Festkaker, Ostekake

HNB: Kremet ostekake med pære og ingefær

I går var det duket for andre episode av Hele Norge Baker, hvor signaturaksten var ‘kreativ ostekake’. Jeg ønsket å være kreativ og annerledes og lagde en luftig og kremet ostekake med fersk ingefær og store biter av vaniljekokt pære. For litt ekstra tyggemotstand ble kaken toppet med lønnesirupglaserte brente mandler. Da jeg lagde kaken hjemme benyttet jeg ikke gelatin, dette fordi en kake med krem istedenfor gelatin er ekstra kremet. Pga tidspress og angst for å feile tilsatte jeg små mengder gelatin i kaken i konkurransen men dette var så lite at det ikke gjorde utslag på konsistensen:)

marit_ostekake_hele_norge_baker

Tilbakemeldingene fra Øyvind og Pascal var helt fantastiske. Jeg kunne nesten ikke tro mine egne ører da jeg hørte tilbakemeldingene jeg fikk. Man har nerver i høyspenn og man kan aldri være sikker på hva dommerne mener om ens kake, derfor betyr det så innmari mye når 2 så velrespekterte bakere/konditorer gir uforbeholden skryt. De elsket de store pærebitene, den velbalanserte ingefærsmaken og ikke minst den luftige og kremete konsistensen. Dommerne kunne avsløre at de var litt skeptiske da de hørte at kaken inneholdt ingefær, ettersom ingefær kan overdøve alle andre smaker, men hos meg harmonerte den veldig godt. Kaken min var den kaken dommerne først trakk frem da de skulle velge de beste ostekakene i dommerteltet. Kaken er veldig enkel og grei å lage, her er oppskriften:

Kakebunn:

120 g halvsøt hvetekjeks, f.eks Digestive
60 g usaltet smør
50 g mandler
1 ts finrevet ingefær

  1. Knus kjeksene med en skje i en bolle til små smuler.
  2. Grovhakk mandlene med en stavmikser og bland med kjeksene.
  3. Riv ingefæren.
  4. Smelt smøret og tilsett ingefæren. Bland godt.
  5. Bland smøret inn i kjeksblandingen og rør til alt er godt blandet.
  6. Kle en 23 cm kakeform med plastfolie. Press kjeksblandingen lett ned i kakeformen slik at det blir et jevnt lag.
  7. Sett kjølig.

Pærer:

3 store modne pærer
2 vaniljestanger
1 dl vann
50 g melis

  1. Bland vann og melis.
  2. Skrap ut vaniljefrøene fra vaniljestengene og ta vare på frøene til senere.
  3. Kok opp vannet, tilsett vaniljestengene og kok i 3-4 minutter.
  4. Tilsett pærene og kok i ytterligere 3 min.
  5. Tøm blandingen over i et dørslag og la pærene renne av seg og avkjøles.
  6. Fjern vaniljestengene.

Ostefyll:

250 g kremost
105 g melis
3,5 dl kremfløte
4 ts finrevet ingefær
3 plater gelatin

  1. Riv ingefæren på et fint rivjern.
  2. Bland ingefær, kremost og melis i en bolle og bland dette sammen med en håndvisp.
  3. Visp fløten til en fast krem med halvparten av vaniljefrøene som ble igjen fra pærene.
  4. Gelatin løses opp i kaldt vann i 10 minutter før du klemmer ut vannet og løser den opp i 2 ss kokende vann. Blandes inn i osteblandingen.
  5. Bland kremen med osteblandingen.
  6. Tilsett de avkjølte pærene og bland de godt inn med en slikkepott. Spar litt pære til pynt.
  7. Bre kremen jevnt over kakebunnen.

Lønnesirupkaramell:

115 g usaltet smør
2,4 dl brunt sukker
1,2 dl lønnesirup

  1. Smelt smør, tilsett sukker, rør til alt er blandet.
  2. Sett på medium varme og vent i 2 min.
  3. Tilsett lønnesirup og rør til tykt i 2-4 min.
  4. Brun mandler i et par minutter i stekeovn før du blander de inn i karamellen.
  5. La avkjøles og spre disse pent utover kaken.

La kaken stå kjølig et par timer før du serverer den. Lykke til!

marit_ostekake_hele_norge_baker

vibakes

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

6 Kommentarer

  • Svar Silje 11. mars 2014 at 01:59

    Høres kjempegodt ut ! Hvilke mengder sjal det være av de forskjellige ingrediensene ?

    • Svar Marit 11. mars 2014 at 08:27

      Hei, takk for at du gjorde meg klar over at mengder av de ulike ingredienser manglet. Nå har jeg lagt de til 🙂

  • Svar Ann Kristin 31. mars 2014 at 07:55

    Hei! Denne fikk jeg lyst til å prøve! 🙂 Et spørsmål; Gelatinen som skal blandes i, skal ikke den røres ut i væske før den røres inn? 🙂 Ann kristin

    • Svar Marit 1. april 2014 at 20:01

      Hei Ann Kristin,
      ja denne synes jeg du skal prøve. Den oppbløtte gelatinen skal løses opp i litt varmt vann (ca 2ss) før den røres inn ja. Det var nok litt dårlig forklart, jeg har oppdatert oppskriften nå:) Lykke til! Marit

  • Svar Eivor 21. mars 2016 at 10:04

    Hei!

    Denne kaken fikk jeg veldig lyst til å bake til min svigerinne som feirer 40 i påsken, men jeg må isåfall lage deler av den på forhånd. Tåler bunnen, pærene og lønnesirupen (og kanskje til og med ostefyllet) å lages fire dager før kaka skal serveres, slik at det bare er monteringen som står igjen?

    • Svar Marit 21. mars 2016 at 21:22

      Hei Eivor,
      bunnen, pærene og sirupen kan fint lages på forhånd. Ostefyllet må du vente med til monteringen 🙂
      Lykke til!

      mvh Marit

    Svar