Nå synes jeg det er lov å begynne oppvarmingen til Fastelavn  kremboller fylt med vaniljekrem og med sjokoladelokk er ingen dårlig start på bollesesongen ☺️
Gjærbakst, Søt gjærbakst

Kremboller

Helt fra jeg var en liten pike som var med familien min på bakeri eller kafé på lørdagene, har krembolle vært min ultimate favoritt og førstevalg blant alle godsakene i kakedisken. Det er noe helt spesielt med disse lubne bollene som bugner av velsmakende vaniljekrem, og det fristende lokket av sjokolade. Det er helt umulig å motstå. Man må bare gi etter for fristelsen og unne seg en slik. Det er for godt til å la være 🙂

Kremboller

Ingredienser

  • ca 1 kghvetemel
  • 5 dl melk
  • 25 g tørrgjær (ca en halv pakke)
  • 150 g sukker
  • 0,25 tssalt
  • 150 g meierismør (romtemperert)
  • 2 dl kremfløte
  • 2 plater gelatin
  • 1 porsjon vaniljekrem
  • 200 g mørk sjokolade
  • litt delfiafett hvis du får tak i

Framgangsmåte

Deigen
Steg 1 Bland ca halvparten av melet med gjær, sukker, kardemomme og salt i en bolle.

Varm opp melken til den er ca 37 grader.

Bland melken inn i mel-blandingen. Tilsett litt og litt mel til deigen såvidt slipper kanten. Du ønsker en myk deig som ikke er klissete, men vi ønsker ikke å bruke mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.

Skjær opp smøret i små terninger og tilsett gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.
Utrulling og steking
Steg 2 Etter forhevingen elter du deigen sammen. Del deigen opp i jevnstore emner som du triller til runde boller. Lag bollene noe større enn vanlige boller.

Etterhev bollene i ca 40 minutter før de stekes midt i ovnen, på bakepapirkledd brett, på 225 grader i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.
Vaniljekrem
Steg 3
Løs opp gelatinplatene i kaldt vann i 7 minutter. Klem vannet ut av de og løs de opp i 2 ss kokende vann.
Pisk kremfløten til en fast krem. Pisk inn den oppløste gelatinen.
Rør forsiktig kremen inn i vaniljekremen.
custard pastry cream with vanilla seeds sticks
Montering
Steg 4
Del bollene i to. Fyll et godt lag med krem på den nederste delen. Jeg brukte en sprøytepose med stor spiss for å få kremen ekstra fin.

Smelt sjokoladen i vannbad eller i micro. Tilsett gjerne litt delfiafett hvis du har det, slik at sjokoladen blir mer tyntflytende.

Dupp lokket til bollen i sjokoladen. Plasser lokket tilbake på bollen.

Enjoy!
Milk chocolate pieces isolated on white background from top view
Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

Ingen kommentarer

Svar