Festkaker, Høytider, Kaker, Påske, Sjokoladekaker

Suksessterte med sjokoladekrem

Suksessterten med sjokoladekrem har vært en av mine aller mest populære oppskrifter i mange år. I april 2021 bestemte jeg meg for å gi den en makeover, både i form av små endringer i selve oppskriften og ved å ta nye og enda mer innbydende bilder. Jeg har gjort oppskriften enklere, samt at jeg har gjort noen små forbedringer som gjør at den nå smaker ENDA bedre enn den gjorde tidligere.

Kaken består av en sprø mandelbunn, en silkemyk melkesjokoladekrem og verdens beste gulkrem. Kaken oppbevares i kjøleskap men den smaker aller best hvis den får lov til å stå en time i romtemperatur for å bli temperert før den skal spises.

Når jeg lager kake med suksesskrem/gulkrem så forsøker jeg å bruke egg med ekstra gul plomme. Noen ganger er jeg heldig og får tak i ferske gårdsegg, andre ganger kjøper jeg de eggene på butikken hvor det står at eggene har solgul/ekstra gul plomme. Dette er selvfølgelig ikke nødvendig men da blir kremen ekstra gul og innbydende.

Den gule kremen må stå og avkjøle seg et par timer i kjøleskapet før den kan smøres på kaken. Det er derfor lurt å starte med å lage den gule kremen, evt kan man lage den gule kremen kvelden i forveien.

 

Suksessterte med sjokoladekrem

Ingredients

Suksesskrem / Gulkrem

  • 4 store eggeplommer store, bruk 5 hvis du har små egg
  • 100 g sukker
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ss Maizena
  • 1/2 vaniljestang evt 2 ts vaniljesukker
  • 100 g meierismør kjøleskapskaldt

Mandelbunn

  • 4 store eggehviter store, bruk 5 hvis du har små egg
  • 150 g melis
  • 150 g mandler
  • 0,5 ts bakepulver

Sjokoladekrem

  • 100 g meierismør romtemperert
  • 100 g melis
  • 2 ss sterk kaffe ferdig kaffe, ikke pulver
  • 2 ss kremfløte
  • 100 g melkesjokolade

Dekor/pynt

  • Blåbær
  • Pistasjenøtter grovhakkede
  • Spiselige blomster/urter (kløver, oxalis, stemor, kornblomst) kan sløyfes

Instructions

Suksesskrem / Gul krem

  • Blandeggeplommer, sukker, fløte, Maizena og vaniljesukker i en kjele. Bruker du vaniljestang istedenfor vaniljesukker så del vaniljestangen på langs, skrap ut alle frøene og tilsett både frø og stang i kjelen.
    Varm opp på medium styrke. Rør hele tiden i bunnen med en visp. La blandingen koke i ca 20 sekunder mens du rører godt hele tiden. Fjern kjelen fra varmen.
  • Vent i ca 5 minutter slik at kremen får kjølt seg litt ned. Del deretter smøret opp i små terninger. Tilsett disse i kremen og rør til alt smøret er helt smeltet og jevnt fordelt i kremen.
  • Hell den gule kremen over i en liten bolle. Legg plastfolie over bollen. La bollen stå på kjøkkenbenken til den ikke lengre er varm. Når den er ferdig avkjølt setter du den i kjøleskapet og lar den få stå der i minst 2 timer før du smører den på kaken.

Mandelbunn

  • Kjør mandlene til de er grovhakkede i foodprocessor.
  •  Visp eggehvitene stive med 50g melis. Tilsett deretter resten av melisen (100g) sakte og gradvis i eggehvitene mens du rører på medium hastighet. Når all melisen er tilsatt øker du til full hastighet og visper til du har en blank og stiv marengs.
    Bland bakepulver sammen med de grovhakkede mandlene og rør disse inn i marengsen. Ikke rør mer enn nødvendig, vend mandlene forsiktig inn med en slikkepott.
    Kle en rund bakeform på ca 25 cm med bakepapir i bunnen. Tilsett marengsen, stryk den jevnt utover i formen og stek på brett på nest nederste rille i ovnen, 175 grader over/undervarme i 35 minutter. Avkjøl mandelbunnen på rist, la den stå i formen sin.

Melkesjokoladekrem

  • Grovhakk melkesjokoladen. Varm opp kremfløte og kaffe i en kjele til det begynner å ryke. Fjern kjelen fra varmen og tilsett den grovhakkede melkesjokoladen. Rør med en slikkepott til all sjokoladen er smeltet.
  • Smør og melis blandes i en kjøkkenmaskin til det er hvitt og luftig.
    Kjenn nå på sjokoladeblandingen din, det er viktig at den ikke er varmere enn fingertemperatur. Dersom sjokoladeblandingen din er for varm så må du vente til den er avkjølt. Når sjokoladen er avkjølt nok slik at den ikke kjennes varm når du tar på den så rører du sjokoladeblandingen inn i smør/melis-kremen. Visp videre i et minutt på høy hastighet.

Montering

  • Bruk en skarp kniv og skjær mandelbunnen løs fra kantene til kakeformen din. Fjern bakepapiret. Legg bunnen på et serveringsfat.
  • Smør sjokoladekremen jevnt utover bunnen.
  • Fordel gulkremen jevn over sjokoladekremen. La det gjerne være igjen ca 1-2 cm sjokoladekrem utenfor gulkremen, det blir ekstra pent.
  • Pynt gjerne med noen friske bær på toppen. Blåbær er pent mot den gule kremen, men jordbær delt i 2 eller bringebær fungerer også. Grovhakk pistasjenøtter og strø de litt vilkårlig på kaken.
    Har du noen fine spiselige blomster i hagen så kan du med fordel pynte med de, f.eks stemor eller kløver/oxalis.

 

 

vibakes

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

5 Kommentarer

  • Svar Våren på Bakeprosjektet | Bakeprosjektet 6. april 2015 at 20:16

    […] Nå er påsken forbi og hver en liten kakesmule er spist opp. Årets påskekake, suksessterten med sjokoladekrem, ble en stor suksess. De største kakemonsene (les: min samboer Christian og mamma) forsynte seg både 2 og 3 ganger av kaken ved hver servering. ‘Dette er jo farlig’ er ord som ble brukt. Den kan altså trygt anbefales. Oppskrift finnes her.  […]

  • Svar Anne 13. mai 2016 at 21:47

    Vet du hvorfor gulkremen blir så lys? Er det mengden fløte som gjør det mon tro?

    • Svar Marit 15. mai 2016 at 18:18

      Hei Anne,
      det er fordi den blir vispet opp. Hvis du ikke visper den opp før du bruker den så blir den så mørk som du ser på ‘vanlig’ suksessterte 🙂

  • Svar Anette 22. mars 2021 at 11:43

    Deen var helt nydelig! Aldri fått så mye ros for en suksessterte før og link til oppskriften ble sendt rundt til gjestene etterpå. Tusen takk!

    • Svar Marit 27. mars 2021 at 12:28

      Åååå, så hyggelig å høre. Tusen takk selv 🙂

    Svar