Nystekt gjærbakst er noe av det aller beste jeg vet. Spesielt kanelboller… Derfor ble jeg en fast stamkunde hos Cinnabon da jeg bodde i USA. Cinnabons er nyyydelige, saftige kanelboller som er stekt i form for å få de ekstra myke og gode. De er toppet med en deilig kremostglasur istedenfor melis slik vi er vant til. På forrige gjærbakstsøndag hjemme hos Bakeprosjektet forsøkte jeg derfor å gjenskape de legendariske Cinnabons. Jeg vil si jeg lyktes. Med stil! Disse bør du prøve 😀
Oppskrift Cinnabons
Oppskriften gir 2 stk former
Ca. 500 g hvetemel
100 g sukker
35 g fersk gjær for søte deiger, alternativt 1/2 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
100 g romtemperert smør
1 ss rapsolje (kan sløyfes)
3,5 dl melk
Smør, sukker og kanel til fyllet
Bland ca. 400 g av melet med kardemomme og sukker.
Ved bruk av tørrgjær: Tilsett tørrgjær i melet. Bland godt. Tilsett melk som er varmet opp til ca 40 grader og bland godt.
Ved bruk av fersk gjær: Smuldrer gjæren i en bolle og løs den opp i romtemperert melk. Hell melkeblandingen over i melblandingen og bland godt.
Tilsett litt og litt mel mens kjøkkenmaskinen går, helt til deigen så vidt slipper bollen. Tilsett olje og smør i små terninger og elt i ca. 5 minutter til. Hev på et lunt sted i 60 minutter.
Kjevle ut deigen til et rektangel. Bland romtemperert smør, sukker og kanel og bland godt. Du kan gjerne benytte en kombinasjon av hvitt og brunt sukker hvis du har dette tilgjengelig. Smør utover et godt lag, ikke for tynt. Rull sammen rektanglet og skjær 2 cm tykke skiver som du plasserer i en smurt form. La det være litt plass mellom skivene så de har litt plass å vokse på.
Etterheves i ca 45 minutter. Før steking pensles kransen med sammenvispet egg. Stekes på 200 grader i ca 20 minutter, på nest nederste rille i ovnen. Følg med på steketiden, vi ønsker bollene lett stekte, litt lysere enn vanlige boller.
Oppskrift kremostglasur
150 g kremost naturell
75 g romtemperert meierismør
150 g melis
1 ts vaniljesukker
Bland sammen alle ingrediensene med en mikser. Smør utover bollene mens de enda er lunkne. Server straks. Nyt 😀
Disse Cinnabons gikk unna på høykant. Vi inviterte naboen, det ble betaling fordi jeg måtte låne mel 😉 , og det ble ikke igjen en enste lille smule. Vi konkluderte alle med at disse kanelbollene ble en vinner både hos store og små. Nok en vellykket gjærbakstsøndag hjemme hos Bakeprosjektet 😀
Lik gjerne siden min på facebook slik at du får oppdateringer når jeg legger ut nye og fristende oppskrifter, trykk isåfall på facebook-logoen og trykk deretter ‘liker’
Hei. Disse så helt herlige ut. Men hva slags former bruker du? Runde 26 cm? former eller små langpanneformer?
Hei Gry,
jeg benytter en stor ildfast form, men benytt gjerne en liten langpanneform hvis du har det 🙂
Hei!
Hvor stor er deigen ca. når du har kjevlet den ut? Og hvor mange kanelsnurrer pleier du å få ut av oppskriften? Prøvde oppskriften i kveld, de ble fantastisk gode, men bommet litt på størrelsen, de ble kjempesnurrer hehe.
Hei, vet du jeg aner ikke hvor stor deigen ble når den ble kjevlet ut. Skal prøve å sjekke neste gang jeg lager de 🙂
Hei, kan disse stå med glasur over natten?
Det går helt fint men all gjærbakst smaker veldig mye bedre når de er helt ferske og nystekte 🙂
Hei! Hvor lenge er det mulig å heve disse bollene? Kan jeg f.eks. heve over flere dager?
Disse kan heves i flere dager i kjøleskap. Da må du benytte helt kald melk, og sette deigen rett i kjøleskapet uten at de hever i romtemperatur først 🙂
Får så mye skryt av disse, når melet siles blir de ekstra luftige! Jeg dobler deigen og lager da en langpanne med 16-18 store cinnabons. Takk for fantastisk oppskrift!
Så hyggelig å høre, tusen takk!