Gjærbakst Søt gjærbakst

Solboller

Hvis du har litt solbær eller blåbær i fryseren så kan du diske opp med noen delikate, smakfulle solboller. Bollene minner om skoleboller men jeg har droppet kokos og istedenfor tilsatt en god dæsj med hjemmelaget solbærsyltetøy. Resultatet er en friskere og mer sommerlig bolle, perfekt anvendelse av min søsters solbær 😉 Disse bollene overrasket jeg mine naboer med, og jeg skal love deg at de ble godt mottatt blant malende, snekrende og hagearbeidende naboer:)solboller

Jeg er helt sikker på at disse bollene smaker tilnærmet like godt hvis du bytter ut solbærene med f.eks bringebær eller blåbær.

  • Ca 1 kg hvetemel
  • 5 dl melk, gjerne h-melk
  • 25 gram gjær
  • 150 gram sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljepulver / 2 ts vaniljesuker
  • 1/4 ts salt
  • 1 egg
  • 150 gram romtemperert smør
  • En liten kopp solbær (evt ferdig solbærsyltetøy)
  • Litt sukker & Jam Frysepulver
  • melis til pynt
  • Vaniljekrem (Lag gjerne selv, jeg benyttet ferdig vaniljekrem på boks denne gangen)

 

Bland mel, gjær, sukker, kardemomme, vanilje og salt i en bolle. Varm opp melken til den er ca 37 grader. Bland inn egget i melken og bland sammen melk og mel-blandingene. Elt godt, gjerne i en kjøkkenmaskin, i ca 10 minutter. Skjær opp smøret i små terninger og tilsett gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted. Imens blander du solbærene med litt sukker og Jam/Certo Frysepulver. Her kan man godt slumpe  litt, men jeg brukte ca 1 dl bær, 2 ss sukker og 1 ts frysepulver. Frysepulveret tilsettes for å få et tykkere syltetøy. Jeg brukte stavmikseren for å finmose bærene.

Etter forhevingen elter du deigen sammen. Del deigen opp i jevnstore emner som du triller til runde boller før du klemmer de ganske flate med hendene.

Etterhev bollene i ca 40 minutter på en stekeplate. Deretter klemmer du sammen midten av bollene, legger en god klatt med solbærsyltetøy i midten og deretter en litt mindre klatt med vaniljekrem. Deretter pensles bollene med et sammenpisket egg, gjerne tilsatt 1 ss melk.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 11 minutter til bollene er gyldne. Avkjøles på rist.

Rør sammen melis og vann til en tykk glasur. Sprinkle denne forsiktig over bollene. Serveres nystekte.

solbollerJeg må si at disse bollene er en av mine nye favoritter på gjærbakstfronten. Bærsmaken frisker opp og balanserer den søte vaniljekremen og melisen. Jeg skal definitivt prøve disse med blåbær 🙂 mmmm, det må jo være innmari godt 🙂

vibakes

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *