Brød

Saftig havrebrød

Dette saftige havrebrødet er både holdbart, velsmakende og ikke minst mettende. Jeg bakte det på lørdag og det var like mykt og godt på mandag.

For å få brødet såpass saftig så er det 3 ting som er viktig med oppskriften:

  1. Havregryn, havrekli og havremel får stå og bløtlegge seg før man lager deigen. Da slipper vi at de trekker fuktighet ut av deigen på et senere tidspunkt. 30 minutter bløtlegging holder, men det hender jeg lar blandingen stå på kjøkkenbenken over natten hvis jeg skal bake brød tidlig neste morgen.
  2. Ikke tilsett mer mel enn nødvendig. Tilsett litt og litt mel etterhvert som du elter. Når deigen såvidt klistrer seg litt fast til fingrene når du tar på den synes jeg brødene blir perfekt, da tilsetter jeg ikke mer mel.
  3. Elt lenge. Jeg pleier å elte i 15 minutter på lav hastighet etter at jeg har tilsatt melet.

Hvis du ikke får tak i havrekli eller havremel, så kan du erstatte havreklien med 100g kruskakli eller 100g ekstra med havregryn. Har du ikke havremel så kan du erstatte dette med sammalt hvete, finmalt.

Saftig havrebrød

Et saftig og holdbart havrebrød.

Ingredients

  • 100 g lettkokte havregryn
  • 100 g havrekli
  • 200 g havremel
  • 1 liter kaldt vann
  • 1,5 ts salt
  • 2 ss honning, malt, sirup eller sukker
  • 0,5 pakke blå tørrgjær (ca 6 gram)
  • 850 g hvetemel omtrent

Instructions

Fordeig

  • Bland sammen havregryn, havrekli, havremel og kaldt vann i en bolle. La dette stå på kjøkkenbenken i minst 30 minutter.

Havrebrød

  • Hell fordeigen over i kjøkkenmaskinbollen din. Rør inn salt, gjær, honning/malt/sukker/sirup. Tilsett omtrent halvparten av melet.
    Elt godt sammen. Tilsett litt og litt mel til du har en deig som såvidt er litt klissete.
    Elt videre i 15 minutter. Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve seg til dobbel størrelse.

Etterheving

  • Pensle innsiden av 2 brødformer med smeltet smør.
    Del deigen i 2 like emner og trill ut 2 brød. Fordel brødene i formene. Dypp fingrene dine i litt kaldt vann og gni vannet utover toppen av brødene. Strø over godt med havregryn.
    Bruk en skarp kniv og skjær et par snitt på skrå i toppen av brødene, omtrent 0,5 cm dype.
    Dekk brødformene med plastfolie og la de etterheve i ca 40 minutter.
  • Når brødene er ferdig etterhevet så stekes de på 200 grader, over/undervarme, i 40 minutter.
    Ønsker du en ekstra sprø skorpe så kan du steke brødene i 5 minutter ekstra uten formene.
    Avkjøl brødene før du skjærer i de.

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

Ingen kommentarer

Svar