Festkaker Kaker Ostekake

Bringebærostekake med 3 lag gelé

En ostekake er alltid like godt. Når man i tillegg bygger den opp lagvis med 3 lag gelé blir kaken i tillegg ekstra pyntet og festfin. Denne varianten smaker friskt og godt av bringebær og er slettes ikke vanskelig å lage, men du må beregne litt ekstra tid for det er viktig at hvert lag får stivne før du legger på det neste, slik at lagene blir jevne og klare og ikke blander seg sammen.

ngredienser

 • 270g Digestive havrekjeks
 • 100g meierismør
 • 1ts kanel
 • 200g Philadelphia kremost
 • 3dl Sæterrømme
 • 3dl kremfløte
 • 2ts vaniljesukker
 • 100g melis
 • 300g bringebær (det gjør ingenting om de har vært fryst)
 • 1 pakke sitrongele (pulver)
 • 3 pakker bringebærgele (pulver)
 • 1 liter vann

Framgangsmåte

Bunn
Steg 1 Kuns kjeksene til de er helt pulveriserte. Jeg pleier å legge kjeksene i en tykk plastpose, presse ut all luften og rulle over med et kjevle. Rør inn kanel. Smelt smøret og bland det godt sammen med kjeksene.
Press blandingen godt ned i en kakeform på 24-26 cm. Prøv å få bunnen så jevn som mulig. Hvis du har blank plaststrips så kan du kle innsiden av kakeformen din med dette, det er ikke nødvendig men gjør det lettere å fjerne formen og gir et jevnere resultat.
Jeg bruker en plastskrape for å få kantene mest mulig jevne.
Ostemasse
Steg 2 Løs opp sitrongeléen i 2,5 dl kokende vann. Rør til alt pulveret er oppløst. Avkjøl til romtemperatur.
Pisk sammen rømme, Philadelphia, melis og vaniljesukker.
Pisk kremfløten til en bløt krem. Bland kremen sammen med rømme- og osteblandingen.
Når geléen er romtemperert tilsetter du den sakte i osteblandingen mens du rører.

Fordel geléen i 3 deler. Du kan gjerne la den ene delen være ca 1 dl større enn den minste, og den siste delen kan være 0,5 dl større enn den minste. Dette fordi det skal tilsettes bringebærpuré av ulik mengde i 2 av delene.

Oppbygning
Steg 3 Fordel den største av de 3 delene ostemasse over kjeksbunnen. Plasser kaken i fryseren.
Imens kan du lage opp 3 porsjoner med bringebærgele. Hver del lages ved å blande en pakke bringebærgele med 2,5 dl kokende vann. Lag pakkene hver for seg og plasser de i en skål eller bolle for avkjøling.
Press bringebærene gjennom en sil for å bli kvitt frøene. Dette er en kjedelig jobb men vi vil ikke ha bringebærfrøene i kaken.
Fordel 1/3 av bringebærpuréen i den ene av de to resterende delene med ostemasse, bruk den delen som er størst.

Når ostemassen som står i fryseren har stivnet, dette tar ca 15 minutter, så heller du forsiktig en del gelé over. Det er viktig at geléen er romtemperert slik at den ikke smelter ostemassen. Et tips er å holde en skje rett over ostemassen slik at geléen treffer skjeen før den treffer ostemassen, for å minske risikoen for at geléen ødelegger ostemassen. Plasser kaken tilbake i fryseren i ca 15 minutter.

Når geléen har stivnet heller du over lag nr 2 med ostemasse. Plasser tilbake i fryseren. Bland resten av bringebærpuréen inn i den isste delen med ostemasse. Fortsett med å bygge opp kaken med annethvert lag med ostemasse og gelé til du har 3 lag av hvert.

Når siste lag gelé er plassert på kaken setter du kaken i kjøleskapet, la den gjerne stå over natten.

Pynt med friske bringebær, pikekyss og gjerne noen spiselige blomster hvis du får tak i det.

IMG_0807

IMG_0796

IMG_0792

8 kommentarer

 1. Hei!
  Jeg lurer på den ostekaka, hvor høy blir den ca? Holder en vanlig springform? Lurer også på hvordan du får kantene så glatte? Mine blir alltid litt ujevne.. Ser du tipser om plaststrips, hvor kjøper du det? Noe annet tips? Svar gjerne på mail om du har mulighet, tenkte å prøve og lage denne til en konfirmasjon i helga?
  Mvh Kristin

  1. Hei Kristin,
   dette svaret kommer kanskje for sent men det blir nok ca 7 cm høy. Jeg er litt usikker på hvor høy en vanlig springform er men den blir muligens litt lav? Mål den du har, tror den bør være minst 7 cm.
   Kantene blir rette når du bruker slike plaststrips ja, de har de f.eks på Traktøren eller Kitch’n.
   Jeg ser ikke alltid kommentarene på denne siden med en gang så send meg en melding på facebook hvis det er et spørsmål som haster! 🙂

   mvh
   Marit

 2. Hei
  Jeg lagde denne kaken i helgen, ble veldig fin både på utseende og smak, men når jeg skulle transportere den ble det fullstendig katastrofe ? kaken skle fra hverandre i gelelagene, slik at nederste laget med ostemasse og gele ble sittende på plass og resten lå som 2 separate lag oppå. Fikk reddet den så noenlunde før servering, men oppskjæring ble jo ett kaos siden lagene skle runt. Hva har jeg mon gjort galt her ?

  1. Huff da, det var trist å høre. Jeg har selv transportert denne flere ganger men jeg kjører alltid ekstremt forsiktig når jeg har en kake i bilen. Tror ikke du kan ha gjort noe galt, men kan det ha blitt noen brå svinger da du kjørte mon tro?

  2. Hei, transporterte du kaka med springformen? Jeg skal lage denne i dag, og må transportere kaka i morgen…. Nå ble jeg veldig usikker på valg av kake…. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *