryseren men så langt kom de alle, for jungeltelegrafen gikk om at Bakeprosjektet hadde lagd nystekte boller og vipps så var alle bollene spist opp før de i det hele tatt rakk å bli kalde 🙂

 

Oppskrift Blåbærknuter 

For å lage disse knutene kan du bruke din egen favorittoppskrift på gjærdeig, eller du kan bruke min oppskrift. Den finner du nederst i dette innlegget. I tillegg trenger du:

Blåbær, aller helst ferske norske men fryste går helt fint

Litt sukker

Frysepulver (Jeg brukte Gul Jam Frysetøy)

1 egg til pensling, jeg bruker ferske Gårdsegg levert fra Gardsprodukt

Litt perlesukker

 

Rør sammen blåbær med litt sukker. Rør inn litt og litt frysepulver til bærene får konsistens som tykt syltetøy.

Når din gjærdeig er ferdig hevet kjevler du ut et stort rektangel, ca 0,5 cm tykt. Smør utover blåbær på halve deigen:

Brett delen uten syltetøy over delen med syltetøy og skjær opp strimler som er ca 2 cm tykke:

Tvinn hver strimmel rundt seg selv et par ganger og snurr den sammen som en knute. Fordel knutene utover et bakepapirkledd stekebrett og la de etterheve i ca 30 minutter. Pensle forsiktig med et sammenpisket egg og strø over litt perlesukker.

Bollene stekes midt i ovnen på 230 grader i ca 12 minutter. Avkjøles på rist og serveres gjerne mens de enda er lunkne.

Hvis du mot formodning ikke spiser opp alle bollene med en gang så kan du legge de i fryseren, disse tåler veldig godt å ligge noen måneder i fryseren 🙂

[gmc_recipe 3303]

4 kommentarer

    1. Hei Julie,
      nei de bollene forsvant før jeg i det hele tatt rakk å vurdere om jeg skulle legge de i fryseren. hehe 🙂

  1. Vi brukte sitron i blåbærsyltetøyet for ekstra friskhet, og revet sjokolade inni bollene. Veldig godt, men litt mye klin å knyte dem på ordinært vis. Takk for oppskrift!

Legg igjen en kommentar til Gørild Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *