Jul Konfekt Porsjonskaker

Suksesstopper

De tradisjonelle 7 slag til jul er ikke noe for meg. Jeg synes den vanlige julebaksten blir litt tørr og ensformig, og holder derfor på å komme frem til MINE 7 slag til jul. Jeg har prøvd meg frem i noen år og har ikke landet på de faste 7 enda, men det som er sikkert er at disse suksesstoppene kommer til å bli en av de faste 7. De består av en kransekakebunn som er sprø utenpå men saftig inni, toppet med suksesskrem som er vispet luftig før den er sprøytet pent på. Dette er SÅ godt, jeg går alltid tom for disse før jul!

Når man lager disse kjeksene anbefaler jeg å lage kransekakemassen selv, det er ikke vanskelig og kakene smaker mye bedre enn om du kjøper ferdig kransekakemasse. Men, de blir gode selv om du kjøper ferdig kransekakemasse også. Denne oppskriften gir ca 70 suksesstopper.

Det kan være greit å koke opp suksesskremen, samt å røre sammen kransekakemassen, dagen før du skal lage disse godbitene. Suksesskremen må stå minst 4t kjølig før den piskes opp, og kransekakemassen blir litt lettere å jobbe med hvis den får hvile seg over natten. Men har du ikke tid til dette så kan du droppe hviletiden for kransekakemassen, dette har ikke noe å si for sluttresultatet.

[gmc_recipe 3016]

Ingredienser

 • 250g mandler
 • 250g melis
 • 2 eggehviter (ca 65 gram)
 • 6 eggeplomemr
 • 2,5dl kremfløte
 • 150g sukker
 • 3ts Maizenna
 • 1/1 – 1 vaniljestang ((bruk en hel vaniljestang hvis du bruker slike små i pose, bruk en halvstang hvis du bruker de store stengene som kjøpes i glass/rør. ))
 • 200g meierismør

Framgangsmåte

Kransekakemasse
Steg 1 Start med å kverne mandlene. Jeg anbefaler en håndkvern. Bland deretter mandlene og melisen. Tilsett eggehvitene og bland til alt er jevnt blandet. Verre enn dette er det ikke ?

Kjevle kransekaken til ca 0,5 – 1 cm tykkelse. Stikk ut rundinger med en utstikker av ønsket størrelse, jeg anbefaler å lage de ganske små – ca 2,5 – 3 cm. Flytt kakene over til et bakepapir, la brettet stå kjølig i ca 10 minutter. Stek kakene midt i ovnen på 210 grader i 6-8 minutter avhengig av hvor tykke de er. Kakene skal ha en tynn stekeskorpe men være myke inni. Avkjøl.

Suksesskrem
Steg 2 Bland eggeplommer, fløte, sukker og maizena i en kjele. La dette koke på svak varme i 3 minutter mens du rører. Del vaniljestangen din på langs og skrap ut frøene. Tilsett vaniljefrø og selve stangen i eggeblandingen og rør. Tilsett smøret, oppdelt i terninger, og rør til alt smøret er smeltet. Hell kremen over en sil for å fjerne eventuelle klumper. Avkjøles i kjøleskap i minst 4 timer. Visp deretter opp kremen til den blir luftig.

Sprøyt en liten topp av kremen på hver mandelbunn.

Tips

Hvis du ønsker kan du dyppe kransekakebunnene i sjokolade før du sprøyter på den gule kremtoppen. Fungerer ypperlig det også!

Disse kakene kan oppbevares opp til 6 måneder i en tett boks i fryseren. De tiner på 15 minutter så disse er perfekt å ha liggende på lager i tilfelle du får overraskelsesbesøk.

IMG_3029

Her i en variant hvor bunneen er duppet i sjokolade:

suksesstopper3-1024x682IMG_3016

Her finner du alle mine andre oppskrifter relatert til jul.

Oppskriften til den gule kremen er hentet fra bloggen Sweets 2 Share

17 kommentarer

  1. Hei Vanja,
   jeg fryser de med kremen på ja, slik at det er bare å ta de rett opp fra fryseren og plassere de på kakefatet 🙂

  1. Hei Klara,
   jeg holder i kanten av kakene og dypper de i sjokoladen. Så holder jeg i de mens jeg lar de renne litt av seg før jeg setter de på en rist og lar de tørke 🙂

 1. Hei Marit!

  Hvilken type sjokolade bruker du? Blander du den med noe eller bare smelter den i vannbad?

  Hilsen Trine

  1. Hei Trine,
   til disse benytter jeg noe som heter non-temp-sjokolade, det kan du kjøpe på Traktøren, bakebutikker og på nett. Hvis du ikke har det så kan du smelte vanlig kokesjokolade i vannbad eller i microen, gjerne med 1 ss delfiafett hvis du har.

  1. Hei,
   flyter de utover så har du trolig for mye eggehvite ift mandler. deigen skal være god og fast når du kjevler den ut. Har du lagt den i kjøleskapet over natten?

 2. Hei
  Sikkert eit dumt spørsmål, men skal mandler/melis blandast med flytande eggekviter eller stivpiska eggekviter? Trur eg bruker stivpiska til Sara Bernhard….

 3. Hei, litt usikker på hvor mye mandlene skal kvernes. Ingen grove biter? Ofte blir noen av mandlene veldig godt kvernet, mens jeg jobber for å få alle mandlene kverna. Da kommer fettet utav mandlene. Blir det feil?

  1. Jeg ville heller hatt noen grove biter enn å kjøre massen såpass lenge at fettet kommer ut av mandlene 🙂 Kanskje du kan kverne mandlene i mindre porsjoner så de blir jevnere kvernet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *