Go Back

Sjokoladeterte med karamell og sprø nøtter

Ingredients

Paibunn

  • 250 g hvetemel
  • 100 g melis
  • 0,5 ts salt
  • 150 g meierismør kaldt
  • 1 egg kaldt, stort

Sjokoladefyll

  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss sukker gjerne finkornet
  • 400 g dronningsjokolade
  • 100 g meierismør romtemperert
  • 1 dl helmelk

Karamell

  • 200 g sukker
  • 0,75 dl vann
  • 100 g meierismør
  • 1 dl kremfløte
  • 2 klyper maldonsalt, evt vanlig salt

Salte Karamelliserte nøtter

  • 200 g nøtter f.eks mandler, pistasj, pekan, cashew
  • 1 dl vann
  • 60 g sukker
  • 2 ss meierismør
  • maldonsalt, evt litt vanlig salt

Instructions

Paibunn

  • Del kjøleskapskaldt meierismør i terninger.
    Legg smørterningene i en bakebolle og tilsett mel, melis og salt.
    Smuldre smøret inn i melblandingen med fingrene dine.
    Når smøret er jevnt fordelt i melet tilsetter du ett egg og blander til alt er jevnt fordelt.
    Ta paideigen ut fra bollen, pakk den inn i plastfolie og la deigen hvile i kjøleskapet i ca 1 time.
  • Etter at deigen har hvilt så kjevler du den ut til den er ca 3-4 mm tykk. Jeg synes det er enkelt å kjevle hvis jeg har et lag plastfolie både under og oppå deigen når jeg kjevler.
    Fordel deigen i en stor paiform, eller flere små.
    Prikk bunnen av paien med en gaffel og sett formen(e) med deigen i fryseren i ca 30 minutter.
    Sett stekeovnen på 190 grader varmluft.
    Kle innsiden av paien(e) med aluminiumsfolie og legg oppi ukokt ris eller erter.
    Stek paien med ris/ertene i 15 minutter. Dette gjør man for at paien skal holde formen og ikke blåse seg opp
    .Etter 15 minutter tar du brettet med paien ut fra ovnen, løfter vekk aluminiumsfolien med risen/ertene og setter paien tilbake i ovnen i ca 10 minutter til den er gylden men ikke brent.
    Avkjøl paien i romtemperatur.

Sjokoladefyll

  • Hell fløte og sukker i en kjele. Kok opp på medium varme. Fjern kjelen fra varmen.
    Grovhakk sjokoladen. Tilsett smør og sjokolade i den varme fløten.
    Rør med en slikkepott til alt er smeltet og jevnt fordelt.
    Rør deretter inn kald melk til blandingen blir blank og skinnende.
    Hvis blandingen skiller seg nå, som trolig ikke vil skje, så vent et par minutter før du rører inn litt mer kald melk (ca 0,5 dl). Rør raskt og jevnt med slikkepotten.
    Når sjokoladen er romtemperert heller du den over i det avkjølte paiskjellet.

Karamell

  • Bland sukker og vann i en kjele. Kok opp på medium varme. Imens varmer du fløten i en annen kjele. Den skal ryke men ikke koke.
    Kok sukkerblandingen videre til den har blitt gyllen. NB! Når du har slått på varmen er det superviktig at du ikke rører mer i sukkeret, da vil blandingen kunne krystallisere seg. Når sukkeret har blitt lys gyllent fjerner du det fra varmen og heller over fløten. Rør godt.
    Når blandingen har brust fra seg og er jevn, rører du inn smøret. Rør til slutt inn karamellen.
    Når karamellen har nådd romtemperatur heller du den over sjokoladefyllet. .

Karamelliserte nøtter

  • Hell nøtter, vann og sukker i en stekepanne. Rør godt.
    Skru på varmen til medium (styrke 6 av 9 på min komfyr).
    Rør rundt med en tresleiv. Rør rundt helt til vannet har fordampet.
    Stek videre og rør litt innimellom helt til sukkeret smelter/blir blankt.
    Når nøttene er fint gyldne tilsetter du smøret og rører til alt er jevnt fordelt.
    Fordel nøttene utover et bakepapir, forsøk å få de litt spredt.
    Dryss over litt salt. Avkjøl til romtemperatur.
    Fordel nøttene over karamellen.