Gjærbakst Søt gjærbakst

Verdens beste boller! (Melisboller)

Det finnes mange gode bolleoppskrifter på nett. ‘Verdens beste boller’, også kalt ‘melisboller’, er en av disse. Det finnes utallige varianter av den, men felles for de alle er at man starter med å koke opp melk sammen med melis og smør. Bollene blir ekstremt luftige og saftige og det er ikke uten grunn til at mange sverger til denne oppskriften.

Materials

  • 5 dl lettmelk
  • 150 g meierismør
  • 125 g melis
  • 25 g fersk gjær evt halv pakke tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 750 g hvetemel

Instructions

  • Rør sammen melk og melis i en kjele. Tilsett smøret. Kok opp på medium varme. Når melken har kokt opp så fjerner du kjelen fra varmen og avkjøler melken til romtemperatur.
    Hvis du setter hele kjelen med melk i en større kjele fylt med kalt vann så går det mye fortere å få kjølt ned melken.
  • Når melken har nådd romtemperatur heller du melken over i bakebollen din. Smuldre gjæren i melken, og rør inn kardemomme og salt. Tilsett deretter melet. Elt godt. Hvis deigen din er for klissete så må du tilsette litt mer mel, men ikke tilsett for mye mel - da kan bollene bli litt tørre.
    Elt på lav hastighet i ca 10 minutter.
    Dekk deretter bakebollen med plastfolie og la bollene etterheve i ca 45 minutter.
  • Etter hevingen så elter du deigen sammen. Hvis du ønsker rosiner eller sjokoladebiter i bollene så kan du elte inn disse nå. Del deigen opp i 16 emner. Trill emnene til runde boller. Sett bollene på et bakepapirkledd stekebrett. Legg plastfolie over bollene og la de etterheve i ca 30 minutter.
  • Etter etterhevingen er ferdig så pensler du bollene med et sammenpisket egg. Stek bollene på over/undervarme på 230 grader i ca 8 minutter til de har blitt gyldne.

Notes

  • Hvis du skal fryse bollene så gjør dette straks de er avkjølt til romtemperatur. Jeg pleier å steke bollene ca 1 minutt kortere når jeg skal fryse bollene, da blir de helt perfekte hvis de får 3 minutter i stekeovnen på 200g før servering. Sørg isåfall for at bollene er helt tinte før du varmer de i stekeovnen. Da smaker de akkurat som nybakte!
  • Jeg bruker vanlig lettmelk når jeg baker boller, men du kan fint bruke h-melk. Xtra-lettmelk går også bra men jeg anbefaler en fetere melk.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating