Jeg benytter stort sett marsipan når jeg skal trekke mine kaker. Både pga smaken og at jeg synes det er veldig greit å jobbe med og gir et pent resultat. Det hender derimot innimellom at den som skal spise kaken enten har allergi mot mandler eller ikke liker smaken av marsipan. I de tilfellene benytter jeg sukkerpasta, noen ganger ferdigkjøpt og noen ganger hjemmelaget. Det er veldig lettvint å kjøpe ferdig sukkerpasta (fondant) på butikken men det er mye rimeligere å lage den selv, ikke er det særlig vanskelig heller. Dessuten er den hjemmelagde sukkerpastaen bedre på smak enn den ferdigkjøpte.
Når jeg lager sukkerpasta benytter jeg hvit bakesirup som jeg kjøper i Sverige. Du kan like gjerne bruke vanlig norsk lys sirup, men den er litt vanskeligere å måle opp da den er seigere enn den svenske. Sukkerpastaen blir helt hvit når du lager med svensk sirup, benytter du norsk sirup kan den få litt gulskjær. Hvis så er tilfellet kan du tilsette litt hvitfarger fra Wilton, evt titandioksid som du kjøper på hobbyforretninger. Du kan tilsette hvilken farge du selv ønsker på sukkerpastaen, min ble rød denne gangen.
8 ss vann
2 ss geltatinpulver
3-4 pakker melis a 500g
2 dl hvit/lys sirup
60 g flott matfett
2 ts vaniljesukker
(farge om ønskelig)
Bland kaldt vann og gelatinpulver i en bolle. Plasser denne over en kjele med vann. Pass på at vannet i kjelen ikke kommer over i bolen. Varm opp vannet mens du rører i bollen, rør til all gelatinen er helt løst opp.
Tilsett så sirup (2 dl), matfett(60g) og evt farge. Rør til alt fettet er løst opp.
Jeg benytter denne pastafargen for å farge sukkerpastaen. Du kan bruke hvilken pastafarge du selv ønsker men jeg vil ikke anbefale vanlig norsk konditorfarge da denne ikke er konsentrert nok til å få en sterk, klar farge på sukkerpastaen din.
Bland 2 pakker melis, vaniljesukker samt fett-og geltatinblandingen i en kjøkkenmaskin. Rør godt.
Her er massen knall rød, den blir litt lysere når resten av melisen tilsettes. Vær klar over at massen vil bli litt mer fargesterk når den får hvilt seg over natten.
Tilsett mer og mer melis helt til du kjenner at det begynner å bli tungt for maskinen din å kna deigen. Vreng deigen over på kjøkkenbenken og kna inn mer melis til konsistensen begynner å bli passelig. Jeg stopper når massen såvidt er litt klissete, altså litt bløtere enn den skal være når du skal trekke kaken med den. Dette gjør jeg fordi den erfaringsmessig blir litt tørrere når den får stå og hvile.
Her er massen ferdig knadd sammen og klar for å pakkes inn i plast for å få hvile for natten.
Pakk sukkerpastaen inn i en lufttett pose og legg kjølig over natten. La den bli helt romtemperert før du begynner å bruke den, plasser den gjerne noen sekunder i mikrobølgeovnen før bruk slik at den blir ekstra lett å jobbe med.
Lykke til!
Liker bloggen din kjempegodt,mye fin inspirasjon! Du hadde så fine kjoler i Hele Norge baker,har du sydd selv eller hvor kjøper du dem?
Tusen takk, Ida, det var veldig hyggelig å høre. En fin start på en fin fredag morgen 🙂
Jeg har kjøpt alle kjolene mine, men fra litt forskjellige steder. Jeg må innrømme at jeg har en kjolemani – ser jeg en fin kjole klarer jeg ikke å la være å kjøpe. I konkurransen hadde jeg kjoler fra Karen Miller, Oasis, H&M og Tiger Of Sweeden. Altså en salig mix av både rimelige og mer kostbare kjoler.
Marit
Hei, så flott blogg du har. Lurer på hvor lenge sukkerpastaen kan oppbevares og hvor mange gram denne oppskriften gir?
Hei Sophia,
takk for det. Sukkerpastaen holder seg ca en ukes tid. Denne oppskriften gir ca 1,5 kg sukkerpasta.
mvh Marit
Hei, Jeg tenkte og prøve meg på en dåpskake med sukkerpasta, kan man bruke sjokolademousse under så den fester seg?
Har aldri laget det før, men planen var og dekke en kake me to etasjer hvis du skjønner hva jeg mener..
Hei Ingrid,
jeg vil ikke anbefale mousse rett under sukkerpastaen, jeg tror det da kan være fare for at sukkerpastaen smelter. Jeg vil heller anbefale en smørkrem under trekket, evt pisket kremfløte.
mvh Marit
Hei! Tror du det vil utgjøre en forskjell om man bruker delfiafett istedenfor matfett?? Mvh Bente
Hei Bente,
det er jeg litt usikker på. Men jeg tror det skal gå bra, kanskje du får en liten bismak av delfiafettet.
mvh Marit
Hei! 🙂
Skal prøve å lage og bruke sukkerfondant for første gang.
Tenkte å kjevle ut en bil, som jeg plasserer oppå en sjokoladekake med glasur.
Vil fondanten bli ødelagt av glasuren under?
Glasuren består av smeltet kokesjokolade, smeltet smør, melis, kaffe og evt et rått egg.
Hei Nina,
det går helt fint, fondanten blir ikke ødelagt av en sjokoladeglasur 🙂
Lykke til!
mvh Marit
Hei. Skal prøvd å lage dette nå, men vet ikke hvor mye som går til kaka. Hvis det blir en del til overs, tåler det å fryses eller vil det miste mye av egenskapene?
Hei,
sukkerpasta skal tåle å fryses – husk å pakke den godt inn 🙂