Sjokoladekaker

Sjokolademoussekake med browniebunn og solbærkjerne

Denne kaken er en fantastisk god grunnoppskrift hvor du kan eksperimentere i det uendelige. I akkurat denne versjonen har jeg en standard sjokoademousse og en kjerne av solbærsyltetøy. Forslag til variasjoner kan være at du kan tilsette 60g hasselnøttpralin eller 100g nougat sammen med sjokoladen når du smelter den, for å få en herlig hasselnøttsmak. Du kan også tilsette 2 ts espressokaffepulver i fløten når du visper den til krem for en kaffesmak. Andre alternativ er å bruke hvit eller melkesjokolade, eller kanskje du foretrekker en mer intensiv mousse med 70% sjokolade?

I kjernen benyttet jeg denne gang solbærsyltetøyet til kolonihagen. Her kan du bruke det syltetøyet du vil, f.eks bringebær eller blåbær, eller du kan lage gelé av friske eller frosne bær – det er enda bedre! Pasjonsfrukt eller sitron er kjempegodt!

Denne kaken er ikke vanskelig å lage, men jeg anbefaler deg å lage opp solbærkjernen dagen før. Da får denne blitt godt gjennomfryst og du kan gjenbruke formen du brukte til å lage kjernen til å lage browniebunnen 🙂

Moussekake med solbær og browniebunn

En genial grunnoppskrift som kan varieres i det uendelige

Ingredients

Browniebunn

  • 2 egg
  • 200 g finkornet sukker
  • 100 g meierismør
  • 80 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 3 ss bakekakao

Sjokolademousse

  • 200 g Dronningsjokolade
  • 4 dl kremfløte
  • 3 plater gelatin

Solbærkjerne

  • 1 glass solbærsyltetøy, f.eks fra Kolonihagen 320 gram
  • 3 plater gelatin

Instructions

Solbærkjerne

  • Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter.
  • Varm opp ca 4 ss av syltetøyet i en kjele. Når det begynner å ryke så fjerner du kjelen fra varmen. Klem ut vannet fra gelatinplatene og legg de i kjelen sammen med det varme syltetøyet. Rør med en slikkepott til alt er løst opp og jevnt blandet. Rør deretter inn resten av syltetøyet, rør godt. Avkjøl til romtemperatur.
  • Kle innsiden av en rund form, ca 20 cm, med plastfolie. Hell i syltetøyet i formen og plasser formen i fryseren. Pass på at formen står på helt flatt underlag. Fryses i minst 3 timer til den er helt gjennomfrossen.

Browniebunn

  • Smelt smøret i en kjele. Når smøret er smeltet fjerner du kjelen fra varmen og lar smøret avkjøles.
  • Visp egg og sukker til eggedosis.
  • Når smøret er avkjølt (det bør ikke være mye varmere enn fingertemperatur) så blander du det inn i eggedosesen.
  • I en egen bolle blander du sammen hvetemel, bakepulver og kakao. Sikt dette så inn i eggedosisen. Bland sammen med en slikkepott.
  • Kle innsiden av en rund kakeform, ca 20 cm, med bakepapir. Fordel brownierøren i formen og stek på 180 grader i ca 30 minutter.
    Avkjøl i formen.

Sjokolademousse

  • Grovhakk sjokoladen og hell den over i en glasskål. Plasser glasskålen i en liten kjele med kokende vann, slik at skålen blir som et lokk. Er du usikker på hvordan du gjør dette så kan du søke på nett etter "smelte sjokolade over vannbad".
    Slå av varmen slik at vannet ikke koker lengre. Rør i sjokoladen til den er helt smeltet. Fjern så skålen med sjokolade fra kjelen og la den stå på kjøkkenbenken til den er helt avkjølt. Rør gjerne av og til mens den avkjøler seg.
  • Mens sjokoladen avkjøler seg legger du gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Deretter varmer du opp ca 0,5 dl kremfløte i en kjele til den begynner å ryke. Da fjerner du kjelen fra varmen, klemmer ut vannet fra gelatinplatene og tilsetter de i den varme fløten. Rør godt med en slikkepott til gelatinen er helt blandet inn i fløten. Avkjøl til romtemperatur.
  • Når bade sjokolade og fløten med galatinen er helt romtemperert visper du 3,5 dl kremfløte til en luftig krem. Deretter heller du i fløten som inneholder gelatinen mens du visper. Når dette er jevnt blandet rører du halvparten av kremfløten inn i den smeltede sjokoladen med en slikkepott. Når dette er jevnt blandet rører du inn resten av kremfløten.

Montering

  • Legg litt bakepapir på en fjøl/skjærebrett. Finn frem en kakering som er litt større enn formen du brukte til browniebunnen, f.eks ca 22-24 cm i diameter. Du kan bruke ringen fra en springform, eller en egen kakering dersom du har det. Kle innsiden av formen med blank kakeplast, plastfolie eller bakepapir.
  • Legg browniebunnen midt i formen, formen skal nå stå på bakepapiret oppå fjølen. Fordel så ca halvparten av moussen over bunnen og helt ut til kanten av kakeformen. Stryk moussen utover så den blir jevn.
  • Legg så i den frosne syltetøykjernen midt i kakeringen, oppå moussen. Hell så på resten av sjokolademoussen.
  • Stryk toppen jevn. Sett kaken i fryseren i et par timer til den er helt frossen.

Dekorasjon

  • Når kaken er helt frossen fjerner jeg den fra fryseren. Ta den ut av formen. Jeg hadde en egen sjokoladespray som jeg så sprayet oppå kaken. Det du kan gjøre er å strø litt kakaopulver over toppen av kaken vha en liten sikt.
    Pynt med det du finner hjemme. Jeg hadde litt rester av en karamellsaus og noen bringebær. Andre forslag er nøtter, kakestrø, blåbær eller spiselige blomster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating