bakeprosjektet_rodbetkake
Festkaker, Kaker, Sjokoladekaker

Knallgod sjokoladekake med rødbeter

En dag i vår, da jeg puslet i grønnsakshagen min, stakk min gode nabo hodet over gjerdet og spurte om jeg ville ha noen rødbetfrø. For meg som er i min andre sesong som hobbygartner ville jeg selvfølgelig prøve så mange forskjellige vekster som mulig så jeg tok imot frøpakken og plantet rødbetene i min lille hage.

Nå, mange måneder senere, var det på tide å høste inn av de frodige vekstene. Rødbetene var riktignok ikke like store som de i butikken men de var fine og med en dyp, nydelig rødfarge. I mangel på noe annet å bruke vekstene til så søkte jeg rundt på nettet etter en sjokoladekake, jeg har nemlig hørt rykter om at sjokoladekake med rødbeter er helt fantastisk godt! Da jeg kom over oppskriften til Ina, med bloggen Mat På Bordet,  så stoppet jeg umiddelbart letingen etter den perfekte oppskrift. Ina delte en oppskrift på en saftig og mørk sjokoladekake, en kake hun skrøt så mye av at jeg ikke kunne motstå å bake den selv. Med utgangspunkt i denne oppskriften gjorde jeg noen små justeringer og kom frem til en kake som er helt usannsynlig saftig og smakfull. En kake som egner seg best til voksne grunnet den intense sjokoladesmaken – og som holder seg en hel uke i kjøleskapet hvis du pakker den godt inn!

Og hvis du skulle lure…. nei, kaken smaker ikke tydelig av rødbeter. Du må være en skikkelig supersmaker for å kjenne rødbetsmaken, det eneste jeg merket til rødbetene er at de gjorde kaken ekstra saftig 🙂

Oppskriften nedenfor benytter to former på 20 cm. Hvis du ikke har 2 former kan du bruke en form på 25 cm, og dele kaken på midten når den er helt avkjølt. Det går helt fint 🙂

Saftig sjokoladebunn med rødbeter

Ingredienser

  • 200 g mørk kokesjokolade
  • 4 ss varm sterk espresse
  • 200 g merierismør i terninger
  • 135 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 3 ss kakao
  • 5 egg
  • 100 g sukker
  • 100 g brunt sukker/farin (myk type) (ferske)
  • 250 g rødbeter
  • 0,5 tsvaniljepulver, evt 2 ts vaniljesukker

Framgangsmåte

Steg 1 Skru stekeovnen på 180 grader.

Smør bunnen og sidene av 2 kakeformer på 20 cm, bruk gjerne bakepapir i bunnen.

Fjern skallet på rødbetene. Del de opp i biter og kok i en kjele til de er myke. Mos de med en stavmikser til alle klumper er borte. Avkjøles.
Steg 2 Smelt sjokoladen sammen med espressoen i et vannbad. Tilsett smøret og rør til alt er jevnt blandet og smøret helt smeltet. Fjern sjokoladen fra vannbadet.
Steg 3 Skill eggehviter og eggeplommer i hver sin bolle. Eggehvitene piskes stive med 30 gram av sukkeret. Deretter tilsettes litt og litt av resten av sukkeret, samt det brune sukkeret, til du har en fast og fin marengs.
Steg 4 Bland sammen eggeplommene og tilsett de i en stor bolle sammen med sjokoladen. Rør godt. Bland inn rødbetene.
Bland sammen mel, vaniljesukker, bakepulver og kakao i en bolle. Sikt dette inn i sjokoladeblandingen og rør godt.
Steg 5 Bland ca 1/3 av marengsen inn i sjokoladeblandingen. Deretter rører du forsiktig inn resten av marengsen. Rør så lite som mulig, kun nok til at blandingen er jevn.
Steg 6 Fordel røren jevnt i de 2 formene. Skru ned temperaturen til 160 grader. Stekes nest nederst i ovnen i 40 minutter. Avkjøles på rist.

 

Mørk fyldig sjokoladeglasur

Ingredienser

  • 2ss mørk sirup
  • 150g brun farin
  • 30g kakao
  • 30g maisene
  • 3dl matfløte
  • 100g mørk kokesjokolade (hakket)
  • 100g melkesjokolade (hakket)
  • 1ts vaniljepulver, evt 2 ts vaniljesukker
  • 80g meierismør i terninger

Framgangsmåte

Steg 1 Kok opp sirup, sukker, kakao, maisena og matfløte i en kasserolle mens du rører hele tiden.

Tilsett sjokoladen. Rør godt. Tilsett vanilje og smør. Rør godt. Ta gjerne en runde med stavmikseren oppi glasuren for å få den ekstra rund og god.

 

Når kaken er helt avkjølt legger du en bunn på serveringsfatet. Hell over en drøy tredel av glasuren. La glasuren renne litt over kanten. Forsiktig plasserer du på den andre kakebunnen. Hell over glasuren. Jeg synes det ble litt mye glasur så jeg lot det være igjen ca 1 dl glasur i bollen.

Før servering strødde jeg over litt bringebærpulver fra Mill & Mortar. Det er litt syrlig og en fin kontrast til den søte kaken, i tillegg til at det ser skikkelig fresht ut. Dette er selvfølgelig ikke nødvendig 🙂

For å la smaken på kaken komme til sin rett anbefaler jeg at du lar kaken stå i romtemperatur en liten time før servering. Dette er et tips som gjelder alle sjokoladekaker 🙂

bakeprosjektet_rodbetkake

bakeprosjektet_rodbetkake_2

Fargen på dette bringebærpulveret er bare helt fantastisk!
oppskrift_sjokoladekake_bringebaer

Det er noe helt spesielt med synet av sjokolade som har rent nedover siden på en kake…
sjokoladekake_saftig

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

Ingen kommentarer

Svar