Gjærbakst Søt gjærbakst

Monkeybread / kanelbollekake

Da jeg på instagram så bildet av et ‘Monkeybread’, visste jeg øyeblikkelig at en slik måtte jeg lage selv. Så fort anledningen bød seg. For noe mer fristende enn små, nystekte kanelboller, stekt i form for å bli ekstra saftige, skal man lete lenge etter. I tillegg ser bollekaken skikkelig lekker og annerledes ut, og den innbyr til god stemning rundt bordet når alle bryter av små, deilige munnfuller av nybakte kanelboller.

FullSizeRender

Oppskrift Monkeybread / Kanelbollekake

  • Ca 1 kg hvetemel
  • 5 dl melk, gjerne h-melk
  • 25 gram gjær
  • 150 gram sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 1 egg
  • 150 gram romtemperert smør
  • Ca 100g smør, pluss sukker og kanel, til dupping av bollene
  • Melisglasur til pynt

 

Bland mel, gjær, sukker, kardemomme og salt i en bolle. Varm opp melken til den er ca 37 grader. Bland inn egget i melken og bland sammen melk og mel-blandingene. Elt godt, gjerne i en kjøkkenmaskin, i ca 10 minutter. Skjær opp smøret i små terninger og tilsett gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Trill små, runde boller. Ca 2 cm i diameter. Smør en rund formakakeform med smør. Smelt 100g smør i en skål. I en annen skål blander du sukker og kanel, smak deg frem til passelig med kanelsmak. Dupp bollene i smøret, la de dryppe litt fra seg før du ruller de i sukker/kanel-blandinger, og plasser de deretter løst rundt i kakeformen. Fortsett slik til bollene dekker ca 2/3 av høyden i formen, ikke mer!

La  bollene etterheve i ca 30 minutter. Slik ser mine boller ut etter etterhevingen:

Oppskrift luftige kanelboller

Stek kaken på brett på nest nederste rille i ca 35 minutter, på 175 grader. Med en gang kaken er ferdig, hvelver du den over på en rist. La kaken stå slik i ca 5 minutter før du fjerner formen.

FullSizeRender_3

La kaken bli lunken før du heller over litt melisglasur. Serveres nystekt.

Plasser gjerne kaken midt på bordet og la gjestene rive av seg små biter av denne lekre kaken. Denne skaper garantert god stemning!

Verdens beste boller

Ikke si at du ikke ble fristet nå? Jeg kjenner ingen som kan motstå duften av nystekte kanelboller… Mmmmm…..

Hvis du mot formodning ikke spiser opp hele denne kaken med en gang, så fungerer det faktisk greit å fryse den. Med melisglasur. Da tar du kaken ut fra fryseren en liten time før du skal spise den, lar den ligge på kjøkkenbenken i ca 30 minutter og lar den s få ca 15 minutter på 180 grader i stekeovnen. Melisglasuren blir sprø, men fortsatt god. Jeg valgte å ta på litt ny melisglasur oppå den gamle, og kaken ble (nesten) god som ny!

Jeg blir veldig glad hvis du liker, og gjerne også deler, siden min på facebook slik at du får oppdateringer når jeg legger ut nye og fristende oppskrifter, trykk isåfall på facebook-logoen og trykk deretter ‘liker’ facebook

vibakes

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *