Brød

Grovt rugbrød

Dette saftige rugbrødet er smakfullt og mettende. Det har blitt til som et resultat av mye prøving (og feiling). Jeg har nå klart å finne frem til den perfekte balansen mellom grovt mel og hvetemel slik at brødet blir grovt uten at det blir for kompakt. Jeg har tilsatt litt skummelt kulturmelk og lar deigen være noe løs, dette leder til et svært saftig og holdbart brød som kan ligge i en plastpose på kjøkkenbenken i flere dager uten at det blir tørt.

Jeg benytter en stor rugbrødform når jeg baker dette brødet. Dersom du ikke har en like stor brødform så bør du ikke fylle opp brødformen din helt opp til kanten med deig. Brødet må få plass til å heve. Da vil jeg anbefale deg å fylle brødformen din ca 2/3 full, og benytte resten av deigen til nydelige rugstykker. Deigen er noe løs så det kan være en fordel å ha litt kaldt vann på fingrene når du former rundstykkene. La de etterheve på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk de med plastfolie under hevingen. Stek rundstykkene etter 25 minutter etterheving. 225 grader i ca 20 minutter. Stek altså rundstykkene før du steker brødet. Hvis du får deig til overs slik at du må lage noen rundstykker så ville jeg minsket steketiden på brødet til 40 minutter, istedenfor 50 minutter som står oppgitt i oppskriften.

Grovt rugbrød

Ingredients

  • 2 dl skummet kulturmelk
  • 6 dl kaldt vann
  • 150 g solsikkefrø
  • 100 g rugflak
  • 200 g sammalt rug, grovmalt
  • 200 g sammalt rug, finmalt
  • 100 g linfrø
  • 2 ss malt
  • 1,5 ts salt
  • 400 g hvetemel
  • 1/2 pakke gjær tørrgjær eller fersk gjær

Instructions

  • Bland sammen skummet kulturmelk, vann, solsikkefrø, rugflak, sammalt rug grov, sammalt rug fin og linfrø i bakebollen din. Rør sammen, dekk bollen med plastfolie og la dette stå på kjøkkenbenken i 30 - 60 minutter.
  • Tilsett malt, hvetemel, salt og gjær. Bruker du fersk gjær så smuldrer du denne opp før du tilsetter den.
  • Elt godt. Jeg lar min kjøkkenmaskin gå i ca 15 minutter på lav hastighet. Dekk deretter bakebollen med plastfolie og la den stå og etterheve til den har hevet til ca dobbelt størrelse. Dette tar litt over en times tid.
  • Smør innsiden av en stor brødform med meierismør eller melange. Elt deigen sammen. Deigen er ganske løs så du må bruke en sleiv eller slikkepott for å fordele deigen i brødformen. Deigen skal gå opp til ca 2/3 av høyden av brødformen.
    Ha litt kaldt vann på fingrene og klem brødet flatt og jevnt på toppen.
    Dekk brødet med plastfolie og la etterheve til du ser at det har hevet godt, ca 40 minutter.
    Brødet stekes på 190 grader over/undervarme. Nest nederte rille i formen. Ca 50 minutter.
    Etter steking avkjøles brødet fra rist. Fjern forsiktig brødet fra formen når det er ferdig stekt.
    Hvis du liker ekstra sprø skorpe på brødet så steker du brødet i 5 minutter ekstra i ovnen etter at du har fjernet brødformen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating