Brød Eltefritt Gjærbakst

Eltefritt langtidshevet brød uten gryte

Etter at jeg i Hele Norge Baker røyk ut i episoden som omhandlet brød, har jeg hatt et anstrengt forhold til brød. Det har ikke fristet meg å ta opp brødbakingen igjen, jeg har holdt meg til søt gjærbakst og kaker. Men så fikk jeg høre så mye positivt om de eltefrie brødene, at de er så enkle å få til, at de krever minimalt med innsats og ikke minst at de blir supergode. Kombinasjonen av de tre argumentene gjorde at jeg valgte å gi de eltefrie brødene en sjanse. Og det er jeg innmari glad for, for nå er det omtrent ukentlig tradisjon at familien min får nystekt brød til formiddagsmat hver lørdag 🙂 Denne oppskriften stekes i en vanlig brødform, i motsetning til de fleste langtidshevede brød som stekes i gryte. Skorpen blir litt mindre sprø enn et grytestekt brød, men et topp alternativ hvis man ikke har en gryte, eller hvis man ønsker et brød i ‘vanlig’ format.
De eltefrie brødene er en kjempehit hos oss, både for store og små, så nå må dere forberede dere på at det blir en del oppskrifter på brød og rundstykker fremover på bloggen 🙂

eltefritt_brød

Oppskrift verdens beste eltefrie brød

500g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/4 ts salt
400ml vann, kaldt

Bland mel, gjær og salt i en bolle. Rør godt. Tilsett vannet og rør med en skje. Du behøver ikke å røre så veldig godt, bare til det er blandet sammen. Sett på et lokk eller dekk bollen med plastfolie. La deigen stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Strø godt med mel på et ark bakepapir, hvelv deigen ut på melet. Deigen er rimelig flytende men den skal være slik, litt boblete på toppen.

oppskrift_brød

Brett deigen over hverandre et par ganger slik at den blir litt mindre klissete. Du må bruke endel mel. Legg deigen med brettsiden ned og trykk den ut som et rektangel, like lang som brødformen din. Brett 1/3 av deigen inn mot midten. Gjenta en gang til med å brette 1/3 av deigen inn mot midten, fra den andre siden.

Kle brødformen din med bakepapir på innsiden. Legg brødet ditt nedi, med brettsiden ned. Legg et kjøkkenhåndkle over brødet og la det hvile på kjøkkenbenken i 2 timer.
Strø litt mel på toppen av brødet, forsøk å gni det forsiktig inn i brødet. Skjær et 1 cm dypt snitt langsgående toppen på brødet.

Sett brødet inn i ovnen på 220 grader (forvarmet), nest nederste rille. Stekes i ca 30 minutter til det har blitt gyldent og høres hult ut når du banker på det. La brødet avkjøles helt (eller iallefall tilnærmet helt) på rist før du skjærer i det.  langtidshevet_brød  oppskrift_eltefritt_brødDa er brødet klart til å nytes. Brødet er aller best når det er helt ferskt, med god og sprø skorpe. Hvis du allikevel ikke spiser opp hele brødet med en gang, så kan du fryse det ned. Det holder seg godt i fryseren i flere uker. Jeg håper jeg har klart å overbevise deg om hvor godt og lettvindt dette brødet er, du må bare huske å planlegge i god tid og starte deigen kvelden før du skal spise brødet. God bakst!

Denne oppskriften er hentet fra bloggen www.matpaabordet.no

Lik gjerne siden min på facebook slik at du får oppdateringer når jeg legger ut nye og fristende oppskrifter, trykk isåfall på facebook-logoen og trykk deretter ‘liker’ facebook

vibakes

12 kommentarer

  1. Hmmm, ja si det. Det var jeg ikke klar over, men det blir bare en tom side hos meg også.
   Det skal jeg forsøke å få ordnet opp i, tusen takk for at du sa ifra!

   Marit

 1. Dette brødet er knall!! Har laget det lenge nå og i flere varianter. Jeg bruker denne som base, men varierer melet jeg bruker. Spelt, grovt, hvete og innslag av lin, gresskar etc. Fantastisk. Dæsjer oppi litt olivenolje også, og det er bare så godt!! Tusen takk 🙂

  1. Hei Anette,
   tja si det… vanlig brødform. Aner faktisk ikke størrelse men vil si en helt gjennomsnittlig vanlig brødform 🙂

   mvh marit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *