Baketips Dåpskaker Dekorkaker Steg-For-Steg

Hvordan lage en putekake

En putekake er en veldig populær kake, spesielt ifm dåp/navnefest. Den er ikke spesielt vanskelig å lage men den ser veldig imponerende og dekorativ ut på kakebordet. Det finnes mange måter å pynte en putekake på, her deler jeg teknikken jeg som oftest bruker.

I utgangspunktet behøver du ikke noe spesielt utstyr for å lage en putekake, men det riktige utstyret gjør jobben betraktelig enklere. Her er hva jeg har brukt for å lage selve putekaken:

Utstyr

-Wilton putekakeform:

putekakeform En slik form er ikke nødvendig. Jeg har tidligere laget en putekake ved å lage en langpannekake og deretter skjære til denne med kniv slik at den får fasong som en pute. Resultatet blir like fint men man sparer mye arbeid ved å bruke en puteform, samt at man slipper alle kakerestene som blir til overs når man skjærer til en kake.

-Smoother for å glatte ut marsipanen:

putekakesmoother

– Hvis du ønsker å lage et rutemønster på kaken er det en fordel å kjøpe en preger og et rulleverktøy for å lage mønsteret jevnt:

putekake13

putekake14

Fremgangsmåte putekake

Start med å bake 2 bunner. Noen velger å benytte kun en bunn når de lager putekake, selv baker jeg alltid to bunner. Jeg synes dette gir et mye penere resultat for kaken blir da mer lik en ekte pute. Du kan velge hvilken oppskrift du vil men det er lettere å få et fint resultat hvis du velger en stødig kake, gjerne en sjokoladekake eller en vaniljekake. Jeg bruker som oftest Annas sjokoladekake, benytter da mengden som tilsvarer 30 cm rund kake. Dette er nok til 2 bunner i den midterste størrelsen av putekakesettet.

Når de to bunnene er ferdig stekt og avkjølt kan du starte monteringen. Hvis kaken din har gått litt over kanten, slik du ser min kake har gjort på bilde nr 1 og 2 nedenfor, så må du skjære av kantene som stikker ut. På bilde 3 ser du at jeg har skåret av kantene.

Deretter deler du hver bunn i 2. Plasser så den øverste delen av den ene bunnen opp-ned på kakefatet ditt. Smør på et lag med ditt fyll, jeg anbefaler en stabil smørkrem. Legg på den andre delen av den første bunnen, opp-ned på den første delen. Smør på mer fyll. Deretter legger du på den største delen av den andre bunnen, smør på mer fyll. Nå skal du ha kommet til bilde 4 nedenfor. Legg til slutt på den siste delen av kaken. Smør et jevnt lag med fyll utenpå kaken. Avkjøl i ca 30 minutter slik at fyllet får satt seg. Tilslutt kan du bruke en varm kniv og glatte over kaken slik at eventuelle ujevnheter i fyllet ditt blir jevnet ut. Smør eventuellt på mer fyll ved behov. Nå skal kaken din se lik ut som på bilde 6 nedenfor.

putekake_del1

Nå er det på tide med selve pyntingen, den delen jeg synes er mest gøy:)

Kjevle ut en stor leiv med marsipan/fondant i ønsket farge. Jeg har her benyttet marsipan som jeg har farget lys lilla. Kjevle marsipanen ca 2mm tykk, og betraktelig større enn kaken din. Løft denne forsiktig opp og legg denne løst over kaken. Se bilde 1 nedenfor. Deretter må du jobbe marsipanen inntil kaken. Start på toppen og klem marsipanen inntil. Jobb systematisk ved å starte med alle 4 hjørnene og fortsett så med sidene. Det er lurt å jobbe seg jevnt nedover på kaken. Når du har fått all marsipanen inntil, slik som på bilde 3 nedenfor, klemmer du marsipanen godt inntil kaken på undersiden før du skjærer langs kanten slik det er på bilde 4. Dytt skjærekanten godt under kaken slik at den blir mest mulig skjult.

[endring 07.11.16] jeg har funnet ut at resultatet blir enda penere hvis du etter bilde 3 legger et bakepapir på toppen av kaken, snur kaken opp ned, fester marsipanen under kaken og deretter snur kaken tilbake igjen. Da får du ingen synlige kanter på kaken. 

Hvis du har en smoother så bruker du denne nå. Det er et fantastisk verktøy som sørger for en jevn og glatt overflate på marsipanen. Stryk den lett over hele kaken din, bruk den runde enden. Fortsett helt til du har fjernet alle bulker. Nå er kaken klar for dekorering. Jeg ønsker alltid rutemønster på mine putekaker, så jeg inkluderer fremgangsmåte på dette også. Da bruker jeg først en diamantpreger til å markere rutene. Denne presser jeg løst ned i marsipanen, se bilde 7. Deretter bruker jeg et hjul-verktøy for å markere rutemønsteret, se bilde 8. I hvert kryss i rutemønsteret plasserer jeg en liten perle. Resten av pynten på kaken er smak og behag, mulighetene er uendelige. Denne gang ble det sommerfugler, navneklosser, noen blomster og en liten baby.

putekakedel2

Håper du ble inspirert til å lage en putekake. Er det noe som er uklart så legg igjen en kommentar her så skal jeg svare så godt jeg kan!

 

12 kommentarer

  1. Hei Amina,
   mener du det hvite og lilla båndet? Det laget jeg ved å trille en hvit tynn pølse, og deretter en like tynn lilla pølse, og deretter tvinne disse sammen før jeg festet de på kaken med litt spiselig lim. Du kan også feste den på vha litt vann 🙂

   mvh Marit

 1. Hei.
  Jeg skal lage denne kaken for første gang. Har du oppskrift på en stødig smørkrem, eller alternativ til dette? Hvor lenge i forveien lager du kaken / hvilken holdbarhet har fondant versus marsipanlokk. Jeg har skjønt at løs marsipanpynt fint kan oppbevares en stund i forkant. Noen tips om oppbevaring. Takk

  1. Hei Mette,
   jeg anbefaler denne: , den fungerer veldig godt.
   Jeg baker kaken 2 dager før den skal serveres, og fyller og pynter kaken dagen før. Både fondant og marsipan holder lenge, det er fyllet i kaken som avgjør holdbarheten. Løs pynt holder i månedsvis så lenge den oppbevares tørt og støvfritt 🙂

 2. Hvordan avkjøler du den? I kjøleskap eller på kjøkkenbenken? Med plastfolie eller noe annet? Kan den stå slik til dagen etter? Jeg fylte denne kaken dagen etter jeg bakte den og følte den ble ganske tørr. Hvordan skal jeg oppbevare den etter den er ferdig pyntet med Fondant trekk?

  1. Hei May-Kristine,
   jeg avkjøler kaken i en kjølig bod eller på kjøkkenbenken. Hvis den ikke rekker å bli helt avkjølt før jeg legger meg legger jeg et kjøkkenhåndkle over kaken og pakker den inn i plastfolie neste morgen. Det er veldig viktig å servere sjokoladekaker temperert. Når kaken er ferdig pyntet med trekk pleier jeg å oppbevare kaken i en pappeske i kjøleskapet. har du ikke en pappeske kan kaken stå som den er i kjøleskapet, den kan begynne å svette hvis du plasserer den i en tett plastboks.

 3. Hvor lenge bør den stå på kjøkkenbenken før den skal spises? Tar vel noen timer før den er temperert!

  1. Hei May-Kristine, den kan godt få stå to timer på benken. Den tåler godt et par timer i romtemperatur så lenge den er fylt med en smørkrem 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *