Go Back

Bakeprosjektets Julespesial

Ingredients

Gul krem

  • 6 eggeplommer
  • 2,5 dl kremfløte
  • 150 g sukker
  • 3 ts maisenna
  • 1 vaniljestang
  • 200 g meierismør
  • liten klype maldonsalt

Mandelbunner

  • 130 g mander
  • 100 g pepperkaker
  • 150 g melis
  • 6 eggehviter
  • 75 g sukker gjerne finkornet

Krem

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss melis
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 plate mørk kokesjokolade
  • 2 fiken ferske
  • 1 granateple til dekor, kan sløyfes
  • rosmarin til dekor, kan sløyfes

Instructions

Gul krem

  • Bland eggeplommer, fløte, sukker og maisenna i en kjele. Skrap frøene ut av vaniljestangen og tilsett både frø og stang i kjelen. La dette koke på svak varme i 3 minutter mens du rører hele tiden. Fjern kjelen fra varmen. Tilsett smøret, oppdelt i terninger, og rør til alt smøret er smeltet. Hell kremen over en sil for å fjerne eventuelle klumper. Avkjøles først til romtemperatur, og deretter i kjøleskap i minst 4 timer. Legg gjerne plastfolie helt nedpå kremen mens den avkjøles så unngår du snerk.

Mandelbunner

  • Spre mandlene utover et stekebrett og stek i stekeovnen på 200 grader i 15 minutter. Avkjøl de til romtemperatur.
    Start med å kverne mandlene. Hvis du har en food processor kan du gjerne bruke den. Pass i så fall på å ikke la den gå for lenge for da kan fettet komme ut fra mandlene. Det går helt fint om det er noen store mandelbiter, det er bare godt med litt tyggemotstand i kaken. Har du ikke en food processor kan du kverne mandlene i en vanlig mandelkvern.
    Finknus pepperkakene. Jeg bruker foodprosessor til dette.
    Bland deretter mandlene med melisen og de knuste pepperkakene.
    Pisk 6 eggehviter til bløtt skum, tilsett så gradvis 75 g sukker mens du pisker på medium hastighet til du har en fin og stiv marengs. Bland mandlene og pepperkakene forsiktig inn i marengsen med en slikkepott.
    Kle to runde kakeformer på 22 cm med bakepapir i bunnen og fordel marengsen jevnt i formene. Se lenger nede hva du gjør hvis du ikke har to former.
    Stekes på varmluft i ovnen i cirka 18 minutter på 180 grader. Bunnene er ferdige når de er gylne på toppen.

Montering

  • Plasser en kakebunn på et serveringsfat. Visp den gule kremen lett med en ballongvisp eller en elektrisk mikser. Du behøver bare å vispe et par sekunder slik at den blir litt lysere og mer luftig. Fordel kremen i en sprøytepose med en stor rund tipp og klem ut små topper med gul krem jevnt over hele bunnen. Legg den andre kakebunnen over den gule kremen. 
  • Pisk en bløt krem av kremfløte, melis og vaniljesukker.
    Fordel kremen på toppen av kaken.
    Bruk en ostehøvel og rasp flak av sjokoladen. Press hardt ned på sjokoladen mens du drar ostehøvelen langs baksiden av sjokoladen. Fordel sjokoladesponen over kremen.
    Løsne granateplekjernene og fordel noen av de på kaken. Del fiken i 4 og legg de på midten av kaken.
    Dekorer gjerne med litt rosmarin, klementinbåter og gullmandler hvis du har det tilgjengelig.