Gjærbakst

Sitron- og pistasjeboller

Disse bollene lagde jeg da jeg deltok i Hele Norge Baker, da det sto gjærbakst som sto på menyen. Jeg disket opp med mine favorittboller fylt med en smakfull krem med pistasjenøtter, sitronskall, muscadovosukker og smør. Gjærbakst er noe av det jeg har bakt desidert mest av opp gjennom årene så jeg hadde på forhånd håpet at jeg skulle få være med såpass lenge i konkurransen at jeg fikk med meg denne dagen. Det gjorde jeg heldigvis, og tilbakemeldingene var strålende. Domemrne Øyvind og Pascal trakk frem mine boller som de suverent beste i konkurransen. Jippi! Veldig hyggelig. Disse er perfekte en søndag formiddag med gode venner på besøk. Jeg har servert disse til mine tantebarn og de kan gå gode for at bollene er like stor suksess til både liten og stor.pistasjeboller

Dette er noen veldig gode og smakfulle boller med et lite hint av sitron kombinert med salte, sprø pistasjenøtter. Veldig gode boller.

Ingredienser

 • 500g hvetemel
 • 100g sukker
 • 35g gjær (fersk, gjerne typen for ‘søte deiger’)
 • 1 Ts kardemomme
 • 100g smør (meierismør, romtemperert)
 • 1 Ss rapsoje (denne kan sløyfes, evt erstattes med solsikkeolje)
 • 3,5 Dl h-melk
 • 2 sitroner (helst økologiske, de smaker bedre)
 • 50g lyst muscadovosukker, evt vanlig mykt brunsukker
 • 125g smør (meierismør, romtemperert)
 • 50g pistasjenøtter (Grovhakkede, gjerne den salte varianten)
 • 1 egg (til pensling)
 • perlesukker & litt ekstra pistasjenøtter (evt til å drysse på toppen av bollene før steking)

Framgangsmåte

Deig
Steg 1 Bland ca. 400 g av melet med kardemomme og sukker.
Steg 2 Smuldre gjæren i en annen bolle og løs opp denne i romtemperert melk.
Steg 3 Tilsett ca. 1 ts sukker i melkeblandingen og rør godt. Hell melkeblandingen over i melblandingen og bland.
Steg 4 Tilsett litt og litt mel mens kjøkkenmaskinen går, helt til deigen så vidt slipper bollen. Elt videre i ca 5 minutter. Tilsett olje og smør i små terninger og elt i ca. 5 minutter til.
Steg 5 Hev på et lunt sted i 60 minutter.
Fyll
Steg 6 Riv skallet på sitronene. Få med så lite av det hvite som mulig, det kan smake litt bittert. Bland skallet sammen med muscadovosukker, smør og pistasjenøttene
Montering
Steg 7 Kjevle ut en firkant av bolledeigen som er ferdig hevet. Smør utover fyllet på halve deigen og brett den andre halvdelen over. Skjær 2 cm brede strimler. Tvinn hver strimmel og form til en kringle med skjøten under bollen.
Heving & Steking
Steg 8 Sett bollene til heving på et bakepapir i 40 min. Pensle bollene med et sammenvispet egg og dryss evt over litt perlesukker og litt hakkede pistasjenøtter. Stek på 225 grader i ca. 10 minutter.

Tips

 • Hvis du skal fryse bollene så gjør dette straks de er avkjølt til romtemperatur. Jeg pleier å steke bollene ca 1 minutt kortere når jeg skal fryse bollene, da blir de helt perfekte hvis de får 3 minutter i stekeovnen på 200g før servering. Sørg isåfall for at bollene er helt tinte før du varmer de i stekeovnen. Da smaker de akkurat som nybakte!
 • Hvis du har det litt travelt så kan du heve bollene på et varmt sted, som f.eks badegulvet eller i en stekeovn som du har forvarmet til ca 40 grader.
 • Bollene blir best med h-melk, men du kan fint bruke lettmelk. Xtra-lettmelk går også bra men jeg anbefaler en fetere melk.
 • En Zester, et spesielt type rivjern, er perfekt når man skal raspe skall fra sitrusfrukter. Da får du kun med det smakfulle ytterste skallet men slipper å få med det hvite bitre underskallet.
 • Hvis du har glemt å sette ut smøret til temperering kan du gjøre dette på ekspressmåten ved å dele det opp i små terninger og sette disse i microen på laveste effekt i 20 sekunder av gangen til de er tempererte, pass bare på at smøret ikke smelter

https://bakeprosjektet.no/wp-content/uploads/2014/03/pistasjeboller.jpg

pistasjeboller

5 kommentarer

 1. Hei
  Takk for hyggelig tilbakemelding på bollene mine:)
  Gjærbaksten din høres og ser ut som noe som kan bli en stor hit i familien, vi elsker bakverk med pistasjnøtter:)
  Lykke til i Hele Norge Baker.
  Klem
  Liza

  1. Hei Liza,
   tusen takk for det. Vil tro at dine boller kan bli en hit her også, søndag formiddag er gjerne bolledag her i huset, gleder meg til å prøve oppskriften din!

   Marit

 2. […] Er det en vanlig helg uten spesielle hendelser blir det ofte noe god gjærbakst, som for eksempel pistasjeboller med sitron eller en god sjokoladekake, men til de store anledninger disker jeg gjerne opp men en festkake. […]

 3. Har lagd disse bollene 3-4 ganger nå, så føler jeg bør kommentere snart. De er veldig og jeg mener oppskriften er helt perfekt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *