Go Back

Grovt rugbrød

Ingredients

  • 2 dl skummet kulturmelk
  • 6 dl kaldt vann
  • 150 g solsikkefrø
  • 100 g rugflak
  • 200 g sammalt rug, grovmalt
  • 200 g sammalt rug, finmalt
  • 100 g linfrø
  • 2 ss malt
  • 1,5 ts salt
  • 400 g hvetemel
  • 1/2 pakke gjær tørrgjær eller fersk gjær

Instructions

  • Bland sammen skummet kulturmelk, vann, solsikkefrø, rugflak, sammalt rug grov, sammalt rug fin og linfrø i bakebollen din. Rør sammen, dekk bollen med plastfolie og la dette stå på kjøkkenbenken i 30 - 60 minutter.
  • Tilsett malt, hvetemel, salt og gjær. Bruker du fersk gjær så smuldrer du denne opp før du tilsetter den.
  • Elt godt. Jeg lar min kjøkkenmaskin gå i ca 15 minutter på lav hastighet. Dekk deretter bakebollen med plastfolie og la den stå og etterheve til den har hevet til ca dobbelt størrelse. Dette tar litt over en times tid.
  • Smør innsiden av en stor brødform med meierismør eller melange. Elt deigen sammen. Deigen er ganske løs så du må bruke en sleiv eller slikkepott for å fordele deigen i brødformen. Deigen skal gå opp til ca 2/3 av høyden av brødformen.
    Ha litt kaldt vann på fingrene og klem brødet flatt og jevnt på toppen.
    Dekk brødet med plastfolie og la etterheve til du ser at det har hevet godt, ca 40 minutter.
    Brødet stekes på 190 grader over/undervarme. Nest nederte rille i formen. Ca 50 minutter.
    Etter steking avkjøles brødet fra rist. Fjern forsiktig brødet fra formen når det er ferdig stekt.
    Hvis du liker ekstra sprø skorpe på brødet så steker du brødet i 5 minutter ekstra i ovnen etter at du har fjernet brødformen.