Brød, Gjærbakst

Grovbrød fra Bakeren i Lom

Halleluja! Jeg har endelig funnet oppskriften på perfekte grovbrød! Bakeren i Lom kom meg til unnsetning 🙂 nå finnes det ikke lengre noen unnskyldning for å ikke sende med barna godt og grovt hjemmebakt brød i matpakken. Dette brødet er enkelt å lage, krever få ingredienser, blir saftig og holdbart, ryr ikke og tar ikke så lang tid å lage. Barna mine elsker det!

 

Bakeren i Loms grovbrød

Ingredienser

  • 6g tørrgjær ((halv pose), evt 25 gram fersk gjær)
  • 9dl vann (lunkent)
  • 500g sammalt hvete, grov
  • 1kg hvetemel (ca)
  • 50g meierismør (romtemperert)
  • 2ts salt
  • 1/2 ss sukker

Framgangsmåte

Steg 1 Bland gjær, grovt mel, halvparten av hvetemelet og sukker i en bolle. Rør sammen. Tilsett saltet og rør det inn. Tilsett vannet. Dette skal være lunkent. Elt godt sammen i en kjøkkenmaskin. Tilsett litt og litt hvetemel til deigen såvidt slipper bollen. Elt i kjøkkenmaskinen i 15 minutter. Tilsett små det romtempererte smøret i små terninger. Elt videre til alt smøret er godt blandet inn. Dekk til deigen og la den heve i bollen, under plast eller med lokk, i en time.
Steg 2 Strø litt mel utover bakebordet. IKKE elt deigen sammen men løsne den forsiktig fra bollen og velv den ut på bakebordet ditt. del deigen i 3 og form hvert emne forsiktig til et brød, ikke kna.
Legg hvert emne i hver sin smurte brødform og la etterheve i ca 45 minutter .
Steg 3 Rett før du setter brødene inn i ovnen lager du et par snitt i toppen med en skap kniv, dette gjør at skorpen ikke sprekker opp.
Brødene stekes midt i ovnen, på brett. 190 grader i ca 40 minutter.

Avkjøles på rist. Det er viktig at du velver brødene ut av formene sine straks de er ute av ovnen. De bør være heeeelt avkjølte før du skjærer i de.

Tips

Jeg bruker alltid tørrgjær når jeg baker men du kan like gjerne bruke fersk gjær. Da smuldrer du en halv pakke blå gjær i vannet. Det kan være at du isåfall må korte ned tiden på den første hevingen til 45 minutter, deigen skal ikke bli større enn dobbel størrelse.

Når brødene er helt avkjølt pakker du de ned i poser og legger de i fryseren. Jeg pleier å dele brødene i to før jeg fryser de, slik at jeg kun tar opp et halvt brød i slengen.

Du kan variere oppskriften med å bytte ut det grove hvetemelet med lik mengde annet grovt mel, f.eks rug. Du kan også med fordel tilsette litt sesamfrø eller andre frø, dette kan  gjøres uten at du justerer noen av de andre mengdene.

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

Ingen kommentarer

Svar