IMG_1460 (2)
Baketips

Baketips: Håndkle-metoden

I dag skal jeg dele et supernyttig tips med dere, nemlig håndkle-metoden. Etter at jeg begynte å benytte denne ved steking av tunge kaker, type sjokoladekake, Red Velvet, vaniljekake o.l., har jeg ikke hatt problemer med verken vulkantopp på midten eller tørre kanter ytterst på mine kaker. Du vet kanskje hva jeg snakker om? Når steketiden av din sjokoladekake går mot slutten, og du ser inn i stekeovnen og ser at kaken er relativt lav langs kanten av formen men buler ut som en slags vulkan på midten. Og når du omsider skal spise kaken, etter å ha skåret bort hele vulkantoppen, erfarer at den ytterste centimeteren av kaken er knusktørr tross i et godt lag med glasur – DA skulle du ha visst om håndklemetoden. Svaret på alle dine bønner 😉

IMG_1460 (2)

Metoden er like enkel som den er genial. Det du gjør er å gjennomvåte et håndkle eller et kjøkkenhåndkle fullstendig i kaldt vann. Det skal være helt vått men vri det litt slik at det ikke renner av det. Deretter pakker du håndkleet tett rundt kakeformen din. Du lar det våte håndkleet være på formen under nesten hele stekingen men tar det av når det gjenstår ca 15 minutter. Den resterende steketiden foregår uten håndkleet. Avkjøl kaken som vanlig.

Voila! Vanskeligere enn dette er det ikke å få perfekte sjokoladekaker som er saftige og myke hele veien gjennom, og som blir helt flate og fine på toppen. Lykke til!

NB, på bildet har jeg i tillegg til håndklær benyttet et lag med bakepapir på innsiden av kakeformen. Dette er nyttig for å la kaken få en glatt kant til å ‘vokse’ på samt at kaken ikke fester seg fast i formen. Dette bør man også gjøre hvis man ønsker høye kaker og er redd for at kaken kan bli enda høyere enn kakeformen.

vibakes

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

13 Kommentarer

  • Svar Toril 7. juli 2014 at 16:51

    Åååå…. Takk takk takk takk TAKK!! 🙂

    • Svar Marit 17. juli 2014 at 13:32

      Bare hyggelig 😀

  • Svar Annas sjokoladekake | Bakeprosjektet 3. oktober 2014 at 08:18

    […] og uten en forhøyning på midten av kaken. Du slipper da også en tørr kant ytterst på kaken. HER har jeg beskrevet håndkletrikset […]

  • Svar Rikke-Line 8. februar 2015 at 11:34

    Hvordan får du bakepapiret til å stå slik i Formen? Her krøller det seg bare, og vil ikke stå…

    • Svar Marit 8. februar 2015 at 20:21

      Smør formen med litt smør eller formfett først, før du fester papiret. Jeg vet ikke hvilken vei du bruker bakepapiret, men sørg for å bruke papiret rett vei. Litt vanskelig å forklare, men når du fjerner bakepapiret fra rullen det kommer på, så riv ut kun ca 15 cm av rullen og klipp av denne strimmelen. Plasser så denne inni formen din. Da skal det gå fint, du må trolig benytte 2 slike strimler 🙂

  • Svar Cecilie 13. november 2015 at 08:35

    Hei
    Har bakt Annas sjokoladekake nå 2 ganger og den blir rett og slett strålende 🙂 Har et spørsmål vedr. håndkletrikset. Over skriver du at man skal ha håndklene rundt formen i nesten hele steketiden, mens på f.eks. Annas sjokoladekake der skal de ligge på 40 minutter av totalt 1 time og 20 min. Er det avhengig av hva slags kake man lager?

    • Svar Marit 15. november 2015 at 21:06

      Hei Cecilie,
      steketiden på Annas varierer utifra størrelse. Hvis jeg lager en Annas som skal stekes i 1t og 20min så pleier jeg å ha på håndkle i ca 60 minutter.
      Takk for tilbakemelding, godt å høre at du er like fornøyd med oppskriften som jeg er!
      Et tips: jeg har nå funnet ut at kaken gjerne kan få stå på benken, i formen og klar til steking, i 30-60 min før du steker den. Da hever kaken ekstra mye og blir mer luftig.

      mvh Marit

  • Svar Alice 10. februar 2016 at 08:36

    Hei!
    Skal bake kake til dåp, og vurderer å lage i dag for å fryse (skal pynte om 3 dager) !

    Er det noe åpeng i å bruke håndkletriks selvom? Faller kvaliteten på kaken hvis eg fryser den!? (tenker også at det er enklere å dele kaken for å legge krem mellom lagene hvis den er halv tint!?)

    Hilsen bake-amatør!

    • Svar Marit 13. mars 2016 at 19:01

      Hei Alice,
      det er definitivt lurt å bruke håndkle selv om kaken skal fryses. Håndkletrikset sørger for at kaken ikke faller sammen, eller får en vulkantopp, under stekingen.

  • Svar Alice 10. februar 2016 at 08:36

    *poeng

  • Svar Afaf 28. mai 2016 at 12:22

    Faller ikke kaken sammen om man tar ut kaken under stekingen for så og putte den inn igjen? eller synker den ikke sammen om man åpner ovnen?

    • Svar Marit 29. mai 2016 at 18:14

      Hei,
      et sukkerbrød vil kunne falle sammen når man åpner døren, men ikke en sjokoladekake 🙂

    • Svar Marit 27. juni 2016 at 18:31

      Hei, nei en sjokoladekake faller ikke sammen ved åpning av ovnen – det gjelder kun sukkerbrød 🙂 og jeg anbefaler ikke håndkle-metoden til bruk ved sukkerbrød.

    Svar