Print

Materials

  • 5 dl lettmelk
  • 150 g meierismør
  • 125 g melis
  • 25 g fersk gjær evt halv pakke tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 750 g hvetemel

Instructions

  • Rør sammen melk og melis i en kjele. Tilsett smøret. Kok opp på medium varme. Når melken har kokt opp så fjerner du kjelen fra varmen og avkjøler melken til romtemperatur.
    Hvis du setter hele kjelen med melk i en større kjele fylt med kalt vann så går det mye fortere å få kjølt ned melken.
  • Når melken har nådd romtemperatur heller du melken over i bakebollen din. Smuldre gjæren i melken, og rør inn kardemomme og salt. Tilsett deretter melet. Elt godt. Hvis deigen din er for klissete så må du tilsette litt mer mel, men ikke tilsett for mye mel - da kan bollene bli litt tørre.
    Elt på lav hastighet i ca 10 minutter.
    Dekk deretter bakebollen med plastfolie og la bollene etterheve i ca 45 minutter.
  • Etter hevingen så elter du deigen sammen. Hvis du ønsker rosiner eller sjokoladebiter i bollene så kan du elte inn disse nå. Del deigen opp i 16 emner. Trill emnene til runde boller. Sett bollene på et bakepapirkledd stekebrett. Legg plastfolie over bollene og la de etterheve i ca 30 minutter.
  • Etter etterhevingen er ferdig så pensler du bollene med et sammenpisket egg. Stek bollene på over/undervarme på 230 grader i ca 8 minutter til de har blitt gyldne.

Notes

  • Hvis du skal fryse bollene så gjør dette straks de er avkjølt til romtemperatur. Jeg pleier å steke bollene ca 1 minutt kortere når jeg skal fryse bollene, da blir de helt perfekte hvis de får 3 minutter i stekeovnen på 200g før servering. Sørg isåfall for at bollene er helt tinte før du varmer de i stekeovnen. Da smaker de akkurat som nybakte!
  • Jeg bruker vanlig lettmelk når jeg baker boller, men du kan fint bruke h-melk. Xtra-lettmelk går også bra men jeg anbefaler en fetere melk.