Jul

Verdens beste pepperkaker

Jeg

Hvis du lager pepperkakedeigen din selv istedenfor å kjøpe den ferdig skal jeg love deg at resultatet blir så mye bedre. Og den lukten når du lager deigen, idet du tilsetter alle de gode krydderne i den varme sirupen…. Det blir en så fantastisk god duft som fyller hele huset og skaper instant julestemning for både liten og stor.

For å komme frem til denne oppskriften satte jeg meg ned med en liten stabel av gamle kokebøker, bakebøker og julebøker for å finne frem til den ultimate pepperkakeoppskriften. Jeg tok med meg det beste fra flere oppskrifter og endte opp med en oppskrift som ble helt fantastisk god. Både på smak og på konsistens. Samt at den skapte skikkelig god julestemning på kjøkkenet mitt for det luktet helt himmelsk da jeg lagde deigen, det blir rett og slett magi når alt det gode krydderet treffer den varme sukkermassen.

Min lille Sarah synes deigen var så god på smak at hun viste lite interesse for å kjevle den ut, det var mye mer stas å spise den!

sarah

Ingredienser

  • 1dl lys sirup
  • 1dl mørk sirup
  • 1ss kanel
  • 250g sukker
  • 2ts malt ingefær
  • 1ts malt nellik
  • 1ts kardemomme
  • 250g meierismør
  • 1ss natron
  • 2 egg
  • 650g hvetemel

Framgangsmåte

Deig
Steg 1 Bland sukker og lys og mørk sirup i en kasserolle. Kok opp på svak varme mens du rører.
Tilsett kanel, ingefær, kardemomme og nellikk. Rør godt.

Tilsett natron og rør fort sammen. Deigen vil nå endre konsistens og farge.

Del smøret i små terninger og legg det i en stor bolle. Hell over sirupsblandingen og rør godt til alt smøret er smeltet.

Du skal røre helt til blandingen er romtemperert. Rør sammen eggene og rør de inn i deigen.

Tilsett melet, litt etter litt, til du får en fin deig. Kna godt. Den kan godt være litt klissete for den blir fastere når den står.

Legg deigen tilbake i bollen og dekk godt til med plast. La den stå kjølig over natten.

Utkjevling
Steg 2 Ta ut et lite stykke deig og kna den myk.
Kjevle tynt og stikk ut ønskede former.

Strø på litt mel over og under deigen.

Det er enklest hvis du kjevler på bakepapir og stikker ut figurene rett på bakepapiret, da behøver du ikke å flytte kakene over til papiret etterpå.

Alternativt kan du kjevle ut deigen på benken/bordet ditt, evt på en silikonmatte.

Pepperkakene stekes på 225 grader i ca 6 minutter.

Kakene avkjøles på rist og oppbevares i en tett boks.

Tips

Hvis du kjevler pepperkaker så kan de gjerne være veldig tynne, 2 mm er passe.

Hvis du bruker deigen for å lage pepperkakehus anbefaler jeg at du kjevler litt dykkere, 3-4 mm.

Hvis du oppbevarer deigen godt innpakket holder den seg i en uke i kjøleskapet.

blomsterkaker

Hjertekaker <3

hjertekaker

pepperkaker

I fjor hadde jeg et rimelig heftig pepperkakeprosjekt. I den anledning hadde jeg for lite pepperkakedeig og supplerte med ferdigkjøpt deig. Det var først når jeg fikk sammenlignet ferdigkjøpt deig med den hjemmelagde at jeg virkelig merket hvor stor forskjell det er. Den kjøpte deigen var fettete og ekkel å kjevle, samt at den ble litt ‘bulete’ under steking. I tillegg smakte pepperkakene laget med kjøpt pepperkakedeig tamt og kjedelig. Altså er det vel verdt innsatsen å lage pepperkakedeigen selv!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *