Kvikklunsjboller med appelsinglasur
Boller
- 150 g meierismør
- 1 kg hvetemel omtrent
- 150 g sukker
- 2 ts kardemomme
- 1 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- 0,5 ts salt
- 1/2 pakke rød gjær tørr eller fersk
- 2 egg 1 i deigen, 1 til pensling
- 5 dl lettmelk
Appelsinglasur
- 1 appelsin
- melisglasur
- fargerikt strøssel
Bolledeig
Kutt opp smøret i små terninger og legg det utover på en tallerken slik at det blir helt romtemperert.Bland ca halvparten av melet med sukker, bakepulver, vaniljesukker, kardemomme og salt i en bolle. Dersom du bruker tørrgjær så rører du inn tørrgjæren.Varm opp melken til den er ca 37 grader. Bruker du fersk gjær så smuldrer du gjæren i melken og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt. Tilsett litt og litt mel til deigen såvidt slipper kanten. Du ønsker en myk deig som ikke er klissete, vi ønsker ikke å bruke mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.Tilsett så 1 egg og elt litt videre. Tilsett så smøret gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Dekk bakeboller med plastfolie og hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.
Utbaking
Del opp deigen i 20 like store deler. Trill runde boller, klem bollene flate og legg på 3-4 små biter sjokolade på hver bit. Brett bollen sammen rundt sjokoladebitene og trill bollene runde. Sett bollene til etterheving på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk de med plastfolie mens de etterheves i ca 30 minutter. Etter etterhevingen pensler du bollene med et sammenpisket egg og steker de på 200 grader midt i ovner i ca 12 minutter. Avkjøl bollene på rist før du lager glasuren.
Appelsinglasur
Hell litt melisglasur i en skål. Del appelsinen i 2 og klem appelsinjuice over melisen. Rør sammen med en skje. Er glasuren for rennende så rører du inn litt mer melis, er den for fast klemmer du i litt mer appelsinjuice.Fordel litt glasur på toppen av hver bolle. Bruk en skje og dra den litt utover slik at den renner litt nedover sidene. Dryss over litt strøssel.