Gjærbakst Søt gjærbakst

Kanelstang

En kanelstang blir enda mer myk og saftig enn tradisjonelle kanelboller, og det er minst like enkelt og raskt å lage. Oppskriften holder til 2 store kanelstenger. Dersom dere ikke klarer å spise opp begge stengene med en gang så kan du fryse ned den ene. Jeg dobler gjerne oppskriften og lager 4 stenger når jeg først er i gang, for jeg synes det er så fint å ha slike stenger liggende i fryseren i tilfelle vi får overraskelsesbesøk 🙂

Kanelstang

En enkel, saftig og dekorativ vri på de tradisjonelle kanelbollene

Ingredients

Søt gjærdeig

  • 150 g meierismør
  • 1 kg hvetemel ca
  • 100 g sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 25 g fersk gjær evt 1/2 pk tørrgjær
  • 5 dl lettmelk
  • 1 egg

Fyll og topping

  • meierismør
  • sukker
  • kanel
  • 1 egg til pensling
  • melis

Instructions

Søt gjærdeig

  • Kutt opp meierismøret i små terninger og legg det utover på en tallerken slik at det blir helt romtemperert.
    Bland ca halvparten av melet med sukker, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle. Hvis du bruker tørrgjær så blander du den inn nå.
    Varm opp melken til den er ca 37 grader. Smuldre den ferske gjæren i melken og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt. Tilsett litt og litt mel til deigen såvidt slipper kanten. Du ønsker en myk deig som ikke er klissete, vi ønsker ikke å bruke mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.
    Tilsett så egget og elt litt videre. Tilsett så smøret gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hvis deigen er litt for klissete nå så tilsett litt mer mel. Ønsket konsistens er at den skal være bittelitt klissete på fingrene.
    Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.
  • Når deigen er ferdig hevet så deler du den i 2 like store deler. Kjevle den ene delen til et rektangel. Smelt smør og pensle utover et godt lag over hele rektangelet. Strø over et jevnt lag med sukker og dryss deretter over kanel.
    Rull sammen rektangelt, rull den veien slik at rullen blir lengst mulig - ikke tykkest mulig.
    Flytt rullen over til et bakepapirkledd stekebrett. Bruk en saks og klipp skrå kutt nesten helt gjennom rullen. Klipp skrå kutt bortover hele rullen med ca 2 cm mellomrom mellom hvert klipp. Når du har klippet hele veien så bretter du annenhver del til venstre/høyre. Når du har brettet hele veien så kan du forsøke å dytte hele stangen litt sammen slik at den blir mer kompakt. Dekk så til stangen med plastfolie og la den etterheve i ca 30 minutter.
    Gjenta prosessen med den andre stangen. Hvis du får plass på det samme stekebrettet så kan du plassere stang nr 2 på samme brett som den første du lagde.
    Sett stekeovnen på 200 grader over/undervarme. Når stangen er ferdig etterhevet så pisker du sammen et egg og pensler kransen med dette. Stekes på nest nederste rille i ca 15 minutter. Følg godt med slik at kransen ikke blir for mørk.
    Hvis du må steke 2 brett så stek ett brett av gangen.
    Avkjøl stangen på rist.
    Dersom du har tenkt å spise stangen med en gang så kan du blande sammen melis og vann og drysse over stangen, dryss frem og tilbake på tvers.

Notes

Dersom du skal fryse stangen så er det lurt å fryse den med en gang den er romtemperert. Ikke ha på melisglasur før du fryser den. Gi gjerne stangen et par minutter i stekeovnen når den er tint opp, da vil den smake som nybakt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating