Gjærbakst, Søt gjærbakst

Litt sunnere boller

I huset vårt er vi noen skikkelig bollemumser. Vi må alltid ha noen boller liggende i fryseren i tilfelle vi bare MÅ ha boller. Jeg tror at en bolle med rosin er på topp 3-listen over det aller, aller beste min datter Sarah (2 år) vet. Med andre ord går det med mange boller i løpet av et år. Jeg har derfor forsøkt å finne frem til en oppskrift på boller som er litt sunnere, mer mettende (god turmat) og som samtidig er gode og luftige. Jeg har nå kommet såpass nært at jeg tør å publisere oppskriften min. Disse bollene har en god andel grovt mel, litt havregryn, mindre fett og mindre sukker enn min vanlige bolleoppskrift.

Jeg må riktignok få nevne at selv om disse sunne bollene er veldig gode så er det ikke til å komme unna at mine favorittboller, Verdens beste boller, er hakket saftigere og luftigere. Dermed er konklusjonen at hvis det noe som skal feires eller det er en spesiell anledning så kommer jeg til å holde meg til den vanlige bolleoppskriften, men hvis vi skal ha ‘hverdagsboller’ eller ha med boller som niste på tur så kommer jeg til å bruke disse litt sunnere og mer mettende bollene 🙂

Litt sunnere boller

Ingredienser

  • 250g sammalt hvete, fin
  • 50g havregryn
  • 35g gjær
  • 0,25tssalt
  • 100g sukker
  • 5dl lettmelk
  • 700g hvetemel, ca
  • 100g meierismør, romtemperert
  • 1 egg, til pensling
  • rosiner

Framgangsmåte

Steg 1 Bland det grove melet med havregryn, gjær, sukker og salt i en bolle.

Varm opp melken til den er ca 37 grader.

Bland sammen melk og mel-blandingen. Tilsett litt og litt hvetemel til deigen såvidt slipper kanten. Du ønsker en myk deig som ikke er klissete, vi ønsker ikke å bruke mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15.

Skjær opp smøret i små terninger og tilsett gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig.

Dekk deigen med plastfolie og la den heve på et lunt og trekkfritt sted i ca 50 minutter.
Steg 2 Etter forhevingen elter du deigen sammen og tilsetter rosinene. Del deigen opp i jevnstore emner som du triller til runde boller.

Etterhev bollene i ca 50 minutter før de pensles med et sammenpisket egg.

Stekes midt i ovnen på 230 grader i ca 12 minutter.

Tips

Hvis du skal fryse bollene så gjør dette straks de er avkjølt til romtemperatur. Jeg pleier å steke bollene ca 1 minutt kortere når jeg skal fryse bollene, da blir de helt perfekte hvis de får 3 minutter i stekeovnen på 200g før servering. Sørg isåfall for at bollene er helt tinte før du varmer de i stekeovnen. Da smaker de akkurat som nybakte!

Hvis du har det litt travelt så kan du heve bollene på et varmt sted, som f.eks badegulvet eller i en stekeovn som du har forvarmet til ca 40 grader.

Hvis du har glemt å sette ut smøret til temperering kan du gjøre dette på ekspressmåten ved å dele det opp i små terninger og sette disse i microen på laveste effekt i 20 sekunder av gangen til de er tempererte, pass bare på at smøret ikke smelter

Rosiner som er bløtet opp på forhånd gir ekstra saftige rosinboller. La de isåfall ligge en times tid i varmt vann.

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

Ingen kommentarer

Svar