Baketips

11 tips for vellykkede kaker

Har det hendt at du har fått servert en kake hos en venninne, fått oppskriften, prøvd å lage kaken selv og opplevd at kaken ikke ble like god som du husket den? Eller at kaken din faller sammen på midten under steking? Det er ofte små marginer som skiller en vellykket kake fra en kake som ikke ble som den skulle. Her deler jeg 10 enkle små grep du kan gjøre for å øke sjansene for at kaken din blir helt perfekt.

iStock_000014093043_Large

1. Romtempererte ingredienser

Egg og smør bør være romtempererte når du baker kaker. Unntak kan være hvis du lager pai- eller kjeks, men bortsett fra det bør du alltid benytte tempererte egg og smør. Egg holder seg lenge i romtemperatur så jeg har alltid en liten skål med et par egg liggende i vinduskarmen min. Hvis du har glemt å temperere din egg (det tar 1-2 timer fra du tar eggene ut av kjøleskapet), så kan du legge eggene i en bolle med lunkent vann i 10 minutter.

Har du glemt å temperere smøret ditt kan du gjøre dette på 15 minutter ved å skjære opp smøret i tynne skiver og legge de utover på et fat.

Har du tid må du gjerne temperere andre ingredienser også, som melk og kremost. De tar defintivt ikke skade av å stå ute på kjøkkenbenken i en halvtime før du begynner å bake 🙂

2. Korrekt mengder mel

Ofte kan det stå volummål istedenfor gram når en oppskrift angir melmengde. Da er det viktig at man ikke benytter for mye mel, det kan gi tørre kaker. For å få korrekt mengde mel bør du helle (aller helst sikte) melet fra posen og over i en stor bolle. Melet blir for kompakt og tettpakket i posen og hvis du stikker målebeger/måleskje rett i posen risikerer du at det blir for mye mel i din bakst. Benytt en skje til å flytte melet over til ditt målebeger/måleskje.

3. Vær nøye med måleenheter

De beste oppskrifter angir alle mål i vekt, ikke i dl. En vekt er mye mer korrekt enn volum, da volum kan variere. Hvis oppskriften din angir 1 ss av en ingrediens bør du benytte en måleskje og ikke en faktisk spiseskje. 1 ss betyr 15 ml, en spiseskje kan variere i størrelse. Det er også viktig at du benytter et flatt redskap til å stryke av eventuelle topper på din måleskje.

Egg kan variere i størrelse.  Et stort egg skal veie 57g med skallet på, 50 gram uten skall. Hvis dine egg er mindre enn dette bør du knekke de i en bolle og veie de opp. Benytt et halvt egg hvis det er det som skal til for å få korrekt mengde, da visper du sammen et egg og tilsetter halvparten av det sammenvispede egget i kaken. En eggehvite skal veie 30g, en eggeplomme skal veie 17g.

4. Plasser kaken midt i ovnen

Forsøk å plasser kaken din mest mulig midt i ovnen, ikke for langt inn. For å få jevn steking bør du rotere kakeformen din forsiktig 180 grader når den er ferdig med ca 2/3 av steketiden.

5. Vær tålmodig

Hvis oppskriften din angir at du skal blande smør og sukker til det er hvitt og luftig, så må du gjøre det. Det tar litt tid men er veldig viktig for å få et godt resultat. Jeg anbefaler at du investerer i en flexibeater / beaterblade, det er en K-spade med en slikkepott ytterst som sørger for at smøret og sukkeret ikke fester seg fast ytterst i bollen. Har du ikke et slikt bør du bruke en håndmikser. Som et siste alternativ kan du bruke en vanlig mikser, men da må du jevnlig stoppe mikseren og skrape veggene i bollen for smør og sukker som har festet seg fast. Det må du gjøre helt til blandingen er hvit og luftig.

Hvis oppskriften din sier at du skal blande egg og sukker til eggedosis, evt til en luftig blanding, så må du vispe til du har en hvit og stiv eggedosis. Et triks som angir at eggedosisen er ferdig er hvis du løfter opp litt røre og den holder formen i mer enn 3 sekunder før den renner utover.

