Lakris sitronterte marengs
Kaker

Sitronterte med lakriskaramell

Av alle de kaker jeg har komponert selv tror jeg denne er det nærmeste jeg har kommet en fulltreffer. En sprø tertebunn fylt med et fløyelsmykt bakt sitronfyll, over der et raust lag med søt og fyldig lakriskaramell og til slutt toppes terten med herlig marengs. Kaken er en hyllest til alle oss der ute som ikke kan motstå sitron og lakris. Dette er som godteri og komplett avhengighetsdannende.

Ingredienser

  • 175g hvetemel
  • 80g meierismør (kaldt)
  • 2ss vann (kaldt)
  • 1ts sukker (Til tertebunnen)
  • 2ss smør (smeltet, til formen)
  • 5 egg
  • 1dl sukker
  • 2,5dl kremfløte
  • 3ts finrevet sitronskall (aller helst fra økologiske sitroner)
  • 1,5dl sitronsaft
  • 1 boks søtet kondensert melk
  • 3 ss Sweet Licorice Syrup fra Johan Bulow
  • 2 ts Raw Licorice Powder fra Johan Bulow (kan sløyfes, evt erstattes med 1 ekstra ss lakrissirup)
  • 4 eggehviter (til marengs)
  • 200g sukker (til marengs, gjerne finkornet)

Framgangsmåte

Tertebunn
Steg 1 Smuldre mel og smør hurtig sammen med fingrene. Tilsett vann og sukker. Bland sammen til du har en fast deig men ikke mer enn nødvendig. Pakk inn deigen i plastffolie og legg den i kjøleskapet. Gjerne et par timer men minst 30 minutter.

Smør formen. Kjevle deigen din passe stor. Det kan være vanskelig å kjevle en slik deig så jeg foretrekker å kjevle deigen mellom to lag med plastforlie. Ha deigen over i formen og trykk den ut slik at den dekker hele formen. Prikk deigen med en gaffel. Legg et lag med bakepapir over bunnen og hell over godt med tørre erter eller ris. Stek på nederste rille på 230 grader i ca 10 minutter. Ta deretter ut terten, senk temperaturen til 200 grader, fjern bakepapiret med risen/ertene, og stek videre i 15 minutter til. Avkjøl.

Sitronfyll
Steg 2 Bland sammen alle ingrediensene. La fyllet stå i 5 minutter før du heller det over i terteskallet. Stek det i ca 30 minutter på nest nederste rille i ovnen, på 180 grader.
Lakriskaramell
Steg 3 Bland sammen den kondenserte melken med lakrisen. Rør godt. Smak til hvor mye lakrisk du ønsker. Jeg er lakrisoman så jeg foretrekker en kraftig lakrissmak. Hell/smør lakrisblandingen over sitronterten. Dette gjøres ca 10 minutter etter at terten er tatt ut av ovnen.
Marengs
Steg 4 Bland eggehviter og sukker i en glass- eller metallbolle. Plasser denne over et vannbad med varmt /kokende vann. Pass på at ikke noe vann kommer over i bollen. Rør rundt helt til blandingen blir såpass varm at den begynner å bli for varm til å holde fingeren oppi. Alt sukkeret skal være oppløst. Hell eggeblandingen over i en kjøkkenmaskin og visp på medium+ hastighet til blandingen er helt romtemperert. Da skal du ha en fin og fast marengs. Sprøyt ut marengsen på toppen av kaken. NB, terten må være heeeeeeeeelt avkjølt før du sprøyter på marengsen.

Tips

Denne kaken holder seg fint i kjøleskapet i 2-3 dager, men jeg vil anbefale deg å vente med å ha på marengsen på kaken til like før du skal spise den, evt et par timer før. Marengsen kan bli litt seig utenpå hvis den står lenge.

https://bakeprosjektet.no/wp-content/uploads/2016/04/lakristerte4-1080×720.jpg

Oppskrift marengs

 

2 kommentarer

    1. Hei Linda,
      jeg ser at temperaturen hadde falt ut av oppskriften. Den er korrigert nå 🙂

      Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *