Festkaker Jul Kaker Sjokoladekaker

Adventskake med nøttebunn, kokoskrem & melkesjokolademousse

I dag kan jeg friste med en fantastisk god kake bestående av nøttebunn, kokoskrem og en deilig fløyelsmyk sjokolademousse. Jeg toppet kaken med en speilglasur, det er slettes ikke vanskelig men hvis du ikke tør å begi deg ut på speilglasuren så kan du fint lage denne kaken uten speilglasuren, da kan du strø litt kakaopulver på toppen av kaken istedenfor.

Start med å lage nøttebunnen:

Ingredienser

 • 3 eggehvter
 • 100g melis
 • 150g hasselnøtter eller mandler

Framgangsmåte

Steg 1 Skill eggehvitene fra eggeplommene.
Mal mandlene/hasselnøttene fint på en mandelkvern eller i en foodprosessor.
Visp eggehvitene stive mens du gradvis tilsetter melisen. Visp til du har en fast og fin marengs.
Rør forsiktig inn de finmalte mandlene/nøttene med en slikkepott.
Fordel blandingen jevnt i en smurt kakeform på ca 24 cm.
Stekes midt i ovnen på stekebrett i ca 20 minutter.

Avkjøl på rist.

Mens nøttebunnen steker kan du lage kokoskremen:

Ingredienser

 • 150g meierismør
 • 250g mykt, brunt sukker
 • 0,5dlkokosmelk
 • 200g kokos

Framgangsmåte

Steg 1 Rist kokosmelken godt hvis den har skilt seg.
Bland kokosmelk, smør og sukker i en kjele. Varm opp til alt har blandet seg jevnt. Rør inn kokosmassen.
Varm opp til det er litt varmere enn fingervarmt.
Avkjøles.

Når kokoskremen er helt avkjølt kan du kle innsiden av en kakeform med blank kakeplast. Hvis du ikke har det kan du kle formen med bakepapir. Det aller beste er om du har en kakering som er like stor som bunnen. Hvis ikke bruker du kakeformen som du stekte nøttebunnen din i. Den er sannsynligvis bittelitt for stor men det går helt fint. Plasser nøttebunnen i den kledde kakeformen og smør kokoskremen utover. Det er ikke sikkert at du behøver all kokoskremen, laget bør ikke bli mer enn ca 1 cm høyt med kokoskrem.

Lag så sjokolademoussen:

Ingredienser

 • 3 eggeplommer
 • 15g sukker
 • 1dl helmelk
 • 3plater gelatin
 • 260g melkesjokolade
 • 1pk kremfløte

Framgangsmåte

Steg 1 Legg geltatinplatene til avkjøling i kaldt vann.
Bland eggeplommer, melk og sukker i en kasserolle. Varm opp på medium varme mens du rører hele tiden. Når du ser at det nærmer seg kokepunktet fjerner du kasserollen fra varmen mens du rører jevnt. Blandingen kan klumpe seg hvis den koker opp, det vil vi ikke. Nå skal du se at massen har blitt litt tykkere. Hvis ikke prøver du å sette kjelen på platen i noen sekunder til mens du rører hele tiden.
Når massen har blitt tykkere, og er fjernet fra varmen, tilsetter du gelatinplatene. Klem ut mest mulig vann fra platene. Rør godt.

Grovhakk sjokoladen og hell eggeblandingen over. Rør godt. Hvis sjokoladen ikke smelter kan du plassere bollen over et vannbad og røre jevnlig til all sjokoladen er smeltet.

Visp kremfløten til bløt krem. Ikke visp for mye!

Vent til sjokoladeblandingen har nådd romtemperatur før du rører halvparten av den inn i kremen. Rør så inn resten av sjokoladen.

Tips

Hvis du ønsker en litt skarpere og mer tydelig sjokoladesmak kan du bytte ut noe eller all melkesjokladen med en god og mørk kokesjokolade.

Hell sjokolademoussen over kokoskremen og plasser kaken i fryseren.

sjokolademousse i kake

Gjerne over natten min minst i 6 timer.

Lag speilglasur og trekk kaken med denne:

Ingredienser

 • 200g søtet kondensert melk
 • 300g sukker
 • 150g + 200g vann
 • 350g hvit sjokolade
 • 25g gelatinpulver

Framgangsmåte

Steg 1 Hell gelatinpulveret i en bolle og hell over 200g (2 dl) vann som er nesten kokende. Rør godt.

Kok opp kondensert melk sammen med sukker og 150g vann. Trekk kjelen fra platen og rør inn geltatinen.

Grovhakk sjokoladen og tøm den over i en bolle. Hell over melkeblandingen og rør til all sjokoladen er oppløst.

Hell i konditorfarge av den fargen du ønsker. Du kan bruke både pulverfarge og gele/pastafarge, men bruk en konsentrert farge – ikke de konditorfargene som er veldig svake.

Kjør blandingen jevn med en stavmikser.

Finn frem et termometer, når blandingen når 33 grader er den klar til å helles over kaken. Jeg var litt usikker på om jeg kunne stole på mitt termometer så jeg brukte like gjerne to termometer denne gangen.

Steg 2 når glasuren er 33 grader er den klar til brukes. Jeg pleier å gjøre klar kaken når glasuren er 34 grader, slik at kaken står klar akkurat når glasuren har korrekt temperatur.

Det er viktig at kaken er helt gjennomfrossen. Den plasseres på en liten plate eller brett som er litt mindre enn selve kaken. Deretter setter du brettet med kaken på et stort og stabilt glass i en form. Formen må være der for å samle opp all glasuren som renner av kaken.

Når du skal glasere så heller du forsiktig glasuren langs kanten av kaken, rundt hele kaken, før du så heller på midten av kaken.

Det er viktig at du er rask og effektiv, og at du ikke heller over mer glasur når glasuren har begynt å stivne. Da riskikerer du at du får skjolder i glasuren, eller at moussen begynner å smelte.

Steg 3 Når du har helt over all glasuren lar du kaken stå og renne av seg i ca 5 minutter. Deretter bruker du en skarp kniv og skjærer av den glasuren som henger ned fra kaken.
Løft kaken opp fra brettet.
Om du vil kan du ha litt kokos i en skål, holde kaken med høyre hånd og bruke venstre hånd til å forsiktig klappe litt kokos nederst langs kanten av kaken.

Når glasuren har fått stivnet litt kan du pynte kaken med det du måtte finne i skapet ditt. Litt friske bær gjør seg godt. Jeg pyntet med hvit sjokolade samt noen snøkrystaller jeg stakk ut i marsipan.

Kaken oppbevares kjølig til du skal spise den.

IMG_0163

adventskake

adventskake2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *