Brød Eltefritt Gjærbakst

Superenkelt og knallgodt eltefritt grovbrød

Da jeg oppdaget eltefrie brød oppdaget jeg en helt ny verden. Disse brødene er så enkle å lage, blir perfekte hver gang, blir ikke tørre etter en dag, og alle sammen elsker smaken av det saftige brødet med supersprø skorpe. Og som om det ikke var nok, nå har jeg også kommet frem til en oppskrift på et smakfullt grovbrød som har den samme gode konsistensen som de lyse brødene. Denne oppskriften krever en gryte med lokk som tåler 240 grader, samt litt planlegging iom at deigen skal hvile i over 10 timer. Det jeg pleier å gjøre, er å lage deigen på ettermiddag/kveld og steke det neste morgen. På den måten har vi nystekt brød til formiddagsmaten i helgene. Anbefales på det varmeste 🙂

Grovbrød

I dette brødet har jeg brukt flere typer grovt mel/korn. Hvis du ikke har alle disse ingrediensene så kan f.eks rugmelet erstattes med annet grovt mel. Har du ikke kruskakli kan du droppe denne og istedenfor benytte 100g havregryn 🙂

0,5 ts salt
0,5 ts sukker
400g hvetemel
50g kruskakli
50g havregryn
100g fibramel
50g grovt sammalt rug
0,25 ts gjær (ja, det skal være så lite)
6 dl kaldt vann

Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett vannet og rør sammen med f.eks en tresleiv. Du skal ikke røre til du har en jevn, fin masse. Bare rør til du har såvidt har fått mikset alt sammen, det gjør ingenting om det er noen klumper. Deigen skal være skikkelig klissete, ikke som en vanlig deig. Dekk bollen med plast og la den hvile på kjøkkenbenken i 10 – 20 timer. Jeg pleier å la min hvile ca 12 timer.

Hell ut godt med mel på kjøkkenbenken. Med en deigskrape eller med fingrene lirker du så deigen din ut fra bollen og på kjøkkenbenken. Så tar du tak i den ene enden av deigen og bretter den over seg selv. Gjenta fra alle de 3 andre sidene, en side av gangen. Deretter strør du litt mel nederst i bakebollen din og vipper forsiktig deigen tilbake i bollen. La den hvile i 2 timer til på kjøkkenbenken.

Når det er 30 minutter igjen av hviletiden setter du stekeovnen på 240 grader, og setter inn en gryte MED LOKK i støpejern eller leire. Når hviletiden er ferdig tar du gryten ut av ovnen, tar av lokken og vipper forsiktig brødet over i gryten. Sett på lokket og plasser gryten nederst i ovnen på 240 grader i ca 35 minutter. Deretter tar du av lokket og steker videre i 10 minutter.
Hvelv ut brødet og avkjøl det på en rist.

Aller helst skal brødet bli helt avkjølt før du skjærer i det, men er du like utålmodig som gutta i min familie så går det bra om du skjærer i det etter ca 30 minutter, men da må du skjære veldig forsiktig. Skjærer du for tidlig vil brødet bli ‘deigete’.

Dette brødet er veldig saftig og godt, og holder seg i et par dager. Det tåler veldig godt å fryses.

Grovbrød2

Håper du er inspirert til å prøve dette brødet, det er virkelig enkelt å få til. Hvis du mangler en gryte anbefaler jeg deg å kjøpe en, den kan brukes til så mangt. Hvis du ikke er helt overbevist kan du benytte oppskriften på dette grovbrødet, men bruk da fremgangsmåten på denne siden: http://bakeprosjektet.no/eltefritt-langtidshevet-brod/. Da vil du enten få ett veldig stort brød, eller du kan dele deigen i to og steke det i 2 brødformer.

Jeg blir veldig glad hvis du liker, og gjerne også deler, siden min på facebook slik at du får oppdateringer når jeg legger ut nye og fristende oppskrifter, trykk isåfall på facebook-logoen og trykk deretter ‘liker’ facebook

vibakes

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *