Festkaker Kaker

Bokstavkake med sitron & marengs

Har du fått med deg den nye store kaketrenden? Kaker i 2 lag formet som et tall eller en bokstav, overlesset med makroner, friske blomster og bær. En slik kake har jeg gledet meg lenge til å lage så når jeg ble invitert til bursdagen til Mia og Maia så måtte jeg slå til og lage en M-kake 🙂 Kaken ser veldig imponerende ut men den er ikke vanskelig å lage. Du kan bruke den kakebunnen du vil men jeg vil anbefale å lage bunnen veldig tynn for å få det rette uttrykket. Jeg lagde en saftig og smakfull sitronkake som jeg toppet med søt luftig marengs.

Ingredienser

 • 3 egg (store)
 • 2,5dl sukker
 • 140g meierismør
 • 1ts bakepulver
 • 300g hvetemel
 • 1ts vaniljesukker
 • 1 sitron
 • 2 dl vann (sukkerlaken)
 • 2 dl sukker (sukkerlaken)
 • 1 sitron (sukkerlaken)
 • 6 eggehviter
 • 400g sukker (helst finkornet/engelsk)

Framgangsmåte

Kakebunn
Steg 1 Pisk egg og sukker til en eggedosis. Bruk gjerne romtempererte egg.
Smelt smøret, avkjøl det litt og hell det inn i eggedosisen samtidig som du rører.
Riv skallet fra en sitron og rør det inn i rører. Press ut saften fra halve sitronen og tilsett det i røren.
Bland mel, bakepulver og vaniljesukker og sikt det inn i røren. Bland det inn med en slikepott. Ikke rør mer enn nødvendig.

Kle to langpanner med bakepapir. Fordel røren jevnt utover. Det blir akkurat med røre, ganske tynt men det skal holde akkurat. Vi ønsker en tynn kakebunn.
Stek bunnene en av gangen, midt i ovnen på 180 grader i 10 minutter. Avkjøl.

Sitronsirup
Steg 2 Mens bunnen steker lager du en god sukkerlake for å dynke kaken. Kok opp vann og sukker. Skjær av det gule sitronskallet i tynne strimler og tilsett i sukkerlaken. Forsøk å få med så lite av den hvite delen av skallet som mulig. Press ut saften fra sitronen og tilsett i sukkerlaken. La det koke i ca 5 minutter før du setter den til avkjøling.
Marengs
Steg 3 Pisk eggehvitene med en elektrisk mikser. Når det begynner å bli hvitt så tilsetter du gradvis sukkeret mens du pisker. Tilsett sukkeret sakte, visp gjerne litt imellom hver gang du pisker. Pisk til alt sukkeret er tilsatt og du har en blank og fin stiv marengs.
Montering
Steg 4 Lag en bokstav eller et tall. Jeg tegnet opp bokstaven på et ark som jeg deretter klippet ut. Så la jeg arket over den ene kakebunnen og skar ut bokstaven. Flytt deretter bokstaven over til kakefatet ditt. Jeg opplevde av bunnen ble litt ødelagt da jeg flyttet den men det gjør ingenting, det blir ikke synlig når kaken er ferdig. Dynk bunnen godt med sitronsirupen.
Steg 5 Fordel marengs i en sprøytepose med stor rund tipp. Klem ut marengs i små tipper over hele kakebunnen.
Skjær ut den siste kakebunnen, bruk malen fra den første kaken. Legg bunnen over den første bunnen. Dynk og dekk med marengs.

Pynt så toppen av kaken med en rekke godsaker. Det er pent å holde seg til en fargetone i tillegg til hvitt. Jeg gikk for hvitt og rosa. Kaken min ble pyntet med hjemmelagde pikekyss, hjemmelagde makroner, ferdigkjøpte marshmallows, bringebær, oppkuttede jordbær og ferske blomster.

IMG_0973

10 kommentarer

 1. Hei Marit
  Har bursdag på mandag og tenkte å bake bokstavkaken din. Har et spørsmål til trinn 5: trenger man ikke å steke marengsen?

  1. Hei,
   nei jeg steker ikke marengsen, den skal være myk og god :). Lag marengsen samme dag som kaken skal serveres. Lykke til 🙂

  1. Hei,
   hmmm, litt usikker på mål men jeg brukte en slik langpanne som følger med stekeovnen, en slik som tar hele bredden/dybden til stekeovnen. Håper det hjelper 😉

   mvh marit

 2. Kan man ha kakao i marengsen? Og hvor lenge før kan jeg fylle og pynte den? Har dåp kl13, må kjøre til kirken kl 11.30 og middag ca 15. Så kaker fortløpende..

  1. Kakao i marengs har jeg ikke prøvd, men vil tro det skal gå fint. Med fransk marengs så bør marengsen lages om morgenen den dagen kaken skal spises. Hvis du lager en italiensk marengs så er den mer holdbar og da kan du lage ferdig kaken kvelden i forveien 🙂 lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *