Verdens beste boller

Verdens beste boller

Verdens beste boller

Porsjoner ca 20
Diverse Child Friendly
Dette er verdens beste boller. Luftige og saftige og helt uimotståelige.

Ingredienser

  • 1kg Hvetemel
  • 5 Dl Melk (Gjerne h-melk)
  • 25g Gjær
  • 150g Sukker
  • 1 Ts Kardemomme
  • 0,25 Ts Salt
  • 1 Egg
  • 150g Meierismør (Romtemperert)
  • Rosiner
  • 1 Egg (Til pensling)

Framgangsmåte

Deigen
Steg 1 Bland ca halvparten av melet med gjær, sukker, kardemomme og salt i en bolle.
Steg 2 Varm opp melken til den er ca 37 grader.
Steg 3 Bland inn egget i melken og bland sammen melk og mel-blandingen. Tilsett litt og litt mel til deigen såvidt slipper kanten. Du ønsker en myk deig som ikke er klissete, vi ønsker ikke å bruke mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.
Steg 4 Skjær opp smøret i små terninger og tilsett gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.
Utrulling
Steg 5 Etter forhevingen elter du deigen sammen og tilsetter rosinene. Del deigen opp i jevnstore emner som du triller til runde boller.

Etterhev bollene i ca 40 minutter før de pensles med et sammenpisket egg, gjerne tilsatt 1 ss melk.
Steking
Steg 6 Stekes midt i ovnen, på bakepapirkledd brett, på 225 grader i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.

Tips

  • Hvis du skal fryse bollene så gjør dette straks de er avkjølt til romtemperatur. Jeg pleier å steke bollene ca 1 minutt kortere når jeg skal fryse bollene, da blir de helt perfekte hvis de får 3 minutter i stekeovnen på 200g før servering. Sørg isåfall for at bollene er helt tinte før du varmer de i stekeovnen. Da smaker de akkurat som nybakte!
  • Hvis du har det litt travelt så kan du heve bollene på et varmt sted, som f.eks badegulvet eller i en stekeovn som du har forvarmet til ca 40 grader.
  • Bollene blir best med h-melk, men du kan fint bruke lettmelk. Xtra-lettmelk går også bra men jeg anbefaler en fetere melk.
  • Rosinene kan byttes ut med sjokoladeknapper for en ekstra stjerne i boken hos barna
  • Hvis du har glemt å sette ut smøret til temperering kan du gjøre dette på ekspressmåten ved å dele det opp i små terninger og sette disse i microen på laveste effekt i 20 sekunder av gangen til de er tempererte, pass bare på at smøret ikke smelter
  • Rosiner som er bløtet opp på forhånd gir ekstra saftige rosinboller. La de isåfall ligge en times tid i varmt vann.
Forrige innlegg Neste innlegg