Jeg tror mye av grunnen til at min sjokoladekake ble den beste sjokoladekaken under bedømmingen i Hele Norge Baker er smørkremen jeg lagde. I motsetning til tradisjonell smørkrem er denne basert på en nydelig sveitsisk marengs og den blir derfor veldig lett og fin. Den er ikke så vanskelig å lage så lenge man har troen på at det blir bra til slutt. Jeg kan uten unntak, med hånden på hjertet, si at hver gang jeg lager denne kremen så er jeg sikker på at DENNE gangen ble det feil, denne blir helt ødelagt. Men så fortsetter jeg å følge oppskriften så blir det bra til slutt likevel, hver eneste gang. Smørkremen kan man variere utifra hvor mye sjokoladesmak man ønsker, denne gang lagde jeg kake til barn og benyttet melkesjokolade. Personlig synes jeg den blir best om man bruker en mørk sjokolade, gjerne 70%, for å få frem den gode sjokoladesmaken. En slik sjokoladesmørkrem er perfekt som fyll/oppsmøring til kaker, både sjokoladekaker og sitronkaker, og ikke minst som topping på cupcakes.
Slik jeg skrev kan du benytte hvilken sjokolade du ønsker i denne oppskriften, helt fra hvit sjokolade til en fyldig 70%. Det som er viktig er at du bruker en god sjokolade, jeg benytter stort sett alltid sjokolade fra Callebaut. Den er veldig god på smak og kommer i praktiske små ‘knapper’ slik at man slipper å hakke den opp i mindre biter når man skal bake med den. Man kan kjøpe den på nett eller i utvalgte butikker. Hvis du bor i Trondheim, Bergen eller Oslo får du kjøpt Callebaut hos Pals (ikke sponset) 🙂
Jeg benyttet Callebaut sin melkesjokolade denne gangen:
Sveitsisk marenssmørkrem med sjokolade
3 store eggehviter
2 dl sukker
225g romtemperert smør
1 ts vanilje
120g smeltet sjokolade
Bland eggehvitter og sukker i en helt ren glassbolle. Plasser denne over en kjele med vann slik at bare bunnen av glassbollen kommer i kontakt med vannet. Kok opp vannet mens du rører i eggeblandingen. Når vannet koker kan du skru av platen men fortsett å rør helt til blandingen blir ganske varm og du merker at alt sukkeret har løst seg opp.
Hell eggehviteblandingen over i en kjøkkenmaskin og visp på høy hastighet til blandingen har blitt helt romtemperert. Da tilsetter du gradvis smøret, oppdelt i små terninger, mens du visper. Ikke bry deg om blaningen skiller seg eller blir kornete, fortsett å bland til du har tilsatt alt smøret og fått en jevn og fin krem. Tilsett vaniljen.
Smelt sjokoladen på lav temperatur i microbølgeovnen eller over et vannbad.
La sjokoladen bli tilnærmet romtemperert før du heller den i en tynn stråle i smørkremen, mens kjøkkenmaskinen går. Bland til du har en jevn og fin krem slik som på bildet under.
Enjoy!
hei 🙂 ser nydelig ut denne kremen!
Men… du skriver vanilje. Hva mener du?
essens, v.sukker,vanilje skrapet ut? kan man evt bruke essens? vil gjerne vite hva du bruker 🙂
Hei Hanne.
Fint at du spør:) Jeg var bevisst når jeg skrev vanilje fordi det for mange kan være vanskelig å få tak i den vaniljen jeg bruker, og da går det helt fint å benytte vanlig vaniljesukker. Jeg bruker selv flytende bourbon vanilje fra Madagaskar, evt rent bourbon vaniljepulver som jeg kjøper i Sverige. Du kan også helt fint benytte frø fra en vaniljestang men det blir fort kostbart i lengden hvis du ikke kjøper inn store mengder fra utlandet. Skal du benytte vaniljesukker anbefaler jeg å bruke den grønne og hvite boksen, fra Tørrleifs(tror det er det merket heter). Kremen blir god uansett men med ekte vanilje blir den EKSTRA god 🙂
Hei 🙂 Kan smørkremen oppbevares i kjøleskapet og så brukes på for eksempel cupcakes? Eller blir den alt for hard?
Hei Lene,
smørkremen kan fint oppbevares i kjøleskapet. Da må du la den få en time eller to i romtemperatur før du bruker den på nytt slik at den blir smøremyk igjen 🙂
Hei, Marit.
Hvor mange cupcakes dekker denne oppskriften? (Skal lage 30 stykker) 🙂
Hei Janne,
det kommer litt an på hvor mye smørkrem du bruker på hver cupcake men jeg ville laget 1,5 ganger av denne oppskriften, det tror jeg holder 🙂
Hei!
Blir smørkremen for hard når den «stivner» på cupcakes?
Hilsen Synnøve:)
Hei Synnøve,
den blir fastere når den står i kjøleskapet. La cupcakesene stå i romtemperatur en halvtime før du skal spise de så blir smørkremen myk og god 🙂
Kan denne brukes til å smøre opp en bryllupkake med?
Ja det kan den 🙂
Hei. Hvor lenge i forkant kan denne lages før man skal bruke den? Er det mulig å lage den på en torsdag, for å så smøre opp kaken lørdag, som skal spises på søndag? Eller blir det for langt i forkant?:)
Hei,
det skal gå fint å lage den på torsdag ja – men oppbevar den godt innpakket i kjøleskapet 🙂
Og må den piskes opp igjen etter den har vært oppbevart i kjøleskap?
Hei,
det kan være lurt å piske opp kremen etter at den har vært i kjøleskapet ja, men pass på at den er romtemperert før du pisker den 🙂
Hei. Kan denne brukes på både gulrotkake og Red Velvet? Og hvordan er best måte for å få farget den? Ønsker den både i helt hvit og i lavendel/lillatoner.
Skal smøret være kaldt eller romtemperert?
Smøret skal være romtemperert 🙂
Hei!
Hvor i Trondheim kjøper du sjokoladen?
Jeg kjøper enten på Pals på Heimdal (åpent for privatpersoner på onsdager mellom kl 12 & 13), eller på Traktøren på Byhaven 🙂
Kan denne brukes under MMF/fondant på kaken?
Det kan den 🙂
Marit
Ser nydelig ut, men må det være smør i denne? Liker ikke smørsmaken – blir kvalm av den. Bruker Melange i all matlaging ellers.
Det går nok fint å benytte Melange istedenfor Meierismør. Det blir ikke noen smørsmak av denne kremen, og meierismør gir en annen fylde enn Melange. Jeg har ikke prøvd Melange i denne kremen selv men det skal nok gå veldig fint 🙂
Oppfører kremen seg på samme måte om man kutter ut sjokoladen og tilsetter konditorfarge istedenfor? Eller blir blandingsforholdet på de andre ingrediensene annerledes uten sjokoladen?:)
Hei,
konditorfarge går helt fint. Du kan droppe sjokoladen ja, du behøver ikke endre på noen av de andre ingrediensene. Lykke til! Marit
Hvordan er det å fryse denne kremen, for å så tine den igjen? Skal bruke den på en ganske høy kake, og er redd den blir for «glatt» om jeg fryser den og så tiner den, om du forstår?
Hmmm, jeg er ikke helt sikker jeg. Det har jeg ikke forsøkt. Hvis du prøver så ville jeg tint den i kjøleskapet, deretter latt den bli romtemperert før jeg forsiktig vispet den opp igjen. Gi meg gjerne tilbakemelding hvis du prøver 🙂
Hei! Kan man bruke kremost som smakstilsetning i kremen?
Det skal gå fint ja 🙂
Hei hvor mye blir det av denne oppskriften ? Skal jeg doble den om jeg all bruke den til å dekke en høy kake ?
Hvis du har en veldig høy kake med mange lag så bør du doble ja 🙂
Hvordan oppbevarer du f eks cupcakes som er pyntet med denne kremen, og kan man pynte ferdig dagen før?
Hvis de skal spises samme dag så kan de oppbevares i en tett boks i romtemperatur. Skal de spises neste dag oppbevares cupcakes i kjøleskapet 🙂
Hei kan denne oppskriften brukes til å steke som marengs ?
Lagd kremen mange ganger, både med lys, mørk og hvit sjokolade. Blir alltid helt perfekt, så takk for en Fin oppskrift
Hei. Skal lage en bryllupskake som skal være hvit/lys utenpå. Er det mulig og droppe sjokoladen i denne oppskriften for å få rett farge? Eller vil den da miste litt av fylden?
Hei,
sjokoladen kan droppes. Den blir ikke like god men nesten. Ta gjerne i litt vaniljesukker for å få en god smak.
Hei:)
Takk for oppskrift!
Hvilken sjokolade som man finner i dagligvarebutikkene anbefaler du å bruke? Jeg vil gjerne ha mørk sjokolade.
Dronningsjokolade synes jeg fungerer veldig godt, evt kan du bruke Freia 70% også 🙂