Denne karamellbomben er en helt fantastisk god og saftig sjokoladekake, som er fylt med en digg karamellkrem og som er toppet med et helt lass av sprøtt karamellisert popcorn og diverse karamellgodteri som dekor. Karamellbomben er den perfekte kaken når du har noe du skal feire. Pynt gjerne med kakestjerneskudd som du tenner på ved servering!
Det karamelliserte popcornet kan gjerne lages dagen i forveien. Det må oppbevares i en helt tett boks så det holder seg sprøtt og godt. Karamellisert popcorn er såååå godt, og det som blir igjen etter bakingen kan serveres i en skål ved siden av kaken. Jeg skal love deg at det forsvinner på et blunk!
Når popcornet er på plass så fortsetter du med å lage bunnen/basen til kaken, som er bakeprosjektets beste sjokoladekake. Benytt 1,5 gang av oppskriften, mengden til dette står oppgitt i parantes bak hver ingrediens. Du skal steke bunnen i 2 stk 20 cm former, se notatfeltet i oppskriften!
Mens kaken steker lager du 3(!) ganger oppskriften av karamellsausen. 1 del karamellsaus skal inn i kremen, 1 del karamellsaus skal inn i kaken som fyll, og den siste delen av karamellsaus skal oppå kaken som dekor.
Karamellisert popcorn
Ingredients
- 200 g sukker
- 0,5 dl vann
- 160 g meierismør
- 1 ts salt
- 1 ts natron
- 1 stor bolle poppet popcorn
- litt maldonsalt
Instructions
- Sett stekeovnen på 175 grader over/undervarme. Gjør klart et stekebrett ved å legge et bakepapir oppå det.Bland sukker og vann i en kjele. Kok opp på medium varme. Ikke rør i sukkeret, la det være i fred så det ikke krystalliserer seg. Imens sukkeret koker så varmer du fløten i en annen kjele. Fløten skal ryke men ikke koke. Når fløten har blitt rykende varm så fjerner du kjelen med fløten bort fra varmen. Kok sukkerblandingen videre til den har blitt gyllen. Når sukkeret har blitt lys gyllent fjerner du det fra varmen og heller over fløten. Rør godt. Når blandingen har brust fra seg og er jevn, rører du inn smøret. Rør inn saltet. Tilsett så natron og rør igjen.
- Hell karamellen over popcornet. Bruk 2 store skjeer og rør raskt sammen.
- Fordel popcornet med karamellen oppå stekebrettet med bakepapir. Strø over litt maldonsalt. Stek i 10 minutter. Avkjøl popcornet helt før du brekker det opp i små biter.
Bakeprosjektets beste sjokoladekake
Ingredients
- 125 g meierismør (190 g)
- 1 dl vann (1,5 dl)
- 3 ss kakao (4,5 ss)
- 4 store egg (6)
- 250 g sukker (375 g)
- 150 g hvetemel (225 g)
- 2 ts (strøkne) bakepulver (3)
- 2 ts vaniljesukker (3ts)
Instructions
- Smelt smøret i en kasserolle på svak varme. Fjern kaserollen fra varmen. Bland inn vann, kakao og vaniljesukker.Bland inn eggeplommer.
- Hell blandingen over i en stor bakebolle og tilsett sukker. Bland sammen mel og bakepulver og sikt dette inn i blandingen. Rør godt.Pisk eggehvitene stive i en helt ren glass- eller metallbolle. Med en slikkepott rører du inn ca 1/3 av eggehvitene i resten av røren. Deretter tilsetter du resten av eggehvitene og blander de forsiktig inn røren. Ikke bland mer enn nødvendig.
- Kle bunnen av en rund form, 26 cm, med bakepapir. Smør bakepapiret og sidene av formen. Fyll røren i formen og stek kaken midt i ovnen i ca 50 minutter, på 175 grader. Avkjøl på rist.
Notes
Salt karamellsaus
Ingredients
- 100 g sukker
- 1 dl vann
- 0,5 dl kremfløte
- 40 g meierismør
- liten klype maldonsalt
Instructions
- Bland sukker og vann i en kjele. Kok opp på medium varme. Ikke rør i sukkeret, la det være i fred så det ikke krystalliserer seg. Imens varmer du fløten i en annen kjele. Fløten skal ryke men ikke koke. Når den har blitt rykende varm så fjerner du kjelen med fløten bort fra varmen.Kok sukkerblandingen videre til den har blitt gyllen. Når sukkeret har blitt lys gyllent fjerner du det fra varmen og heller over fløten. Rør godt. Når blandingen har brust fra seg og er jevn, rører du inn smøret. Rør inn litt maldonsalt, ca 1/2 ts. Avkjøl til romtemperatur.
Marengssmørkrem med karamell
Ingredients
Marengssmørkrem
- 300 g sukker, helst finkornet
- 1 dl vann
- 4 eggehviter (120 g)
- 400 g meiersmør, romtemperert
- 1 porsjon salt karamell
Instructions
Marengssmørkrem
- Rør sammen sukker og vann i en kasserolle. Kok opp på medium varme. Det er viktig at du ikke rører i kjelen, la den få koke i fred så slipper du at sukkeret krystalliserer seg 🙂Sukkeret skal få koke videre på medium varme til det når 116 grader. Benytt et sukkertermometer. Mens sukkeret koker så visper du eggehvitene medium hastighet til de blir fast skum. Når de har nådd et fast skum så slår du av mikseren mens du venter på at sukkeret når 116 grader. Når sukkeret når 116 grader så skrur du mikseren på maks hastighet mens du heller sukkeret i en tynn stråle. Du må helle så sukkeret treffer bollekanten rett over eggehvitene. Du ønsker ikke å treffe vispen for da vil sukkeret bli slengt inn i kanten på bollen. Når du har helt i alt sukkeret visper du videre i ett minutt på høy hastighet før du skrur ned mikseren til medum hastighet og pisker videre til du har fått en helt romtemperert marengs.
- Del så opp smøret i små terninger. Smøret må være helt romtemperert. Når marengsen er temperert så tilsetter du litt og litt av smøret. Ikke bry deg om kremen ser litt rar ut underveis, bare tilsett mer smør og pisk videre. Visp videre i 5 minutter.Til slutt tilsetter du litt og litt karamell mens vispen går på medium, når all karamellen er tilsatt så pisker du videre i ett minutt.
- Nå er kremen ferdig og klar til bruk.
Montering:
Del hver kakebunn i 3 like deler. Legg en kakebunn på kakefatet. Fordel litt marengssmørkrem jevnt over bunnen, dryss over litt karamell.
Gjenta dette med alle kakebunnene helt til du har lagt på alle. Forsøk å få kaken så rett som mulig. Når du har lagt på den siste kakebunnen så stryker du et tynt, tynt lag krem utenpå hele kaken. Dette fester fast alle smulene. Sett så kaken i kjøleskapet så den får stivne litt.
Når kaken har fått satt seg så smører du på et jevnt lag med krem. Bruk en spatula eller kakeskrape for å få en jevnest mulig kant. Det er ikke så nøye at toppen blir jevn, denne blir dekket med pynt.
Nå skal du få karamell til å renne nedover toppen av kaken. For å få til det må karamellen være av helt riktig konsistens. Hvis karamellen er for kald vil den ikke renne, er den for varm så renner den for mye. Prøv med litt karamell på det som skal bli baksiden av kaken. Renner den for mye så setter du den litt i kjøleskapet, er den for fast så kan du sette den i litt varmt vann en kort stund. Prøv deg frem til karamellen renner passe mye. Da fordeler du karamell jevnt rundt hele kaken, jeg benyttet en skje for å helle på karamellen.
Kjør så på med mengder av karamellisert popcorn. Dekk toppen, og legg popcorn nedover siden. Hvis kaken din har noen små skjønnhetsfeil så kan du strategisk legge popcorn på disse stedene for å kamuflere. Pynt videre med karameller og annen pynt du har tilgjengelig.
Herregud så mye godt du lager og så flink😳❤️
Tusen takk 🙂