6. Ikke stek kaken for lenge

En steketid vil alltid variere fra ovn til ovn, og noen ganger fra dag til dag avh av bla. temperatur på røren. Det er derfor viktig at du følger med på kaken din når du tror steketiden går mot slutten. Et lite tips er at steketiden går mot slutten når du begynner å lukte kaken i rommet. Ofte vil en kake løsne litt fra kanten av formen når den er ferdig. Du kan også stikke en tynn strikkepinne forsiktig i midten av kaken, det skal ikke feste seg røre på den når kaken er ferdig. Et sukkerbrød kan du teste ved å presse fingeren din forsiktig ned på midten av kaken. Hvis kaken spretter tilbake er den ferdig.

7. Ikke rør for mye

Med unntak av hvis du lager eggedosis eller røres smør og sukker hvitt, skal du røre minst mulig i kaken din. Du skal røre forsiktig til ingrediensene er jevnt blandet, men ikke mer enn det. Det kan medføre en kompakt kake.

8. Avkjøl kaken på rist

Når du tar kaken ut av ovnen bør du la kaken stå i formen i ca 10 minutter på en rist. Deretter snur du kaken på risten og fjerner formen. La kaken avkjøle seg HELT før du enten setter den et kjølig sted eller begynner å skjære i den.

9. Les gjennom hele oppskriften

Les gjennom hele oppskriften før du starter. Noen ganger kan oppskriften ha et par tips helt nederste, eller du kan se at du får behov for en ingrediens/redskap du ikke har og som du må kjøpe før du setter igang med på bake. Det hender også at deler av en kake må stå i kjøleskap over natten før du fortsetter bakeprosessen, da er det  greit å være klar over dette på forhånd, ikke 3 timer før gjestene dine ankommer 😉

10. Bruk våte håndkler ved steking av sjokoladekaker

Mange opplever at en sjokoladekake kan være tørr i kantene og ha en liten vulkantopp på midten når kaken er ferdig. Det er fordi kaken blir ferdig stekt langs kantene før den blir ferdig i midten. Dette unngår du elegent ved å legge kalde, gjennomvåte kjøkkenhåndkler rundt kakeformen den første 2/3 av steketiden. Metoden er utførlig beskrevet her: http://bakeprosjektet.no/baketips-handkle-metoden/

11. Bruke ferske, gode råvarer

Kaken din blir ikke bedre enn de ingredienser du putter oppi. Hvis oppskriften din sier at du skal bruke frukt eller bær bør du aller helst benytte gode, ferske bær istedenfor frosne. Skal du bruke sitroner, prøv å få tak i økologiske. Du merker forskjellen hvis du lukter på skallet. Sjokolade er definitivt IKKE sjokolade, kvalitetsforskjellen er enorm. Hvis du får tak i god sjokolade som Valhrona eller Callebaut så er dette å anbefale fremfor lavprissjokolade du finner på nærbutikken. Svært ofte kan du erstatte kakao med ekte sjokolade i oppskriften din, du vil garantert merke forskjellen 🙂

132023554

Jeg håper du fant noen tips du finner nyttig. Hvis du har noen andre nyttige tips du ønsker å dele så legg de gjerne inn som en kommentar under, ‘sharing is caring’ 😀

vibakes

 

6 kommentarer

 1. Jeg brukte håndklemetoden for første gang, og resultatet på Anna’s sjokoladekake i puteform ble helt topp. Første gang uten at den falt sammen på midten. Skulle bare ha visst det for lenge siden. Hadde spart meg for mye frustrasjon. Anbefales på det varmeste. Takk for gode tips og oppskrifter

  1. Hei Karin,
   så godt å høre! Jeg benytter alltid håndklemetoden på sjokoladekaker nå, kaken blir både jevnere og i tillegg saftigere i kantene. En sjokoladekake kan ha en tendens til å bli tørr i kantene ved vanlig steking 🙂

   mvh Marit

 2. Hei Marit🌹
  Hvor finner jeg en god opskrift på sjokoladekake i langform 24×32 eller 41×35
  Opskrifter i gram ikke dl, ss, ts
  Altså en opskrift som er like nøyaktig hver gang?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *