Jul

Vannbakkelstårn / Croquembouche

Da jeg, for en god stund siden, så deltagerne i Masterchef på TV3 lage Croquembouce, altså et tårn av vannbakkelse, ble jeg superfascinert. Det så så innmari kult ut at jeg bestemte for å prøve å lage et slikt selv. En vakker dag. Tiden gikk men så så jeg mitt snitt til å prøve å lage min egen Croquembouce. Bare navnet gjør at man blir imponert. Prøv å si det selv: Croquembouce. Jeg digger det 🙂 Av utseendet kan den forsåvidt minne litt om kransekake, men i min mening så er den så mye mer imponerende og i tillegg litt mer spennende på smak. Jeg skal ikke si at det var enkelt å lage, men jeg lærte mye underveis og skal definitivt gi det et nytt forsøk! Skal du invitere gjester til selskap i julen vil denne kreasjonen være den ultimate prikken over i’en.
vannbakkelsetårnÅ lage et tårn av vannbakkels kan brytes opp i 3 steg : 1, lage vannbakkels, lage karamellen, montere tårnet. For å være ærlig så synes jeg at både steg 2 og steg 3 var ganske vanskelig. Jeg måtte ha 2 forsøk for å få karamellen riktig. Jeg deler her både oppskriften og fremgangsmåten jeg benyttet for å lage tårnet. Som en bonus så inkluderer jeg også de fellene jeg gikk i, slik at du forhåpentligvis ikke går i de samme 🙂

Vannbakkelse (Profiteroles)

4 dl vann
250 g smør
250 g hvetemel
5 store egg

Kok opp vannet i en kjele. Ta kjelen av platen. Tilsett smøret og rør til smøret har smeltet. Tilsett melet og rør kraftig til du har en jevn røre uten klumper. Hell blandingen over i kjøkkenmaskinen din og avkjøl i 5-10 minutter. Benytt K-spade på medium hastighet og tilsett ett egg. Sørg for at egget er helt blandet inn før du tilsetter neste egg. Gjenta til alle eggene er tilsatt. Det er viktig å få rett konsistens på røren. En test er å løfte opp røren med en slikkepott, da skal røren renne av slik at røren danner en trekant. Er røren for tykk så kan du tilsette litt mer egg (rør sammen et egg i en kopp og tilsett ca halve egget til å begynne med).

Hell røren over i en sprøytepose med en stor rund tipp. Sprøt ut små rundinger på en bakepapirkledd stekeplate. For å fjerne eventuelle topper på dine vannbakkelse kan du fukte fingeren din med litt vann og forsiktig klemme ned toppene.

IMG_0331

Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 18 minutter. NB!NB!NB! Ikke åpne stekeovnen under stekingen, da kan vannbakkelsene dine falle sammen. Se i vinduet på stekeovnen din, vannbakkelsene er ferdige når de er gyldne. Ikke stek de for kort 🙂

Avkjøl vannbakkelsene på rist. Når de er helt kalde fyller du de med en blanding av vaniljekrem og fløtekrem. Det gjør du ved å fylle kremen i en sprøytepose med en liten rund tipp og presse den inn i vannbakkelsene fra undersiden.

Karamell

250g sukker
2 ss vann
1 ts sitronsaft
Hell alle ingrediensene i en liten, tykkbunnet kasserolle. La blandingen koke opp på middels varme. Ikke rør (jeg rørte og da krystalliserte sukkeret seg)! Bare løft kasserollen forsiktig opp innimellom og roter kjelen frem og tilbake. La blandingen koke til karamellen har fått en fin gyllen farge. Fjern kjelen fra gryten. Du kan gjerne dyppe kasserollen i lunkent vann i et par sekunder for å stoppe kokeprosessen.

Montering

Den ‘enkle’ metoden å lage et tårn på får du ved å ikke benytte en kjegle inni tårnet ditt. Da starter du med å plassere noen vannbakkelser i en ring på serveringsfatet og heller litt karamell over de for å feste de sammen. Deretter dupper du en og en vannbakkelse i litt karamell og plasserer de oppå ringen. Fortsett til du har laget hele tårnet. Denne metoden fungerer helt fint med da får man gjerne et lavt og litt ‘krokete’ tårn. Det blir mye kulere hvis du benytter en kjegle som monteringshjelp. Man får kjøpt fine metallkjegler til dette formålet men jeg synes det er litt bortkastet å bruke mye penger på en slik kjegle som man kommer til å bruke kun et par ganger. Jeg lagde derfor en kjegle selv med sammenrullet papp, som jeg kledde med bakepapir. Deretter duppet jeg vannbakkelsene i karamell og festet de rundt kjeglen. Jeg forsøkte å få mest mulig av karamellene mellom vannbakkelsene og ikke på kjeglen. Tips: Dypp kun siden av vannbakkelsene i sukker, ikke bunnen som skal inn mot kjeglen. Vi ønsker å feste vannbakkelsene sammen i hverandre, ikke i kjeglen!

Har du karamell til overs kan du dryppe den over tårnet. Ettersom jeg serverte min Croquembouce i et juleselskap valgte jeg å pynte tårnet med noen røde godteristenger.

Mitt problem var at jeg skulle reise et stykke med mitt tårn. Derfor torte jeg ikke å fjerne pappkjeglen før jeg reiste, i og med at tårnet ble mer stabilt med kjeglen inni. Dessverre blir karamellen litt seigere når kaken har stått litt, og karamellen satt derfor som støpt fast til kjeglen. Jeg så derfor ingen annen utvei enn å servere min Croquembouce med kjeglen inni. Tips: fjern kjeglen straks tårnet er montert! Litt nedtur å servere tårnet med kjeglen inni men jeg tror jeg var den eneste som brydde meg, alle andre var superimponerte både av smak og utseendet 🙂

vannbakkelsetårn

nb, beklager litt uklart bilde. Jeg glemte rett og slett å ta bilde av kaken før jeg reiste i selskapet, og dette mobilbildet er det eneste jeg har.

Lik gjerne siden min på facebook slik at du får oppdateringer når jeg legger ut nye og fristende oppskrifter, trykk isåfall på facebook-logoen og trykk deretter ‘liker’ facebook

vibakes

4 kommentarer

  1. Så på et kakeprogram at dette bakverket er fryktet av selv flinke franske konditorer, Siden det er så vanskelig. Ikke så rart du syns litt vanskelig og hehe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *