Festkaker Kaker Sjokoladekaker

Sjokolademoussekake med kirsebærkjerne og sprø bunn

Denne kaken tar utgangspunkt i en kake vi lagde i Kakekrigen, men jeg har valgt å bytte ut aprikoskjernen med en kirsebærkjerne. Denne oppskriften benytter noen spesialingredienser som kan være vanskelig å få tak i, men du kan bytte ut feuilletinen med cornflakes, hasselnøttpralinen kan byttes ut med nougat som du smelter – evt kan også nutella benyttes. I kirsebærgeléen bruker jeg kirsebærsausen fra Skælsør, den er formet som en liten melkekartong og kan kjøpes på Mega og sikkert en del andre butikker. Hvis du ikke får tak i denne kan du benytte kirsebærkompott som du får i alle vanlige dagligvarebutikker, hvis du bruker kompotten så vil jeg anbefale deg å halvere sukkermengden i geléen. Hvis du ikke føler deg komfortabel med å prøve deg på speilglasur så kan du fint droppe den, kaken smaker minst like godt uten denne glasuren, det er bare det at jeg synes det er så vakkert med slik glasur 🙂 Skulle du lure på noe ang denne kaken så legg igjen en kommentar så skal jeg svare så fort jeg kan.

NB, denne kaken har et par steg men jeg skal love deg at den er helt fabelaktig god og er vel verdt hvert eneste minutt du legger ned 🙂

Ingredienser

Bunn

 • 20g meierismør
 • 50g melkesjokolade
 • 50g hasselnøttpralin
 • 75g feuilletine

Sjokolademousse

 • 2 Plater gelatin
 • 160g mørk kokesjokolade
 • 4 eggeplommer
 • 20g sukker
 • 3,5 dl kremfløte

Kirsebærgelé

 • 300 g kirsebærsaus (helst Skælsør)
 • 1 dl vann
 • 6 plater gelatin
 • 50 g sukker

Speilglasur

 • 75g vann
 • 150g sukker
 • 140g glukose
 • 100g søtet kondensert melk
 • 5 plater gelatin
 • 150g hvit sjokolade
 • hvit pastafarge/matfarge

Framgangsmåte

Kirsebærgelé
Steg 1 Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Kjør kirsebærene helt glatt med en stavmikser. Varm opp vannet sammen med sukkeret i en kjele til det begynner å ryke. Fjern kjelen fra varmen og løs opp gelatinplatene i det varme vannet. Rør vannet inn i kirsebærsausen. Pass på å rør godt slik at gelatinen blir jevnt fordelt.
Kle innsiden av en rund form på 14-16 cm med plastfolie. Hell geléen i formen og la den bli romtemperert før du plasserer den i fryseren i minimum 2 timer. Det er viktig at formen får stå helt flatt i fryseren slik at geléen blir rett og fin.
Sprø bunn
Steg 2 Smelt smøret sammen med sjokoladen over et vannbad. Rør inn hasselnøttpralinen. Rør forsiktig inn feuilletinen.
Plasser en rund kakering på 18 cm på en trefjøl med bakepapir på. Kle innsiden av ringen med bakepapir eller kakeplast. Fordel kakebunnen jevnt i formen og press den lett ned. Pass på å ikke trykke for hardt for da mister bunnen litt av sprøheten sin.
Sjokolademousse
Steg 3 Når geléen er helt gjennomfrossen kan du begynne med moussen.
Legg gelatinen i kaldt vann i et par minutter. Grovhakk sjokoladen og smelt den over et vannbad.
Bland eggeplommene med sukkeret med en håndvisp. Varm opp 0,5 dl fløte i en kjele til den begynner å ryke. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs de opp i den varme fløten. Tøm den varme fløten over eggeplommene mens du visper med håndvispen. Tøm så den smeltede sjokoladen oppi eggeblandingen mens du fortsetter å vispe med håndvispen.
Pisk resten av fløten, 3 dl, til en bløt krem. Det er viktig å ikke piske for lenge, stopp med en gang kremen holder formen. Når sjokoladen er litt kaldere enn fingervarm, dvs ca 30 grader, så rører du forsiktig inn halvparten av kremen inn i sjokoladeblandingen. Når den er helt jevnt blandet rører du inn resten av kremen.
Fordel halvparten av moussen over kakebunnen. Finn så frem den frosne kirsebærgeléen og plasser den midt på moussen. Smør over resten av moussen. Bruk en spatula eller en kniv for å få toppen av kaken mest mulig rett. Plasser kaken i fryseren i minst 2t før du glaserer den med speilglasur.
Speilglasur
Steg 4 Legg gelatinplatene i kaldt vann.

Kok opp vann, sukker og glukose til det blir 103 grader. Trekk kjelen fra platen og rør inn geltatinplatene og den kondenserte melken.

Grovhakk sjokoladen og tøm den over i en bolle. Hell over melkeblandingen og rør til all sjokoladen er oppløst. Tilsett litt hvit farge og kjør blandingen jevn med en stavmikser.

Hvis du ønsker bilder av denne prosessen så kan du finne det i dette innlegget på bloggen min: http://bakeprosjektet.no/recipe/speilglasur/

Finn frem et termometer, når blandingen når 33 grader er den klar til å helles over kaken.
Da finner du frem kaken fra fryseren og plasserer den på liten plate eller brett som er litt mindre enn selve kaken. Deretter setter du platen med kaken på et stort og stabilt glass som settes i en form. Formen må være der for å samle opp all glasuren som renner av kaken.

Når du skal glasere så heller du forsiktig glasuren langs kanten av kaken, rundt hele kaken, før du så heller på midten av kaken.

Det er viktig at du er rask og effektiv, og at du ikke heller over mer glasur når glasuren har begynt å stivne. Da riskikerer du at du får skjolder i glasuren, eller at moussen begynner å smelte.

Når du har helt over all glasuren lar du kaken stå og renne av seg i ca 5 minutter. Deretter bruker du en skarp kniv og skjærer av den glasuren som henger ned fra kaken.
Løft kaken opp fra brettet.
Om du vil kan du ha litt kokos i en skål, holde kaken med høyre hånd og bruke venstre hånd til å forsiktig klappe litt kokos nederst langs kanten av kaken.

Pynt så kaken med friske frukter og bær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *