Saftig havrebrød
Et saftig og holdbart havrebrød.
- 100 g lettkokte havregryn
- 100 g havrekli
- 200 g havremel
- 1 liter kaldt vann
- 1,5 ts salt
- 2 ss honning, malt, sirup eller sukker
- 0,5 pakke blå tørrgjær (ca 6 gram)
- 850 g hvetemel omtrent
Havrebrød
Hell fordeigen over i kjøkkenmaskinbollen din. Rør inn salt, gjær, honning/malt/sukker/sirup. Tilsett omtrent halvparten av melet. Elt godt sammen. Tilsett litt og litt mel til du har en deig som såvidt er litt klissete. Elt videre i 15 minutter. Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve seg til dobbel størrelse.
Etterheving
Pensle innsiden av 2 brødformer med smeltet smør. Del deigen i 2 like emner og trill ut 2 brød. Fordel brødene i formene. Dypp fingrene dine i litt kaldt vann og gni vannet utover toppen av brødene. Strø over godt med havregryn. Bruk en skarp kniv og skjær et par snitt på skrå i toppen av brødene, omtrent 0,5 cm dype. Dekk brødformene med plastfolie og la de etterheve i ca 40 minutter. Når brødene er ferdig etterhevet så stekes de på 200 grader, over/undervarme, i 40 minutter. Ønsker du en ekstra sprø skorpe så kan du steke brødene i 5 minutter ekstra uten formene. Avkjøl brødene før du skjærer i de.