Høytider, Jul

Julens beste risboller

Risboller er min barndoms favorittjulebakst og en av få tradisjonelle ‘bakverk’ jeg lager til jul. Disse bollene er ekstra gode ettersom de er basert på eggedosis, de blir dermed litt mer luftige og ikke så tunge. Risboller er perfekte å lage med små barn, min 3-åring og jeg hadde en flott bakestund en søndag formiddag da vi lagde disse.

Verdens beste risboller

150g delfiafett
100g meierismør
100g mørk kokesjokolade
100g melkesjokolade
2 egg
2 dl sukker
3 ss sterk kaffe
100g puffet ris
bittelitt maldonsalt, ca 1/4 ts (kan sløyfes)
4dråper romessens (kan sløyfes)

 

Smelt delfiafettet og smøret i en kjele. Fjern kjelen fra varmen og tilsett sjokoladen. Rør til alt er smeltet sammen.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn kaffe, maldonsaltet som du knuser mellom fingrene dine, og sjokoladeblandingen. Hvis du ønsker en anelse romsmak tilsetter du romessensen. Jeg synes det er veldig godt men disse kan godt utelates hvis man ikke har romessens, eller hvis man ikke er så glad i smaken av det. Bland så forsiktig inn den puffede risen. Tilsett mer ris hvis du synes det blir for mye sjokolade. Jeg synes bollene blir best hvis man ikke tilsetter for mye ris i sjokoladen. For mye ris gjør bollene tørrere…

For å få glatte, fine boller er det et tips å følge med på konsistensen til sjokoladen din. Form små, runde boller med 2 skjeer og plasser bollene på et bakepapir. Hvis bollene renner litt utover så venter du i 1-2 minutter før du forsøker igjen. Når sjokoladen har akkurat riktig temperatur får du fine, glatte, blanke boller som holder formen. Du vil oppdage at etterhvert som sjokoladen avkjøles mer så blir bollene litt mer ‘grove’. Det har selvfølgelig ingenting å si for smaken men hvis du ønsker å beholde bollene blanke så kan du varme blandingen forsiktig over i et vannbad mens du rører rolig med en slikkepott.

Hvis du ønsker kan du plassere bollene i muffinsformer.

 

IMG_2107

Avkjøl i kjøleskap før du legger bollene i en tett boks og oppbevarer de i fryseren. Disse tiner på 15 minutter på kakefatet.

IMG_2100

 

Her finner du alle mine andre oppskrifter relatert til jul.

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

16 Kommentarer

  • Svar Aud Bøe 18. november 2015 at 15:18

    Risboller

  • Svar Torill Stene Jørgensen 18. november 2016 at 08:25

    Jeg bruker lys kokesjokolade og melkesjokolade i risbollene. De er gode de.

    • Svar Marit 21. november 2016 at 21:22

      Mmmm, det hørtes veldig godt ut! 🙂

      marit

  • Svar Esther Sivertsen 3. desember 2016 at 17:05

    Bruker samme blandingen som deg, mørk og lys, å de blir kjempegode. 🙂 Har ikke prøvd det saltet før, men siden jeg har det, skal det prøves. Romessensen uteblir. 🙂 Men dette er ialefall noe jeg varmt anbefaler til jul… Blir ikke liggende igjen noe til påske iallefall 😀

  • Svar øyunn hagen 11. desember 2016 at 14:52

    alt for mye sukker i denne oppskriften.

    • Svar Marit 11. desember 2016 at 21:59

      Hei. Takk for din tilbakemelding. Jeg synes det er passe mengde sukker jeg men hvis man synes de er for søte kan man godt kutte ned på sukkeret 🙂

      mvh Marit

  • Svar Audhild Fjølstad 17. november 2017 at 19:28

    Skal prøve denne oppskriften.Jeg legger risbollene i muffins former 🙂

    • Svar Marit 3. desember 2017 at 20:41

      jeg brukte muffinsformer til risbollene mine i år jeg også, skal legge ut bilde 🙂 gi meg gjerne din tilbakemelding når du har prøvd oppskriften! Lykke til 🙂 Marit

  • Svar Henny Frimanslund 18. november 2017 at 00:47

    Jeg bruker oppskriften som står på delfiafettet til delfiakake, men tar 1egg ekstra. Dronningsjokolade, en anelse romessens, puffet ris blandet med puffet hvete. Dette er min mor sin oppskrift.Hun er ikke blant oss mer, men «grynboller» må jeg lage. Blir ikke jul uten ?

    • Svar Marit 3. desember 2017 at 20:42

      Hei,
      mmmmmmmm, det hørtes veldig godt ut! Puffet hvete har jeg aldri prøvd, hvor får man kjøpt det?

  • Svar Cecilie 19. november 2017 at 23:44

    Smakte på en blanding med tranebær i, det var veldig godt?

    • Svar Marit 3. desember 2017 at 20:43

      Hei,
      tranebær høres veldig godt ut i risboller. Blir litt friskere. Det skal jeg huske på 🙂 takk for tips! Marit

  • Svar Sara 8. desember 2017 at 12:36

    Hei, jeg savner å vite hvor mange boller oppskriften gir?

    • Svar Marit 10. desember 2017 at 21:08

      Hei Sara,
      det er litt vanskelig å si hvor mange boller det blir, for det varierer veldig ift hvor store bollene er. Samt hvor mye ris man tilsetter i sjokoladen. Jeg synes bollene er best med ganske lite ris i, men mer ris gir flere boller samt at det blir mindre kalorier i hver bolle for de som bryr seg om det.
      Men gjennomsnittlig vil jeg kanskje si ca 40 risboller av denne oppskriften.

      mvh marit

  • Svar Ronja 19. desember 2017 at 18:41

    Hei! Hvor lenge holder disse seg i kjøleskapet tro?

    • Svar Marit 19. desember 2017 at 21:01

      Pakk de i en tett boks, da holder de 1 uke i kjøleskapet. Evt kan de legges i fryseren 🙂

    Svar