Hvordan lage pepperkakehus
Høytider Jul

Pepperkakehus

I år bestemte jeg og min samboer oss for å lage et skikkelig stort og fint pepperkakehus. Gjøre et prosjekt ut av det og ha det som koselige kveldsaktiviteter sammen, etter at barna var i seng. Jeg må innrømme at det føles litt rart at barna ikke får vært med å pynte pepperkakehuset men de fikk pynte så mange vanlige pepperaker at jeg ikke tror de har lidd noen nød. I tillegg var det ufattelig kult å se reaksjonen deres da huset var ferdig!

Nedenfor deler jeg noen tips og triks som jeg har erfart når jeg har bygd pepperkakehus opp gjennom årene. Mange av disse stammer fra min mor 🙂

 

pepperkakehus

  1. Ta deg tid til å tegne en god mal. Vær nøye. Eller finn en ferdig mal på nett. I år printet jeg ut en mal herfra: http://www.gingerbreadexchange.com , de har mange fine maler som er gratis å laste ned.
  2. Et pepperkakehus blir ofte større når du setter det sammen enn du skulle tro når du har klippet ut malen!
  3. Stek pepperkakene lenge slik at de blir helt gjennomstekte.
  4. Med en gang du tar ut en del av pepperkakehuset fra stekeovnen så er det en god ide å legge malen oppå delen og renskjære. Ofte vil en pepperkake ese eller bli litt skjev under steking. Da blir det vanskelig å sette sammen huset.
  5. Monter huset med smeltet sukker, melis gir ikke godt nok hold.
  6. Hvis du stivpisker to eggehvite med litt sitron, og deretter tilsetter melis til ønsket konsistens, så får du en glasur som er kjempefin å jobbe med, og som du kan la renne litt nedover kanten på taket. Sitronen tilsettes for å unngå at glasuren gulner etter noen dager.
  7. Hvis du fester gelatinplater inni vinduene gir dette en flott effekt. Platene kan festes med litt glasur.
  8. Det er mye enklere å pynte veggene på huset FØR du setter huset sammen.
  9. Plasser gjerne en liten lyslenke inni huset, med batteripakken på utsiden så du kan slå lyset av/på – samt skifte batteri.
  10. Søk på nett etter idéer til å pynte. Jeg brukte runde avlange marshmallows, kappet i to, til å pynte taket. En sjokoladesnømann og noen godterijuletrær skaper god stemning. Pinnene som støtter verandaen er to avskjærte godteristaver.

 

pipe_pepperkakehus

Plasser gjerne noen gaver i pipen, eller en julenisse.

Hvordan lage pepperkakehus

Hvis noen skulle lure, det var ikke så mye arbeid å lage dette huset. Og det gikk overraskende lett å sette det sammen – men det er en fordel å være 2 par hender når man skal gjøre det 🙂

Her er en video fra da barna fikk se huset første gang: https://www.youtube.com/watch?v=HBoKixaSSP4

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *