skumkake
Kaker, Til barna

Kokosbollekake / skumkake

Når man er høygravid, har begynnende bekkenløsning, gradestokken bikker 30 grader og man skal arrangere bursdagsselskap 2 dager på rad, innså jeg fort at jeg måtte ta noen snarveier ift valg av kake. En skumkake / gigantisk kokosbolle er både veldig lettvint å lage og smaker kjempegodt. En favoritt for både store og små. Akkurat en slik kake jeg behøvde 🙂

skumkake

En skumkake er et annet navn for kokosbollekake. Derfor skal man egentlig naturlig nok strø kokos over sjokoladen istedenfor multifarget strøssel som jeg har benyttet her. Men i og med at jeg denne gangen laget kaken til en barnebursdag synes jeg det passet bedre med mange farger, noe min sønn var meget enig i 😉

Oppskrift skumkake

5 eggehviter
4 dl sukker
2 ts vaniljesukker
6 plater gelatin
Kokende vann til å løse opp gelatin.

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i ca 10 minutter. Visp eggehvitene sammen med 1 dl sukker i en HELT ren bolle. Visp til blandingen er blitt helt stiv. Da tilsetter du sakte resten av sukkeret og vaniljesukkeret mens du visper på medium hastighet. Fjern alt vannet fra gelatinen og løs deretter galatinen opp i 2-3 ss kokende vann. Avkjøl til romtemperatur før du tilsetter gelatinen i eggehviteblandingen/marengsen i en tynn stråle mens du visper kraftig. Vis til du har en blank og stiv marengs.

IMG_1555

Kle innsiden av en kakeform med plastfolie. Du kan enten benytte en helt rund glassbolle, en vanlig kakeform, eller som meg – noe midt i mellom:)

IMG_1560

Fordel marengsen i formen din og la den avkjøles i minst 4 timer, gjerne over natten hvis du har anledning.

IMG_1568

Når kaken er helt avkjølt legger du en liten papplate på toppen av kaken før du snur den over på en rist. Dette for å gjøre det enklere å flytte kaken over til kakefatet når den har fått sjokoladetrekk.

Når du har snudd kaken over på risten fjerner du først kakeformen din før du forsiktig fjerner plastfolien. Legg et bakepapir eller matpapir under risten. Kaken ser på dette punktet ikke særlig pen ut men det problemet fikser sjokoladen 🙂

IMG_1569

Sjokoladeglasur

100 g kokesjokolade
1 ss kaffe
4 ss smør eller delfiafett

Bland sjokolade i små biter, kaffe og smør/delfiafett i en liten bolle. Smelt på medium varme i micro, rør hvert 45 sekund til alt har blandet seg. Avkjøl til sjokoladen ikke kjennes varm lengre. Hell sjokoladen forsiktig over kaken. Hjelp til med en kniv for å fordele sjokoladen slik at den dekker hele kaken. Sjokoladen som renner av kaken kan du skrape tilbake i skålen og helle over kaken på nytt.

Strø tilslutt over litt kokos eller annet strøssel. Jeg lagde i tillegg en liten ‘plakett’ i marsipan for å gjøre litt ekstra stas på bursdagsbarnet 🙂

IMG_1602

IMG_1575

Så enkelt er det å lage noe som er såååååå godt. Det som er ekstra gøy med denne er at gjestene blir superimponerte over kaken og tror den er skikkelig vanskelig å lage 😉

Håper jeg klarte  å friste deg i dag også…

vibakes

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

8 Kommentarer

  • Svar Astrid 18. juli 2014 at 20:57

    Kan enn bruke gelatinpulver isteden for plater ? Får ikke til å bruke plater. Blir bare lange tråder i kakene.

    • Svar Marit 20. juli 2014 at 21:34

      Hei Astrid,
      du kan fint benytte gelatinpulver istedenfor plater. Tipset ved å bruke plater er å først løse de opp i kaldt vann i 10 minutter, press deretter ut alt det kalde vannet, legg platene i noen ss kokende vann og rør til alt er oppløst. Deretter heller du gelatinen SAKTE inn i marengsen (eller en annen valgfri masse du skal benytte gelatinen i) SAMTIDIG som du rører kraftig. Da unngår du slike tråder. Lykke til!

  • Svar meg 5. mai 2015 at 14:24

    Jeg prøvde nå denne oppskriften, men røren min ble utrolig klissete, skal den være det?
    Og det knaser i munnen av sukkeret, når jeg smaker på røren – skal den være slik?
    Hva har jeg gjort galt?
    Jeg bruker en håndmikser, for det er alt jeg har… Den var klissete før gelatinen var i, den var «stiv» (falt ikke av vispene når jeg løftet de opp).. skulle jeg ha vispet litt til etter det? Tok jo en evighet før det ble stivt…

    • Svar Marit 18. mai 2015 at 18:15

      Hei,
      røren blir klissete ja. Men det skal ikke knase av sukkeret. Jeg vil anbefale å bruke engelsk sukker, det er mer finkornet og løser seg lettere opp. Det finner du på Coop Obs, Meny, ICA o.l. Det skal gå greit med en håndmikser også, men da må du kanskje vispe ekstra lenge slik som du skriver. Det kan være lurt å bruke en slikkepott innimellom vispingen for å være sikker på at du får med alt sukkeret som kan legge seg langs kantene. Lykke til, håper det går bedre neste gang 🙂

  • Svar marit 18. juli 2015 at 06:37

    kan man smelte sjokoladen over vannbad også å blande inn kaffe og delfiafett etterpå

    • Svar Marit 20. juli 2015 at 09:39

      Hei Marit,
      vannbad fungerer ypperlig, det er bedre enn å bruke micro. Jeg bruker iblant micro kun fordi det er enklere 😉 Ved bruk av vannbad vil jeg anbefale deg å tilsette kaffe og sjokolade i bollen samtidig og la dette smelte sammen, og tilsette delfiafett etterpå. Dette er fordi jeg er usikker på hvordan smeltet sjokolade oppfører seg når man tilsetter kaffe. Jeg vet at vann ødelegger smeltet sjokolade så da vil jeg tro at kaffe også gjør det. Lykke til!

  • Svar Kjersti 15. august 2015 at 08:51

    Skumkake er også veldig fin å farge med konditorfarge. Rosa eller blå kake er supert til baby showet, dåp og barnebursdager.

    • Svar Marit 17. august 2015 at 07:05

      Åja, det var et lurt tips. Ser for meg at rosa skumkake fungerer ypperlig til en prinsessebursdag 🙂 Takk for at du deler!

      mvh Marit

    Svar