Disse luftige hvetebollene med sprø topping er utrolig gode. Vanligvis benytter jeg kun kanel som krydder i denne sprø toppingen, men i disse førjulstider har jeg tilsatt pepperkakekrydder i toppingen så den får en deilig smak av pepperkaker. Disse bollene fyller huset med en helt fantastisk juleduft når de steker, og de skaper minst like god julesteming når de spises. Disse anbefaler jeg alle å prøve, de er utrolig gode.
Boller med sprø pepperkaketopping
Ingredients
Hveteboller
- 25 g fersk rød gjær evt 1/2 pakke tørrgjær
- 0,5 dl lettmelk
- 150 g sukker
- 1 ts kardemomme
- 0,5 ts salt
- 1 ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker
- 1 kg hvetemel omtrent
- 150 g meierismør
Sprø pepperkaketopping
- 100 g meierismør
- 100 g sukker
- 3 ts kanel
- 1 ts kardemomme
- 1 ts nellik
- 1 ts ingefær
Instructions
Hveteboller
- Vei opp smøret til både hvetebollene og fyllet. Kutt opp smøret i små terninger og legg det utover på en tallerken slik at det blir helt romtemperert mens du lager deigen.Bland ca halvparten av melet med sukker, bakepulver, vaniljesukker, kardemomme, gjær og salt i en bolle.Bland den kalde melken inn i melblandingen og elt godt. Tilsett litt og litt mel til deigen såvidt slipper kanten. Du ønsker en myk deig som ikke er klissete, vi ønsker ikke å bruke mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.Tilsett så smøret (150 g) gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hvis deigen er litt for klissete nå så tilsett litt mer mel. Ønsket konsistens er at den skal være bittelitt klissete på fingrene.Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.
- Del opp deigen i 24 like emner og fordel disse på ett bakepapirkledd stekebrett. Bollene kommer til å heve litt inni hverandre men det gjør de ekstra saftige og gode.Etterheves i ca 30 minutter
- Rør sammen smøret (100 g) med sukker, kanel, kardemomme, nellik og ingefær. Fordel smøret så over bollene, en liten klatt på toppen av hver bolle.
- Stekes på 200g i ca 13 minutter.Avkjøles på rist og nytes mens de enda er lunkne.