Har du hørt om Gule Bomber? De har på kort tid blitt en av de mest populære julekakene. Oppskriften kommer opprinnelig fra den flinke Trine, som står bak bloggen Sweets 2 Share. Disse kakene består av søte, myke mandelkjeks med en fyldig gulkrem i midten. De er mektige kaker så jeg liker å lage de små. Oppskriften nedenfor rekker til 40 små kaker. Jeg kan garantere deg at disse vil bli de første kakene som forsvinner fra kakefatet.
Kakene holder seg i kjøleskap i 3-4 dager, men de er finfine å legge i en tett boks i fryseren. Der holder de seg i 3-4 måneder. De tiner på 20 minutter i romtemperatur.
Den gule kremen må stå i kjøleskap i minst 4t før den kan brukes i kakene, du kan gjerne lage den opp kvelden før du skal bake.
Jeg benytter sprøyteposer til å lage mandelkjeksene og til å fylle kakene, men har du ikke en slik sprøytepose så kan du benytte to skjeer til å forme kakene istedenfor. Da blir de litt mer rustikke men de smaker absolutt like godt.
Gule bomber
Ingredients
Mandelkjeks
- 6 eggehviter
- 300 g sukker helst finkornet
- 450 g mandler finmalte
Gul krem
- 6 eggeplommer
- 2,5 dl kremfløte
- 150 g sukker
- 3 ts Maizena strøkne
- 1 vaniljestang evt 3 ts vaniljesukker
- 200 g meierismør
- 1/4 ts maldonsalt en kvart teskje
Instructions
Gul krem
- Bland eggeplommer, fløte, sukker og maizena i en kjele. Del vaniljestangen på langs, skrap ut frø og tilsett både stang og frø i kjelen. La alt koke opp på svak varme. Kok videre i 3 minutter mens du rører hele tiden. Tilsett smøret, oppdelt i terninger, og rør til alt smøret er smeltet. Rør inn saltet.Hell den gule kremen over i en bolle. Legg plastfolie over. La folien ligge helt nedpå den varme kremen, da unngår du snerk. Når kremen er helt romtemperert setter du den i kjøleskapet og lar den stå der i minst 4 timer.
Mandelkjeks
- Riv mandlene i en mandelkvern. Har du ikke det så kan du bruke en foodprosessor til å hakke de. Mandlene skal være fint revet. Visp eggehvitene til skum i en helt ren bolle av glass eller metall. Tilsett litt og litt sukker mens du visper på medium hastighet. Når alt sukkeret er tilsatt så visper du videre til du har en helt fast og blank marengs. Rør deretter inn de revne mandlene.
- Hvis du har en sprøytepose så fordel mandelrøren i sprøyteposen. Benytt en stor stjernetipp, eller en stor rund tipp hvis du ikke har stjernetipp. Sprøyt ut små skaker på et bakepapir. Kakene vil flyte litt utover under steking så la det være litt rom mellom hver kake. Jeg fikk plass til ca 30 små kaker på et stekebrett, tilsammen 80 kaker. Hvis du ikke har en sprøytepose så kan du benytte en skje og legge små, runde klumper på bakepapiret. Bruk skjeen til å gjøre kakene ganske flate.
- Stek kakene på 180 grader i 12 minutter, over/undervarme. Stek ett brett av gangen. Avkjøl kakene helt før du fjerner de fra bakepapiret.
Montering
- Legg sammen mandelbunner i par på to og to, som er omtrent like store. Fordel den gule kremen i en sprøytepose med stor stjernetipp. Sprøyt ut litt gul krem på en mandelbunn og press deretter lett den tilhørende mandelbunnen oppå gulkremen slik at du får en fylt kjeks. Har du ikke en sprøytepose så legger du en liten klatt gulkrem på hver mandelkjeks med en liten teskje. Drissle gjerne litt smeltet sjokolade på toppen for dekor. Jeg benyttet en skje til å drissle sjokoladen.