Gjærbakst Søt gjærbakst

De saftigste, luftigste lussekatter

På tirsdag er det Luciadagen. En perfekt anledning til å bake deilige lussekatter og invitere gode venner på besøk.

Oppskrift luftige saftige lussekatter

Vi er alle klare over at nystekt gjærbakst er aller best, men dessverre er det ikke alltid mulig å bake samme dag som man skal servere bollene. Det er nok derfor lussekatter så ofte er tørre, fordi de har vært innom fryseren før de blir servert. Heldigvis behøver ikke en tur innom fryseren bety tørre lussekatter. Hemmeligheten er å steke lussekattene ett eller to minutter kortere enn du normalt ville gjort. Avkjøl lussekattene på rist. Straks de er helt avkjølte fyller du bollene i en lufttett pose og legger de i fryseren. Den dagen du skal spise bollene tar du de opp fra fryseren, lar de ligge på kjøkkenbenken i ca 10 minutter (inni posen) og gir de tilslutt 3-4 minutter i stekeovnen på 200 grader. Da smaker de nesten som nystekte. Jeg anbefaler å la de få turen innom stekeovnen selv om du skal ta med bollene på jobb/skole og ikke skal spise de med en gang. Det skjer noe med konsistensen til bollene når de har vært innom stekeovnen, de blir mykere og saftigere 🙂 Pass bare på at bollene rekker å bli helt avkjølte før du legger de tilbake i posen når du skal dra.

 • Ca 1 kg hvetemel
 • 5 dl melk, gjerne h-melk
 • 25 gram gjær
 • 150 gram sukker
 • 1 gram safran eller  0,5 ts gurkemeie
 • 1 ts kardemomme
 • 1/4 ts salt
 • 1 egg
 • 150 gram romtemperert smør
 • rosiner
 • (egg til pensling)

Bland mel, gjær, sukker, kardemomme og salt i en bolle. Varm opp melken til den er ca 37 grader. Bland inn egget og safranen/gurkemeien  i melken og bland sammen melk og mel-blandingene. Elt godt, gjerne i en kjøkkenmaskin, i ca 10 minutter. Skjær opp smøret i små terninger og tilsett gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Etter forhevingen elter du deigen sammen. Del deigen opp i jevnstore emner som du triller til jevne tynne pølser og former til lussekatter. Pynt med rosiner i snurrene.

Et triks er å lage lussekatter som er mest mulig runde, for å få de saftigst mulig. Når bollene har områder hvor de er tynnere vil de naturlig nok bli tørrere.

Etterhev bollene i ca 40 minutter før de pensles med et sammenpisket egg, gjerne tilsatt 1 ss melk.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.

Spesialtips

 • Hvis du har det litt travelt så kan du heve lussekattene på et varmt sted, som f.eks badegulvet eller i en stekeovn som du har forvarmet til ca 40 grader. Smak og konsistens blir best hvis du tar deg god tid og hever bollene i romtemperatur.
 • Lussekattene blir best med h-melk, men du kan fint bruke lettmelk. Xtra-lettmelk går også bra men jeg anbefaler en fetere melk.
 • Hvis du har glemt å sette ut smøret til temperering kan du gjøre dette på ekspressmåten ved å dele det opp i små terninger og sette disse i microen på laveste effekt i 20 sekunder av gangen til de er tempererte, pass bare på at smøret ikke smelter :)

oppskrift gode lussekatter

 

Håper du ble inspirert til å prøve deg på mine gode lussekatter. Jeg gleder meg til å overraske familien min med disse på søndag!

Jeg blir veldig glad hvis du liker, og gjerne også deler, siden min på facebook slik at du får oppdateringer når jeg legger ut nye og fristende oppskrifter, trykk isåfall på facebook-logoen og trykk deretter ‘liker’

 

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *