Gjærbakst Søt gjærbakst

Safransnurrer

I Sverige er det en tradisjon med å lage safransnurrer i desember, i tillegg til lussekatter. Safranboller har en herlig gul farge og en deilig smak. Jeg lagde snurrer som er fylt med smør og sukker. Du kan gjerne variere med å bytte ut sukkeret i fyllet med revet hvit sjokolade eller mandelmasse. Godt blir det uansett 🙂 Kanskje du skal ta sjansen på å lage disse snurrene istedenfor å lage tradisjonelle lussekatter i år?

Ingredienser

  • 25g fersk gjær (eller en halv pakke tørrgjær)
  • 5dl lettmelk
  • 150g sukker
  • 0,5 tssalt
  • 1ts bakepulver
  • ca 0,25gsafran (most/pulver)
  • 1 kg hvetemel (ca)
  • 150g meierismør

Fyll

  • 50g meierismør
  • 0,5 dlstrøsukker / brunt sukker

Til pensling

  • 1 egg

Framgangsmåte

Steg 1 Kutt opp smøret i små terninger og legg det utover på en tallerken slik at det blir helt romtemperert.

Bland ca halvparten av melet med sukker, bakepulver, safran og salt i en bolle.

Varm opp melken til den er ca 37 grader. Smuldre gjæren i melken og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt. Tilsett litt og litt mel til deigen såvidt slipper kanten. Du ønsker en myk deig som ikke er klissete, vi ønsker ikke å bruke mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.

Tilsett smøret gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hvis deigen er litt for klissete nå så tilsett litt mer mel. Ønsket konsistens er at den skal være bittelitt klissete på fingrene.
Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Kjevle deigen ut til et rektangel som er ca 1/2 cm tykt. Smelt smøret til fyllet ut pensle det utover deigen. Strø over sukker/brunsukker.
Rull deigen sammen til en pølse og skjær opp i ca 1,5 cm tykke skiver.

Fordel skivene tett sammen i en langpanne eller i 2 ildfaste former.

Etterheves i ca 30 minutter før de pensles med et sammenvispet egg. Strø over litt perlesukker. Stekes på 200 grader i ca 15 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *