Sjokoladepavlova med appelsin og krem
Dessert, Høytider, Påske, Porsjonskaker

Sjokoladepavlova med krem og appelsinsalat

I påsken er det ofte mange gode tunge middager. Gjerne en saftig lammestek med god saus og fløtegratinerte poteter.  For å toppe et slikt måltid synes jeg at desserten skal være lett og ikke alt for søt. Det som passer perfekt nå i påsken er en sprø sjokoladepavlova, toppet med bløt krem og friske smakfulle appelsiner. Denne er så lett og luftig at man alltid har plass til en slik i dessertmagen, uansett hvor stappmett man føler seg 🙂

Bunnene kan lages opp flere uker i forveien og toppingen går raskt å blande sammen. Lag gjerne opp dobbel porsjon med bunner så har du et lite reservelager i tilfelle gode hyttenaboer plutselig dukker opp på besøk. Kremen og appelsinsalaten lager du på få minutter.

 

Sjokoladepavlova med krem og appelsinsalet

Ingredienser

 • 4 Eggehviter
 • 150 Gram sukker (gjerne finkornet (engelsk sukker))
 • 1 Ts Balsamico/hv.vinseddik/brinebæreddik (kan sløyfes)
 • 1 Ts Maizena (kan sløyfes)
 • 2 Ts kakaopulver
 • 100 Gram mørk sjokolade
 • 0,5 Dl Kremfløte (Til den smeltede sjokoladen)
 • 3 Appelsiner
 • 2,5 Dl Kremfløte (Til å toppe de ferdigstekte marengsene med)
 • LittMørk sjokolade (Til pynt)
 • 1 Dl Sukker (Til sukkerlake)
 • 0,5 Dl Vann (Til sukkerlake)

Framgangsmåte

Steg 1 Visp eggehviter og halvparten av sukkeret helt stivt. Tilsett gradvis resten av sukkeret mens du visper. Hvis du ønsker marengs som er litt seig i midten tilsetter du eddiken og maizena og visper denne godt inn, hvis du ønsker marengs som er helt sprø hele veien gjennom dropper du det 🙂 Sikt inn kakaopulveret og visp til alt er jevnt blandet inn.

Grovhakk sjokoladen og smelt den på svak varme i micro sammen med fløten. La blandingen bli romtemperert. Så heller du denne over marengsen og blander litt sammen med en slikkepott, kun et tak eller to. Du ønsker IKKE å blande den helt inn.

Fyll en stor sprøytepose med marengsen og sprøyt ut små rundinger på et bakepapir. Sprøyt en ekstra sirkel ytterst for å lage en kant.

Stekes på brett, 70 minutter på 110 grader varmluft. Du kan steke begge brettene samtidig. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks til du skal bruke de.
Sukkerlake
Steg 2 Bland vann og sukker til sukkerlake, kok opp og la det småkoke i 10 minutter. Hvis du vil kan du gjerne tilsette litt finrevet fersk ingefær, eller kanskje litt kanel?
Avkjøl sukkerlaken.
Del opp appelsinene i båter. Nå anbefaler jeg å fjerne skinnet på appelsinbåtene, altså filetere de. Det er litt pes, og absolutt ikke nødvendig, men det blir et veldig mye bedre og penere resultat. Skjær båtene i tynne skiver på tvers og tilsett disse i sukkerlaken. La de ligge og trekke i sukkerlaken i minst 30 minutter, men de kan godt ligge natten over.
Montering
Steg 3 Rett før dere skal spise visper du fløten sammen med litt vanilje og sukker eller melis til en bløt krem. Legg en god klatt på hver marengsbunn. Legg over en god skje med appelsinsalat og strø over litt sjokolade. Nytes med en gang, før marengsen rekker å bli bløt.

Tips

Jeg fikk 14 bunner av denne oppskriften, men det kommer helt an på hvor stor du ønsker bunnene.

Du kan bruke den samme oppskriften til å lage en stor bunn, istedenfor mange små. Da setter du først ovnen på 200 grader, men senker temperaturen i stekeovnen til 100 °C  når du setter inn kaken. Stekes nederst i ovnen i ca 60 minutter.

Sjokoladepavlova med krem og appelsin

Sjokoladepavlova med krem og appelsin

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

Ingen kommentarer

Svar