Festkaker Kaker Ostekake Sjokoladekaker

Sjokoladekake med bakt ostefyll, salt karamell & peanøtter

Noen ganger treffer jeg full blink når jeg eksperimenterer meg frem til nye kombinasjoner. Det gjorde jeg denne gangen, min samboers kolleger var enstemmige i at dette var den beste kaken, ‘by far’, de har fått. Og det sier ikke lite. Kombinasjonen av en supersaftig og mørk sjokoladekake, fylt med et godt lag luftig ostefyll, salt karamell, peanøtter og tilslutt trukket med et godt lag mørk sjokolade. Denne kaken er min manns nye favoritt! Det ryktes til og med at en av min manns kolleger satt og skrapte av restene fra kakefatet på slutten av dagen mens han satt i et telefonmøte og trodde ingen så han 😉

Denne kaken er nokså tidkrevende å lage men jeg kan love deg at den er verdt innsatsen.

Til denne oppskriften benytter jeg en kakeform som er 25 cm. Det er en fordel hvis du har 2 former, slik at du kan benytte en form til ostefyllet og en annen til selve kaken. Har du bare en form lager du ostefyllet først, og fjerner fyllet fra formen når det er dypfryst. Legg da fyllet tilbake i fryseren og oppbevar det der helt til du skal bruke det.

Kaken tar 2 dager å lage, evt kan du klare å lage den på en dag hvis du starter å lage kaken tidlig om morgenen. Årsaken til det er at ostefyllet skal avkjøles over natten (eller i minst 4 timer) og deretter plasseres i fryseren til det er helt frossent.

Man starter med å lage ostefyllet, deretter lager man sjokoladekaken. Karamellsausen lager man en time før man skal montere kaken. Sjokoladeglasuren lager man når kaken er ferdig montert.

Ingredienser

  • 65 g kakao
  • 2 ts natron
  • 1 ts bakepulver
  • 0,5 tssalt
  • 2,5 dl kulturmelk
  • 1,25 dl olje (smaksnøytral, f.eks solsikke)
  • 3 store egg
  • 200g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2,5 dl sterk kaffe
  • 240g hvetemel
  • 400 g kremost naturell (til ostemassen)
  • 120 g sukker (til ostemassen)
  • 1 ts vaniljesukker (til ostemassen)
  • 2 store egg (til ostemassen)
  • 1,25 dl rømme (til ostemassen)
  • 0,25 tssalt (til ostemassen)
  • Salte peanøtter
  • 3dl kremfløte (til karamellsausen)
  • 1dl sukker (til karamellsausen)
  • 10g maldonsalt, evt vanlig salt (til karamellsausen)
  • 4ss lys sirup (til karamellsausen)
  • 1ss meierismør (til karamellsausen)
  • 150g mørk sjokolade, grovhakket (til glasuren)
  • 0,5dlkremfløte (til glasuren)
  • 45g melis (til glasuren)
  • 3ss kaffe (til glasuren)

Framgangsmåte

Ostefyll
Steg 1 Sett stekeovnen på 160 g. Kok opp vann i en kjele. Visp kremost i en kjøkkenmaskin til den er kremet. Tilsett sukker gradvis, visp til blandingen er fluffy. Tilsett vanilje og salt. Bland inn eggene, ett av gangen.Bland inn rømmen.

Kle bunnen av en TETT kakeform, altså en form som hvor man ikke kan fjerne bunnen, med bakepapir. Hvis du ikke har en slik form så kan du kle inn en vanlig kakeform med aluminiumsfolie. Sørg for at denne blir helt tett! Tilsett osteblandingen. Plasser kakeformen i en langpanne. Hell det kokende vannet i langpannen slik at dette kommer et godt stykke opp på kakeformen. Kaken blir altså nå stående i et vannbad.
Stekes midt i ovnen til kaken akkurat har stivnet i midten, dette tar ca 40 minutter. Fjern kaken fra vannbadet og la denne avkjøles i ca 20 minutter. Skjær rundt kanten av kaken og la kaken avkjøles. Dekk til kaken, la den avkjøles i kjøleskap i minst 4 timer, helst over natten. Deretter plasserer du ostemassen i kjøleskap i en time eller to til den er helt dypfryst, det må vi for å klare å flytte den helt over på kaken.

Sjokoladekake
Steg 2 Sett stekeovnen på 170 grader.

Sikt mel, sukker, kakao, bakepulver, natron, vanilje og salt i bollen til en kjøkkenmaskin. Bland. I en annen bolle blander du kulturmelk, olje og egg. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet heller du de flytende ingrediensene over i de tørre. Nå skal du fortsette å la kjøkkenmaskinen gå på lav hastighet mens du tilsetter kaffen, bland akkurat nok til at du har en jevn røre. Fyll røren over i kakeformen (25 cm) og stek kaken på rist i ca 55 minutter, nest nederst i stekeovnen. Avkjøl kaken i formen i ca 20 minutter før du snur kaken opp ned og lar den avkjøles helt på rist.

Karamellsaus
Steg 3 Til karamellsausen blandes kremfløte, sukker og sirup i en vid, tykkbunnet kjele. La sausen koke til den er lysebrun og har fått karamellsmak. Dette tar ca 30 min. Ta kjelen av platen og rør i smøret. Smak til med salt. Avkjøl sausen til den er lunken og helt tyktflytende. Hvis sausen er veldig rennende så kan du koke den i noen minutter til og deretter avkjøle den igjen.
Montering
Steg 4 Del kakebunnen i 2 deler. Fordel karamellsausen over kakebunnen men gjem igjen ca 1 ss til pynting av kaken. Begynn med å helle litt av sausen i midten av kaken og la den renne utover.
Sett kaken i kjøleskapet til karamellsausen har stivnet noe. Strø deretter godt med peanøtter over hele karamellaget.

Ta deretter den frosne ostemassen ut fra kjøleskapet og plasser denne over karamellaget. Legg den siste kakebunnen oppå ostemassen.

Steg 5 Bland alle ingrediensene til glasuren i en kjele, varm opp på svak varme til all sjokoladen er smeltet. Rør sakte hele tiden.

Hvis ostemassen din stikker litt utenfor kanten fra resten av kaken din så skjær dette forsiktig av slik at du har en mest mulig rett kant på siden din. Deretter heller du forsiktig sjokoladeglasuren over kaken. Bruk en spatel eller en kniv for å fordele sjokoladen jevnt over kaken. Smør sjokoladen over sidene på kaken så hele kaken blir dekket.

Pynt toppen av kaken med en rad peanøtter og dryss litt karamell over.

peanøttkake4_upd peanøttkake6_updated

6 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *