Baketips Steg-For-Steg

Slik lager du marsipanroser

Det finnes trolig like mange ulike teknikker for å lage marsipanroser som det finnes mennesker som lager de. Min teknikk har blitt til via 2 kurs og min personlige finish. Rosene mine blir litt ulike fra gang til gang, delvis fordi jeg forsøker nye ting og delvis fordi det er umulig å få de helt like. Likevel benytter jeg alltid samme grunnteknikk på rosene mine, det eneste jeg varierer er hvordan bladene krøller seg på toppen. Jeg håper du får utbytte av min beskrivelse, legg gjerne igjen en kommentar hvis noe er uklart 🙂

IMG_2026

Utstyr til marsipanroser

rose1

Dette er utstyret jeg bruker, fra øverst venstre:

 • 2 klumper med marsipan, 1 farget og 1 hvit
 • Svart kuleverktøy. Et slikt kuleverktøy finnes i både plast og metall, med liten eller stor kule. Kulen brukes til å lage litt bølger ytterst på rosebladene, dess mindre kule dess mer bølger.
 • En hvit plastskje, denne brukes for å klemme rosebladene tynne helt ytterst i kantene. Her kan du bruke en vanlig skje.
 • En liten kjevle, du kan like gjerne benytte en større kjevle.
 • En rund utstikker. Denne gang benytter jeg samme størrelse på alle mine roseblader.
 • En rød skummatte benyttes som underlag når man arbeider med rosebladene. Denne er ganske fast og hard.
 • Nederst til venstre ser du spisedelen av vanlige plastskjeer. Disse brukes for å forme de ytterste rosebladene.

Fremgangsmåte marsipanrose

Nå når alt utstyret er på plass skal du først lage basen til rosen, det er en kjegle. Benytt noe av den fargede marsipanen din til å lage en kjegle som er ca like stor som den runde utstikkeren din, slik jeg har gjort på bildet under:

rose2

Når du har fått kjeglen din slik du ønsker skal vi begynne å lage rosebladene. Alle rosebladene lages likt. Vi begynner med å lage 3 blader. Disse skal kjevles ganske tykt, flere mm. Mye tykkere enn du først skulle tro. Dette er fordi vi ønsker at bladene skal stå på rosen, ikke falle ned. Se bilde 1 nedenfor. Deretter flytter du rosebladene dine over til skummatten. Benytt plastskjeen til å presse bladet ditt tynnere i kantene. Hvis du ser for deg rosebladet ditt som en klokke så skal du presse bladet ditt sammen fra kl 9 til kl 3. Du legger vekt på skjeen ca 0,5 cm fra kanten og drar bladet ditt rett utover, gjenta til du har gjort dette hele veien fra kl 9 til 3. Resultatet blir da som bladet til høyre på bilde 3. Nå finner du frem kuleverktøyet ditt, holder dette helt loddrett og legger midten på kulen helt ytterst på rosebladet ditt, på kl 9. Med moderat press følger du kanten på rosebladet ditt med kulen, alltid loddrett, helt rundt til kl 3. Du ønsker at hovedvekten på kulen skal være utenfor kanten av bladet ditt. Da vil du få litt bølger på rosebladet ditt, slik jeg har fått på bilde nr 5 nedenfor.

rose4

Gjenta metoden over for alle dine 3 roseblader.

Deretter skal vi montere bladene på basen til rosen din, kjeglen du laget tidligere. Det som er viktig å tenke på er at du alltid jobber i samme høyde som toppen på rosens base. Det vil si at hvert roseblad du plasserer på basen skal ha toppen plassert akkurat like høyt som toppen på basen. Den tynne delen av rosebladet skal være øverst.  Det ser du på bilde 1 nedenfor. Plasser det første rosebladet ditt akkurat like høyt som basen og snurr dette tett sammen slik jeg har gjort på bilde 2. Deretter finner du frem et roseblad til og plasserer dette like høyt som midten av rosen. Midten på dette nye bladet, skal være midt på åpningen av blad 1, slik du ser på bilde 3 nedenfor. Den venstre halvdelen av det nye bladet pakker du godt inntil basen på rosen, mens den høyre delen lar du være åpen, se bilde 4. Finn frem det siste rosebladet ditt og plasser dette midt på den venstre kanten til blad nr 2. Se bilde 5. Tilslutt presser du forsiktig høyre del av det siste bladet inntil basen, den venstre delen legger du under høyre del av blad nr 2. Press så alle delene sammen til rosen din ligner bilde 6 under.

rose3

Nå skal du lage 4 nye roseblad, følg akkurat den samme fremgangsmåten som du brukte på dine 3 første blader. Men, bland inn like deler hvit marsipan inn i den fargede marsipanen din.

Når du skal feste de 4 bladene på basen starter du med å legge det første bladet midt  på en av ‘skjøtene’ på de bladene som som allerede er festet på basen, deretter fortsetter du med de tre andre bladene slik at alle 4 bladene er jevt plassert rundt basen. De 4 bladene skal gå en runde rundt basen, halvt overlappende hverandre. Den høyre kanten av det siste bladet fester du under den venstre kanten på det første bladet. Rosen din skal nå se omtrentlig ut som på bildet under. Om ønskelig kan du forme toppen av bladene dine litt utover.

IMG_1984

Nå gjentar du den samme prosessen som i stad, men bruk 5 blader på en runde rundt basen. Også denne gangen skal du tilsette like deler hvit marsipan i delen du har med farget marsipan. Dette medfører at rosen din blir lysere og lysere for hver runde med blader.  Når dette så er gjort må vi gjøre den nederste delen av rosen vår litt mindre. Det er litt vanskelig å forklare men jeg skal forsøke så godt jeg kan. Fingrene skal plasseres på det tykkeste punktet på basen på bilde 1 nedenfor. Du benytter tommelfinger og pekefinger på begge hendene dine, se det midterste bildet nedenfor. Ettersom jeg måtte benytte den ene hånden til å ta bilde klarer jeg ikke å vise grepet men den andre håndet plasseres likt som håndet på bildet, slik at alle 4 fingre holder rundt bunnen på rosen. Deretter klemmer du forsiktig sammen samtidig som du snurrer rosen din rundt og rundt til du står igjen med en liten stilk nederst som du kliper av. Da står du igjen med bilde 3 nedenfor.

  rose5

De ytterste bladene på rosen vår ønsker vi at skal være litt mer åpne, da må de være litt tørket før vi fester de på basen vår, slik at de holder formen og ikke faller ned. Til det benytter jeg plastskjeer. Lag 6 roseblader, også denne gang iblandet mer hvit marsipan. Disse kan godt være en del tynnere enn de andre rosebladene. Legg disse til tørt i ca 20 minutter i hver sin plastskje, du kan godt leke litt med disse bladene og gi de litt ulik form og fasong. Du kan også benytte en litt større utstikker til disse bladene om du ønsker.

IMG_1988

Når disse 6 bladene har tørket litt fester du de på basen slik du gjorde med de andre bladene, 6 blader skal danne en runde rundt basen. Det kan være du må fukte bladene med bittelitt vann eller spiselig lim på midten for å få de til å sitte fast. Disse bladene kan du godt åpne opp litt slik at de står litt ut fra rosen, men sørg for at høyden på de tilsvarer høyden på toppen av basen din. Nå er rosen i utgangspunktet ferdig, du kan om ønskelig benytte en nål eller en annen tynn gjenstand til å forme bladene dine litt.

IMG_1997

Noen ganger benytter jeg litt pulverfarge på kanten av mine roseblader for å skape litt mer liv. Da skal du benytte en farge som er bittelitt mørkere enn basefargen på rosen din, evt kan du benytte en helt annen farge for å skape en annen rose. Det kan f.eks være stilig med litt lys grønn på rosa roser, eller en litt brunlig nyanse. Benytt ekte roser som inspirasjon!

IMG_2002

Hell ut bittelitt pulverfarge og dupp en pensel i litt av dette. Prøv å rist av litt av pulveret på penselen, vi ønsker bare bittelitt pulver. Nå skal du forsiktig stryke kanten av penselen din fra baksiden av hvert roseblad og mot forsiden. Fortsett hele veien rundt hvert eneste blad.

IMG_2003Når du skal feste rosen på kaken din kan det være greit å klippe av litt av bunnen på rosen for å få rosen til å ligge penere på kaken, litt på skrå. Bare klipp i vei, det er ikke farlig;) Se bildet: IMG_2010

IMG_2017Da håper jeg at du har fått litt tips til hvordan du kan lage roser. Det beste tipset jeg har er å søke litt på nett etter bilder av ekte roser som du synes er pene, og benytte disse som inspirasjon til både farge på dine roser samt form på bladene. Og husk, alle roser er ulike så selv om dine ikke ser ut helt som mine så er de sikkert kjempevakre. Og øvelse gjør mester 😉

Hvis du ønsker å lage en roseknopp følger du metoden ovenfor men stopper etter runden med 4 blader 🙂

J

7 kommentarer

 1. Hei hei! Skal lage dåpskake til min datter i helgen og du er min inspirasjon. Jeg lurer veldig på hvordan du får rosene på siden av kaken til å sitte på. Jeg har spiselig lim,holder det eller,what to do? Mvh Kine

  1. Hei Kine,
   så koselig å høre. Det varmer et kakebakerhjerte <3
   Når jeg skal ha roser på siden av en kake, så klipper jeg de først litt på skrå for å få en større (og rett) flate for å feste på kaken. I tillegg fester jeg en bit spaghetti i rosen før jeg fester den med spiselig lim. Det er en fordel å ha en litt fastere kake når man stikker spaghettien inn i kaken. For å være helt sikker på at rosene holder seg oppe pleier jeg å støtte de litt opp med hverandre, slik at en rose hviler litt på rosen nedenfor, helt til den nederste rosen som ligger nedpå kakefatet. Spør i vei hvis noe av forklaringen er uklar, så skal jeg forsøke å klare opp. Lykke til!

   mvh Marit

 2. Disse var virkelig nydelig, har du prøvd disse i sukkerpasta? Hvor lang tid kan disse stå lagret i marsipan?

  1. Hei Maria,
   tusen takk for det. Jeg har laget disse i sukkerpasta også ja, men jeg synes det er enklest å få de pene når jeg bruker marsipan. Dersom disse oppbevares støvfritt så holder de seg i mange, mange måneder 🙂

   mvh Marit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *