Verdens beste boller
Gjærbakst, Søt gjærbakst

Verdens beste boller

Ok, det er nok mange som hevder at de har oppskrift på verdens beste boller, men jeg kan love deg at hvis du først prøver denne oppskriften så er du nok enig med meg i at disse er de aller, aller beste;) Hemmelighetene, som du kan bruke når det gjelder det meste av gjærbakst, er 5 enkle tips som utgjør hele forskjellen: Elt inn romtemperert smør til slutt, benytt h-melk, bruk lite gjær, elt lenge og ikke minst å sette av nok tid slik at bollene får god tid til å heve:)

Verdens beste boller

Porsjoner ca 20
Diverse Child Friendly
Dette er verdens beste boller. Luftige og saftige og helt uimotståelige.

Ingredienser

  • 1kg Hvetemel
  • 5 Dl Melk (Gjerne h-melk)
  • 25g Gjær
  • 150g Sukker
  • 1 Ts Kardemomme
  • 0,25 Ts Salt
  • 1 Egg
  • 150g Meierismør (Romtemperert)
  • Rosiner
  • 1 Egg (Til pensling)

Framgangsmåte

Deigen
Steg 1 Bland ca halvparten av melet med gjær, sukker, kardemomme og salt i en bolle.
Steg 2 Varm opp melken til den er ca 37 grader.
Steg 3 Bland inn egget i melken og bland sammen melk og mel-blandingen. Tilsett litt og litt mel til deigen såvidt slipper kanten. Du ønsker en myk deig som ikke er klissete, vi ønsker ikke å bruke mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.
Steg 4 Skjær opp smøret i små terninger og tilsett gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.
Utrulling
Steg 5 Etter forhevingen elter du deigen sammen og tilsetter rosinene. Del deigen opp i jevnstore emner som du triller til runde boller.

Etterhev bollene i ca 40 minutter før de pensles med et sammenpisket egg, gjerne tilsatt 1 ss melk.
Steking
Steg 6 Stekes midt i ovnen, på bakepapirkledd brett, på 225 grader i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.

Tips

  • Hvis du skal fryse bollene så gjør dette straks de er avkjølt til romtemperatur. Jeg pleier å steke bollene ca 1 minutt kortere når jeg skal fryse bollene, da blir de helt perfekte hvis de får 3 minutter i stekeovnen på 200g før servering. Sørg isåfall for at bollene er helt tinte før du varmer de i stekeovnen. Da smaker de akkurat som nybakte!
  • Hvis du har det litt travelt så kan du heve bollene på et varmt sted, som f.eks badegulvet eller i en stekeovn som du har forvarmet til ca 40 grader.
  • Bollene blir best med h-melk, men du kan fint bruke lettmelk. Xtra-lettmelk går også bra men jeg anbefaler en fetere melk.
  • Rosinene kan byttes ut med sjokoladeknapper for en ekstra stjerne i boken hos barna
  • Hvis du har glemt å sette ut smøret til temperering kan du gjøre dette på ekspressmåten ved å dele det opp i små terninger og sette disse i microen på laveste effekt i 20 sekunder av gangen til de er tempererte, pass bare på at smøret ikke smelter
  • Rosiner som er bløtet opp på forhånd gir ekstra saftige rosinboller. La de isåfall ligge en times tid i varmt vann.

Verdens beste boller

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

10 Kommentarer

  • Svar Hilde 3. oktober 2014 at 17:58

    Hei! Kan denne oppskriften brukes på kanelsnurrer? Eller har du andre gode tips:-)

    • Svar Marit 3. oktober 2014 at 19:45

      Hei. Denne fungerer ypperlig til kanelsnurrer ja, jeg bruker akkurat samme oppskrift til mine kanelsnurrer. Gi meg gjerne tilbakemelding hvis du prøver ut oppskriften. Lykke til!

  • Svar hilde 11. oktober 2014 at 18:05

    Hei!

    Prøvde den i dag. Da som skolebrød. Ble fantastisk! Og støtter meg bak tipset om å bruke tid på elting, – brukte hendene i dag, noe som tar litt tid, men resultatet ble meget bra! Flott med oppskrift som ikke har mye gjær/ natron. Anbefales! ☺

    • Svar Marit 13. oktober 2014 at 09:48

      Hei Hilde,
      så hyggelig å høre! Denne oppskriften på gjærdeig er helt fantastisk og kan brukes til tilnærmet alt av gjærbakst, så jeg tror deg på at skolebrødene ble gode 🙂 Jeg synes også oppskrifter uten mye gjær er gode, boller med ettersmak av gjær er ikke særlig godt… 😉

  • Svar Unni 12. mars 2015 at 12:43

    Hei!
    De så gode ut! Går det an å doble denne oppskriften eller trenger jeg mer av noe da?

    • Svar Marit 12. mars 2015 at 14:05

      Hei,
      denne kan fint dobles. Doble da alt men ikke gjæren, der tilsetter du kun vanlig mengde 🙂

      ‘Lykke til!
      MArit

  • Svar Tone 5. februar 2016 at 18:49

    Kan fullkorn mel brukes i stede for hvetemel ?

    • Svar Marit 13. mars 2016 at 19:02

      Hei Tone,
      du kan erstatte 1/3 av hvetemelet med fullkornsmel. Det kan hende de blir litt mindre luftige men du vil fortsatt få et veldig godt resultat.

  • Svar Synne 24. september 2016 at 11:58

    He!
    Spennende oppskrift, bollene står og hever seg en siste gang nå. Men er litt bekymret med tanke på hvor søt deigen er. Vanligvis ELSKER jeg bolledeig, men jeg syns liksom ikke denne bolledeigen var så søt som den burde? Håper virkelig det ikke merkes etter steking 😛

    • Svar Marit 3. oktober 2016 at 19:03

      Hei,
      hvordan ble resultatet? Jeg har ikke smakt på deigen til disse bollene men jeg synes de blir helt supergode når de er ferdige i alle fall 🙂

    Svar